אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ג'רמי בלנק וקרן יורק מימשו שעבוד והשתלטו על וולדורף אסטוריה ירושלים צילום: אלכס קולומויסקי

בלעדי לכלכליסט

ג'רמי בלנק וקרן יורק מימשו שעבוד והשתלטו על וולדורף אסטוריה ירושלים

המשפחה היהודית מצרפת, שרכשה את מלון הפאר ב־2018 תמורת 170 מיליון דולר, קיבלה מימון לעסקה מהקרן ומבלנק. בלנק ויורק טוענים כי המשפחה לא עמדה בתנאי ההלוואה. המשפחה טוענת כי מי שהפר את תנאי ההלוואה היא קרן יורק שלא עמדה בתנאי ההלוואה שהעניקה

16.12.2020, 06:58 | גולן חזני

ג'רמי בלנק וקרן יורק, שבה היה שותף בכיר עד לאחרונה, השתלטו על מלון וולדורף אסטוריה ירושלים. ל"כלכליסט" נודע כי קיימת מחלוקת בין המלווים ללווים. במאי 2018 השלימה משפחת רייכמן הקנדית את מכירת המלון ב־170 מיליון דולר, והרוכשת קיבלה מימון לעסקה מיורק ובלנק בתמורה לשעבוד המניות. המשפחה היהודית מצרפת טוענת כי הפעולות שביצעה קרן יורק ואינן חוקיות ומי שהפר את תנאי ההלוואה היא קרן יורק.

קראו עוד בכלכליסט

בחודשים האחרונים פתחו יורק ובלנק בהליכים למימוש השעבוד בבית המשפט בלוקסמבורג, שקיבל את טענותיהם והעביר את מניות המלון לידיהם.

וולדורף אסטוריה, הממוקם בפינת הרחובות אגרון ודוד המלך בירושלים, הוקם על בסיס מלון הפאר הערבי פאלאס, שנסגר ב־1935. ב־2005 רכש איש העסקים היהודי קנדי פול רייכמן את חורבות המלון ואת בית המכס הסמוך לו תמורת 20 מיליון דולר, וב־2007 החל בבניית המלון, תוך שימור ושחזור חלקים מהמבנה המקורי. ב־2014 נפתח המלון, שבו 226 חדרים וסוויטות, בהשקעה מוערכת של 150 מיליון דולר.

וולדורף אסטוריה, צילום: דניאל הכהן וולדורף אסטוריה | צילום: דניאל הכהן וולדורף אסטוריה, צילום: דניאל הכהן

גורמים בענף המלונאות מעריכים כי לאחר הקורונה תהיה נהירת תיירים יהודים מארה"ב ומאירופה לישראל — ובעיקר לירושלים. גל תיירים נוסף צפוי מאיחוד האמירויות, בחריין ומרוקו.

ההלוואה שהעמידו יורק ובלנק לרוכשי המלון היתה נמוכה בעשרות אחוזים מהמחיר שבו הם רכשו את הנכס, כך שההשתלטות מבוצעת לכאורה במחיר אטרקטיבי. עם זאת, ענף המלונאות בעולם ספג מכה קשה בשנה האחרונה, ורשתות שלמות נקלעו לקשיים תזרימיים לאחר שהיו סגורים במשך חודשים. מי שניצלו את המצב היו קרנות פרייבט אקוויטי, שהשתלטו עליהן ועל בתי מלון גדולים באמצעות חוב שהעמידו.

וולדורף אסטוריה הוא המלון הראשון בישראל שמגיע להשתלטות של קרן עליו, ומדובר במותג שנחשב יוקרתי ברחבי העולם.

בלנק התוודע לשוק ההון בארץ ב־2006, כשקרן יורק רכשה את בית ההשקעות פסגות תמורת 1.3 מיליארד שקל ומכרה אותו לפי שווי של 3 מיליארד שקל לקרן איפקס של זהבית כהן ב־2013.

ב־2012 השקיעה יורק, תוך שמירה על עמימות, מאות מיליוני שקלים באיגרות החוב של אי.די.בי פתוח, שנשלטה אז בידי נוחי דנקנר, במחצית מערך הפארי.

יורק הובילה את הלחץ המוסדי על דנקנר, ובסוף גם את העברת השליטה לאדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה, תוך שהיא רושמת רווח של מאות מיליוני שקלים על השקעתה. מהלך דומה של השתלטות רשמה יורק באלביט הדמיה, יחד עם קרן DK, אבל שם היתה ההצלחה פחות מרשימה. בימים אלה מקימים בלנק וקרן יורק קרן גלובלית חדשה להשקעות בחוב.

במהלך שעות הערב יצרה המשפחה היהודית מצרפת קשר עם כלכליסט באמצעות עורכי דינה ומסרה כי "מניות חברת האם של החברה שהינה בעלת מלון וולדורף אסטוריה בירושלים נותרו בידי המשפחה היהודית מפריז אשר הינה בעלת המלון, הואיל והפעולות שביצעה קרן יורק היו לא חוקיות, ולמעשה, בטלות. "המהלך שביצעה קרן יורק היווה ניסיון נלוז של ניהול משא ומתן תחת לחץ. מיותר לציין כי מפרת ההסכם היא למעשה קרן יורק, וכי לא בלבד שמדובר בהפרות הסכם ההלוואה לצורך רכישת המלון, כי אם גם בהפרות הדין הלוקסמבורגי עצמו וכן דינים של מדינות אחרות. לפיכך, לא הושפעה, למעשה, זכות הבעלות של המשפחה היהודית מפריז, בעלת המלון, על מניות המלון וולדורף אסטוריה שבירושלים".

ג ג'רמי בלנק | צילום: אוראל כהן ג

תגיות