אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
5 שנים מאז ההתחייבות, הקרן למודרי אשראי טרם הוקמה צילום: אבי מועלם

מעקב כלכליסט

5 שנים מאז ההתחייבות, הקרן למודרי אשראי טרם הוקמה

בתחילת 2016 התחייב שר האוצר כחלון להקים קרן להלוואות עבור מודרי אשראי אבל רק בספטמבר השנה פורסם המכרז והבנקים לא ניגשו. כעת מקווים באוצר שגופים חוץ בנקאיים יגלו עניין ומתרצים את העיכוב בצורך בטיוב נתוני מאגר האשראי

14.12.2020, 08:05 | שחר אילן

קרוב לחמש שנים עברו מאז התחייב משרד האוצר תחת משה כחלון להקים קרן של 50 מיליון שקל להלוואות למודרי אשראי והקרן עדיין לא הוקמה, גם לא תחת השר הנוכחי ישראל כץ. רק בקיץ האחרון פרסם האוצר מכרז להקמת הקרן אבל הבנקים גילו חוסר עניין בהענקת הלוואות למודרי אשראי גם כשהן בערבות מדינה, ולכן ההליך נתקע והקרן לא הוקמה.

בראשית 2016 דנה ועדת הכלכלה בחוק להקמת מאגר נתוני האשראי. היה ברור שהחוק ישפר מאוד את יכולת המיקוח של הלקוח נטול החובות מול הבנקים אבל יקשה על לקוחות בקשיים. על פי נתוני פורום ארלוזורוב יש בישראל כ־1.7 מיליון מודרי אשראי. מתוכם ל־500 אלף אין חשבון בנק והיתר אינן יכולים לקבל אשראי בשל מצב כלכלי קשה אוו הסתבכויות קודמות.

קראו עוד בכלכליסט

על רקע זה התחייב שר האוצר לשעבר משה כחלון בראשית 2016 בפני ועדת הכלכלה להקים קרן הלוואות ממשלתית למודרי אשראי בהיקף של 50 מיליון שקל. למרות זאת, רק בספטמבר האחרון פרסם האוצר את המכרז. ההערכה היתה שהבנקים ידרשו מהמדינה ערבות של 70%-40% והמשמעות תהיה שהקרן תשמש בסיס להלוואות בהיקף של 100 מיליון שקל בלבד. קהל היעד הוערך על ידי האוצר ב־300 אלף איש שהם בעלי הדירוג הנמוך ביותר במאגר נתוני האשראי. אלא שהבנקים לא גילו עניין במתן הלוואות למודרי האשראי גם בערבות הגבוהה הזו והקרן לא הוקמה.

שר האוצר ישראל כץ, צילום: אבי מועלם שר האוצר ישראל כץ | צילום: אבי מועלם שר האוצר ישראל כץ, צילום: אבי מועלם

ביום שלישי שעבר דנה ועדת הכספים של הכנסת בהתגברות בפעילות השוק האפור בתקופת הקורונה. ראש ענף ביטוח ממשלתי באגף החשב הכללי, נועה וידר, סיפרה שאחרי שהבנקים התעלמו מהמכרז, פרסם האוצר בשבוע שעבר בקשה לקבלת מידע מגופי אשראי חוץ בנקאיים "שאנחנו מאמינים שהם כן מתאימים למכרז".

ח"כ מיכל שיר מהליכוד שאלה "אם המכרז כזה מצוין מדוע הבנקים לא הסכימו לקחת בו חלק?". עוד אמרה כי "הקורונה איתנו מחודש מרץ, ורק מחודש ספטמבר משרד האוצר החל לפעול לטובת העניין, זה חלם. 4 שנים שאתם מעוניינים לפתח את הקרן והיא עדיין היא לא הוקמה". יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני אמר ש"די לאטימות, אנחנו נמצאי בתקופה אחרת. אני מבקש להגדיל את סכום הקרן מ־50 ל־200 מיליון שקל ובכך להציל אנשים שצריכים הלוואות ופונים לשוק השחור. אי אפשר להישען על 50 מיליון שקל שהוקצבו בימים רגילים".

נציגי האוצר דחו את הקריאה להגדלת הסכום. רפרנט אשראי באגף החשב הכללי משה ביטון אמר כי "לסיוע בתקופת הקורונה יש אמצעים אחרים שהמדינה העמידה". מנהל פורום ארלוזורוב רן מלמד קורא לחייב את הבנקים להשתתף בקרן מודרי האשראי לפי חלקם בשוק ולהגדיל פי כמה את סכום הקרן.

באוצר מסבירים את העיכוב בהקמת הקרן בכך ש"הקרן מבוססת על נתוני מאגר נתוני האשראי שהחל לפעול רק באפריל 2019. לאחר הקמת המאגר נדרש זמן לטיוב הנתונים". עוד נמסר ש"בכוונתנו לפרסם מכרז עדכני להפעלת הקרן בחודשים הקרובים".

תגיות