אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"50% או 90%?": סימני שאלה סביב יעילותו של החיסון הסיני לקורונה צילום: איי אף פי

"50% או 90%?": סימני שאלה סביב יעילותו של החיסון הסיני לקורונה

בימים האחרונים החלו להתפרסם תוצאות הניסויים האחרונים שנערכו לסינובאק בברזיל ובטורקיה, אולם התוצאות מעוררות יותר סימני שאלה מתשובות. החיסון, שניתן לאחסון בתנאי קירור רגילים, נחשב לתקווה הגדולה של המדינות המתפתחות

25.12.2020, 18:30 | בלומברג

סימני השאלה סביב החיסון הסיני לקורונה סינובאק הולכים וגוברים - לאחר פרסום נתונים חלקיים על תוצאות הניסויים שנערכו לחיסון בברזיל ובטורקיה.

קראו עוד בכלכליסט

"סינובאק מסיים את השלב השלישי בניסויים שנערכו לו בברזיל, טורקיה, אינדונזיה וצ'ילה", אמר לבלומברג גורם המעורה בנושא. עם זאת, לדבריו הניסויים נערכו על פי פרוטוקולים שונים ולא תחת אמות המידה האחידות המקובלןת בביצוע ניסויים מסוג זה. 

פיתוח החיסון הסיני לקורונה סינובאק, צילום: איי אף פי פיתוח החיסון הסיני לקורונה סינובאק | צילום: איי אף פי פיתוח החיסון הסיני לקורונה סינובאק, צילום: איי אף פי

בברזיל עיכבו בתחילת השבוע את פרסום הנתונים המלאים על תוצאות הניסוי ואמרו כי האפקטיביות שלו עולה על 50%. שר הבריאות של מדינת סאו פאולו ז'אן גורינשטיין אמר אתמול כי החיסון "לא הגיע ליעילות של 90%. אנחנו לא יודעים עד כמה הוא היה יעיל מעבר ל-50%, האם הוא היה יעיל ב-60%, 70% או 80%, אבל הוא אפקטיבי דיו כדי לאפשר לנו להפחית את השפעת הנגיף על האוכלוסיה", אמר גורינשטיין לרדיו CBN בברזיל. "ידענו שהיעילות של החיסון לא תגיע ל-90%" - בשונה מפייזר ומודרנה. 

מה שרק הוסיף לבלבול היה הודעת טורקיה כי בניסוי שהתקיים במדינה הושגה יעילות של 91.25%. עם זאת, התברר כי בניסוי התגלו רק 29 חולים מאומתים. "המספר הזה מקשה להסיק מסקנות לגבי יעילות הזריקה", אמר גורם המעורה בנושא.

העיכוב בהודעה על תוצאות הניסויים יצר בלבול סביב יעילות החיסון. הסיניים התעכבו בפרסום הנתונים על אפקטיביות החיסון בהשוואה לעמיתיהם במערב, מה שגרם למומחים במערב להביט עליו בספקנות.

הסיבה לכך שברזיל טרם חשפה את המספרים המלאים מאחורי הניסוי היא שסינובאק בוחנת את כל מקרי הקוביד-19 שנמצאו בקרב המשתתפים. בברזיל אותרו יותר מ-170 חולים שאובחנו כחיוביים, אך סינובאק צריכה לאמת אותם כדי לראות אם כולם עומדים בקריטריונים שנקבעו על ידי רגולטור התרופות הסיני.

ככל שהחיסון של סינובאק יוכח כיעיל, הוא צפוי לסייע בעיקר למדינות מתפתחות, שסובלות מגישה מוגבלת לחיסונים של פייזר ומודרנה. החיסון של סינובאק מתאים יותר למדינות מתפתחות מכיוון שניתן לשמור אותו בטמפרטורות רגילות במקרר, בעוד החיסונים של פייזר ומודרנה דורשים הקפאה עמוקה.

החיסון של סינובאק נחשב לשנוי במחלוקת בברזיל. בנאום שנשא בערב חג המולד ושודר בפייסבוק אמר הנשיא הברזילאי בולסונרו שאי אפשר לסמוך על החיסון הסיני והטיל ספק ביעילותו.

"אני רוצה להבהיר שעל גבי התווית של החיסון הזה יהיה כתוב - "אנחנו לא אחראים לכל תופעת לוואי, האחריות היא שלך", אמר.

דובר סינובאק סירב להגיב לשאלות "בלומברג" לגבי יעילותו של החיסון.

תגיות