אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזכ"ל האו"ם: מנהיגי המדינות צריכים להכריז על מצב חירום אקלימי צילום: שאטרסטוק

מזכ"ל האו"ם: מנהיגי המדינות צריכים להכריז על מצב חירום אקלימי

אנטוניו גוטרש בוועידה המקוונת של מנהיגים: "רמות הפחמן באטמוספירה נמצאות בשיא, והיום 1.2 מעלות חם יותר מאשר לפני המהפכה התעשייתית. אם לא נשנה כיוון, אנחנו בדרך לעלייה קטסטרופלית של יותר מ-3 מעלות במאה הזו". 38 מדינות כבר הכריזו על מצב חירום אקלימי

14.12.2020, 09:34 | עומר כביר

"על מנהיגי מדינות בכל העולם להכריז על מצב חירום אקלימי במדינתם, עד שנגיע לאיפוס פחמני" – כך דרש מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, בוועידה מקוונת של מנהיגים עולמיים שנערכה בסוף השבוע לציון חמש שנים לחתימה על הסכם האקלים בפריז.

קראו עוד בכלכליסט

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש וגרטה ת מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש וגרטה ת'אנברג (ארכיון) | צילום: אי.פי.אי מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש וגרטה ת

"חמש שנים אחרי פריז, אנחנו עדיין לא מתקדמים בכיוון הנכון", אמר מזכ"ל האו"ם. "יש הבטחות להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות, אבל המחויבויות שניתנו בפריז לא מספיקות להגיע לשם, וגם בהן לא עומדים. רמות הפחמן באטמוספירה נמצאות בשיא, והיום 1.2 מעלות חם יותר מאשר לפני המהפכה התעשייתית. אם לא נשנה כיוון, אנחנו בדרך לעלייה קטסטרופלית של יותר מ-3 מעלות במאה הזו. האם מישהו יכול להכחיש שאנחנו נמצאים בפני מצב חירום דרמטי?"

גוטרש ציין ש-38 מדינות כבר הכריזו על מצב חירום אקלימי, ודחק בשאר המדינות להצטרף אליהן: "המאמצים שלנו לא נדונו לכישלון. ההתאוששות מהקורונה נותנת לנו הזדמנות להעביר את הכלכלה ואת החברה שלנו למסלול ירוק. אבל זה עדיין לא קורה. מדינות ה-G20 משקיעות, במסגרת תוכניות ההתאוששות, 50% בדלקי מאובנים מאשר בחלופות דלות-פחמן. זה לא מקובל. טריליוני הדולרים שמושקעים בתוכניות ההתאוששות הם כספים שאנו לווים מדורות עתידיים. זה מבחן מוסרי, אנחנו לא יכולים להשתמש במשאבים האלו כדי לקבע מדיניות שתשאיר לדורות עתידיים כוכב לכת שבור".

מזכ"ל האו"ם אמר שיש צורך בביצוע קיצוצים מידיים בהקף פליטות הפחמן, במטרה להגיע לירידה של 45% בפליטות עד 2030 ואיפוס מלא עד 2050, וקרא למדינות לשקף צורך זה במחויבויות המחודשות שלהן שיוצגו בוועידת האקלים של האו"ם שתערך בשנה הבאה בגלזגו.

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שדיבר גם הוא בוועידה, אמר שישראל מחויבת למעבר מלא לאנרגיות מתחדשות עד 2050. אך דבריו נתקבלו בפקפוק על ידי מומחים, שטענו שההצהרה לא משקפת את המדיניות והצעדים שישראל נוקטת בפועל.

תגיות