אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לשכת עוה"ד לא מוותרת: פנתה שוב לבג"ץ שיוציא צו זמני להקפאת הרפורמה במשפט האזרחי צילום: מוטי קמחי

פרסום ראשון

לשכת עוה"ד לא מוותרת: פנתה שוב לבג"ץ שיוציא צו זמני להקפאת הרפורמה במשפט האזרחי

זאת עד שיתקיים דיון בעתירת הלשכה להקפאת הרפורמה; הלשכה טוענת בבקשה בהולה שהגישה: "הרפורמה עשויה לגרום לכאוס"; בג"ץ הורה לשר המשפטים והיועמ"ש להגיב עד מחר בצהריים

23.12.2020, 18:48 | ליטל דוברוביצקי

לשכת עוה"ד לא מוותרת: שעות ספורות לאחר ששר המשפטים אבי ניסנקורן, הנהלת בתי המשפט והיועץ המשפט לממשלה אביחי מנדלבליט הגישו היום (ד') לבג"ץ בקשה לדחות את עתירת לשכת עורכי הדין, המבקשת להקפיא את תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, שצפויות להיכנס לתוקף ב-1 בינואר ואשר ישנו את האופן בו ינוהל משפט אזרחי בישראל, הגישה הלשכה בקשה בהולה להקפאת הרפורמה.

קראו עוד בכלכליסט

לשכת עוה"ד באמצעות עו"ד שמוליק קסוטו ביקשה מבג"ץ לקבוע דיון דחוף בעתירה, ולהוציא בינתיים צו ביניים המורה על השהיית כניסתן לתוקף של תקנות סדר הדין האזרחי. השופט ג'ורג' קרא הורה ליועמ"ש ולשר המשפטים להגיב עד מחר לבקשה לדיון דחוף ומתן צו ביניים.

שר המשפטים אבי ניסנקורן, צילום: מוטי קמחי שר המשפטים אבי ניסנקורן | צילום: מוטי קמחי שר המשפטים אבי ניסנקורן, צילום: מוטי קמחי

התקנות צפויות להיכנס לתוקף ב-1 בינואר. בין השאר התקנות מטילות מגבלות על כתבי הטענות שהמתדיינים ובאי כוחם יגישו. כך למשל מי שיגיש תביעה לבית משפט השלום לא יוכל לכתוב מעבר ל-15 עמודים. הלשכה טוענת כי הרפורמה תגרום לפגיעה באוכלוסיה מוחלשת ומציבה יעילות על חשבון צדק. המשיבים טוענים באמצעות פרקליטות המדינה כי התנהלות לשכת עורכי הדין והשיהוי בה נקטה מהוות התנהלות העולה כדי חוסר ניקיון כפיים וכי הרפורמה בניהול המשפט האזרחי תפשט ותייעל ההליכים.

"שינוי מהותי ובעייתי"

לשכת עו"ד בראשות עו"ד אבי חימי טוענת בבקשה הבהולה כי "אין מחלוקת שמדובר בשינוי מבני, מהותי ענק! אין גם מחלוקת כי מדובר בשינוי המשפיע על כלל הציבור בישראל. יתרה מכך, אין מחלוקת כי השינוי המדובר הינו שינוי קונטרוברסלי, המצוי במחלוקת עצומה בקרב הציבור. והנה לשכת עורכי הדין, שמייצגת את כלל עורכי הדין, שהם הראשונים שאמורים להתמודד עם השינוי האמור, גורסת כי מדובר בשינוי בעייתי, לא חף מבעיות, שכניסתו לתוקף עשויה לגרום ללא פחות מכאוס! לאי ודאות!" .

עוד טוענת הלשכה כי "כך או כך, בנסיבות אלה, כשמדובר בשינוי כה מהותי וכה שנוי במחלוקת ציבורית, האם יעלה על הדעת שעתירה שכזאת תיזרק מבית המשפט הגבוה לצדק, מטעמי סף, מבלי שיתקיים בה דיון לגופו של עניין? האם יעלה על הדעת שמקום בו יש ספק ממשי באשר לסמכות שר המשפטים לחולל שינוי שכזה של סדרי עולם ומשפט ללא מעורבות של הכנסת, ייכנסו השינויים לתוקף וישפיעו על כלל הציבור מבלי שיתקיים בשאלת הסמכות דיון מעמיק בפני בית המשפט, רק בגלל שהעותרים (שאין מחלוקת כי התריעו על הקשיים שבתקנות, ונלחמו לשנותן לאורך כל הדרך) לא הזדרזו מספיק (לדעת שר המשפטים) בהגשת העתירה?!".

היועמ"ש אביחי מנדלבליט, צילום: מוטי קמחי היועמ"ש אביחי מנדלבליט | צילום: מוטי קמחי היועמ"ש אביחי מנדלבליט, צילום: מוטי קמחי

י

ש לציין כי מנגד טוענת המדינה כי "הדעת מתקשה להלום שגוף דוגמת לשכת עורכי הדין ילווה באופן אינטנסיבי ובמשך שנים הליך מקצועי ומורכב דוגמת גיבוש התקנות החדשות, ושנתיים לאחר התקנת תקנות אלו, וכשבועיים ומחצה בלבד לפני כניסתן של אלו לתוקף, יעלה לפני בית המשפט טענות לפיהן לא ניתן כלל להסדיר תקנות אלה, אלא בחקיקה ראשית".  

תגיות