אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרפתנים והאוצר בדרך להסכם: מחיר המטרה הנוכחי של החלב יוארך בשלוש שנים צילום: מיקי נעם אלון

הרפתנים והאוצר בדרך להסכם: מחיר המטרה הנוכחי של החלב יוארך בשלוש שנים

במסגרת דיונים שהתקיימו בין משרדי האוצר והחקלאות לנציגי ענף החלב הושגו הבנות לגבי ייצור החלב בשוק המקומי וכללי היבוא בשנים הבאות; בין היתר נקבע כי תוך שלוש שנים, ובהדרגה, 65% מהעלייה בצריכת החלב תסופק באמצעות יבוא במכסות פטורות מכס. לטענת הרפתנים, לא בכל הנושאים הושגה הסכמה והצדדים צפויים להמשיך בדיונים

17.12.2020, 16:50 | נורית קדוש

המחלוקות בין משרד האוצר לרפתנים, ביחס לאופי פעילות הענף בשנים הקרובות, נמצאות על סף פתרון. במסגרת דיונים שהתקיימו בין משרד האוצר, משרד החקלאות ונציגי ענף החלב הושגו הבנות לגבי ייצור החלב בשוק המקומי וכללי היבוא בשנים הבאות, כולל הארכת מחיר המטרה הנוכחי (1.95 שקל לליטר) בשלוש שנים נוספות. 

קראו עוד בכלכליסט

יחד עם זאת, בעוד שמשרד האוצר טען כי מדובר בהבנות סופיות, לטענת הרפתנים, לא בכל הנושאים הושגה הסכמה והצדדים צפויים לדון בהם בשבוע הבא. לדברי מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר, "בפגישה שקיימנו אמש (ד') עם שר האוצר הושגו הבנות משמעותיות, אך ההסכם עדיין לא נחתם. אנו מצפים להגיע להבנות בכל הנושאים בתחילת השבוע הבא, ונחתום על הסכם אשר יביא ודאות לכלל העוסקים במשק החלב".

ברקע לדברים חוק החלב, המגדיר מנגנון לקביעת מחיר המטרה של החלב - כלומר, המחיר שמשלמות המחלבות לרפתנים על החלב הגולמי. המנגנון נקבע בהוראת שעה לשמונה שנים, שתוקפה פג. ביוני האחרון החלו דיונים בין משרד החקלאות למשרד האוצר על מתווה חדש למשק החלב, שנועד להסדיר את המשך פעילות הענף באמצעות מכסות ייצור ופיקוח מחירים. משרד האוצר ביקש לקדם את פתיחת השוק ליבוא לצד הורדת המחיר לצרכן, כנגד תמיכה ישירה ברפתנים, אך הצדדים לא הגיעו להבנות עד הימים האחרונים.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

ההבנות שהושגו קובעות כי מנגנון מחיר המטרה הנוכחי יוארך בשלוש שנים, עם אופציה להארכה בשנתיים נוספות על ידי שרי האוצר והחקלאות באמצעות הצעת חוק ממשלתית. עוד נקבע כי במקביל, ובמטרה להבטיח אספקה של מלוא הביקוש לחלב תוך שמירה על הייצור המקומי, בתוך שלוש שנים 65% מהגידול בצריכת החלב יסופק באמצעות יבוא במכסות הפטורות ממכס. המתווה יהיה הדרגתי בכדי לתת זמן היערכות, יתחיל ב-50% החל משנת 2021 ויעלה בהדרגה מדי שנה. יתר הגידול יסופק באמצעות הגדלת ייצור החלב בשוק המקומי. עוד נקבע, כי ככל שהשוק המקומי לא יספק את הביקוש כאמור, יגדל היקף המכסות הפטורות ממכס בהתאם.

הצדדים החליטו להקים צוות ייעודי לקידום פיילוט מיידי בקבוצת מוצרי חלב של מעבר לתמיכה ישירה. במסגרת הפיילוט תינתן תמיכה ישירה למגדלים המקומיים במקביל להגדלת החשיפה ליבוא והפחתת מכסים באותם המוצרים, וזאת במטרה להוביל להוזלה של המחירים לצרכן תוך כדי שמירה על כושר התחרות של הייצור המקומי.

בתוך כך, חתם שר האוצר ישראל כץ על הארכת הצו לפטור ממכס על יבוא חמאה לשנה נוספת, בכדי לתת מענה לביקושים הגבוהים בשוק המקומי.

ליאור שמחה, מנכ"ל התאחדות יצרני החלב בישראל, מסר כי "הדיונים הקדחתניים מול משרד האוצר הביאו לקידום הסכם תכנוני ארוך טווח בענף החלב בישראל, אולם טרם נסגרו כל הפרטים ועדיין ההסכם איננו עובדה מוגמרת. כולי תקווה כי בימים הקרובים אכן נצליח להגיע להבנות סופיות, באופן שבו משרד האוצר אכן יעודד ויתמוך הלכה למעשה בהגדלת ייצור החלב המקומי ובכך יביא בשורה אמיתית ליצרני החלב הישראליים ולכל הציבור".

תגיות