אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
HOT תחויב לרכוש את חלקה של סלקום מ-2025 במסגרת הצטרפותה ל-IBC                  צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

HOT תחויב לרכוש את חלקה של סלקום מ-2025 במסגרת הצטרפותה ל-IBC

כך על פי סעיף שדלף בעמדת אגף תקציבים באוצר, שלא מתנגד לעסקה וכותב: "לא מצאנו כי יש בעסקה כדי לפגוע בהיקף התחרות, ברמת המחירים או בהיקף ההשקעות בשוק. אנו לא סבורים שיש צורך בעדכון חובות הפריסה החלות כיום על IBC"; העסקה דורשת את אישורם של משרד התקשורת ורשות התחרות

20.12.2020, 10:47 | אביאור אבו

אגף תקציבים במשרד האוצר פרסם היום (א') את עמדתו לגבי כניסתה של HOT לשותפות בחברת הסיבים האופטיים IBC, שלפיה הוא אינו סבור שקיימת סיבה מהותית להתנגד לעסקה. מנכ"ל IBC הוא אמיר לוי, ראש אגף תקציבים לשעבר באוצר.

קראו עוד בכלכליסט

מבדיקת כלכליסט, בעמדת האוצר דלף בטעות סעיף משמעותי בעסקה, שלפיו HOT מחויבת לרכוש את חלקה של סלקום החל מ-2025, בהינתן תנאים מסוימים שלא פורסמו. המשמעות היא כי בטווח הזמן הארוך, סלקום תצא למעשה משוק תשתית האינטרנט ותהפוך לחברה שרוכשת שירותים בסיטונות בלבד. תגובת החברות טרם התקבלה.

"לא מצאנו כי יש בעסקה כדי לפגוע בהיקף התחרות, ברמת המחירים או בהיקף ההשקעות בשוק, באופן המצדיק התנגדות לבקשה כפי שהובאה לאישור הרגולטורים", כותב האגף. "זאת, בשל התחרות המתגברת במגזר התשתיות הנייחות, מספר המתחרים שייוותרו בשוק לאחר העסקה ותהליכי הקונסולידציה וההתלכדות לקבוצות תקשורת המתחרות ביניהן במגוון מגזרי פעילות. זאת ועוד, לעסקה יש יתרונות ביחס למצב הקיים, ביחס להיקף הפריסה והמודל הכלכלי שעומד בפני חברת IBC, באופן שצפוי לתרום להיקף התחרות בשוק ולהאצת הפריסה של תשתיות תקשורת מתקדמות במדינת ישראל".

אמיר לוי, מנכ"ל IBC ולשעבר ראש אגף תקציבים לשעבר באוצר. , צילום: עמית שעל אמיר לוי, מנכ"ל IBC ולשעבר ראש אגף תקציבים לשעבר באוצר. | צילום: עמית שעל אמיר לוי, מנכ"ל IBC ולשעבר ראש אגף תקציבים לשעבר באוצר. , צילום: עמית שעל

"באופן דומה", מוסיף האגף, "אנו לא סבורים כי אגב אישור העסקה יש צורך בעדכון חובות הפריסה החלות כיום על חברת IBC, בהינתן תנאי התחרות השוררים בשוק; היכולת המוגבלת של רגולטור לקלוע לרף הכדאיות הכלכלית של חברות פרטיות; ומחיר הטעות בקביעה רגולטורית שאינה תואמת את הכדאיות הכלכלית של הפרויקט, באופן שעלול לעכב ואף למנוע פריסה, אין לטעמנו הצדקה להתערבות רגולטורית נוספת בסוגיה".

פריסה של 65% בתוך 5 שנים

העסקה דורשת את אישורם של משרד התקשורת ורשות התחרות. בשבוע שעבר פרסם משרד התקשורת שימוע בנושא, והתנה את העסקה בהרחבת חובות הפריסה החלות על IBC כך שבתוך 5 שנים ממועד חתימת העסקה, 1.7 מיליון ממשקי הבית בישראל (65%) יהיו נגישים לתשתית החברה. זאת במקום המחויבות של החברה כיום ל־40% בתוך עשור, מאז סלקום הצטרפה אליה ביולי 2019.

בנוסף, המנגנון הקיים כיום ברישיונה של IBC לעידוד הפריסה בפריפריה יורחב והחברה תידרש להנגיש משק בית אחד לפחות בפריפריה (אשכולות 5-1 במדד הלמ"ס) על כל משק בית שיונגש במרכז הארץ (אשכולות 10-6). מנגנון זה יוחל עד שתגיע לפריסה של 1.3 מיליון משקי בית.

כמו כן, תותנה העסקה בחובה על IBC לפרסם הצעת מדף לזכויות שימוש ברשת שלה, כך שמתחרותיה יוכלו לרכוש ממנה שירותים, בתנאים דומים לאלה שחתמה עם סלקום ו־HOT.

לפי העסקה, יחזיקו HOT, סלקום וקרן תש"י 70% יחד בחלקים שווים של 23.3% כל אחת, וחברת החשמל תמשיך להחזיק ב־30% הנותרים. HOT תשקיע כ־170 מיליון שקל במזומן שיופנו נטו להשקעה בפריסת הסיבים.

תגיות