אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת התחזיות

ישראל כץ: "הוויכוח על תקציב 2021 היה רק פוליטי. אני נקלעתי לתוך הדבר הזה"

שר האוצר אמר את הדברים בוועידת התחזיות 2021 של כלכליסט לעורכת העיתון גלית חמי ולצבי זרחיה; על תשלום דמי האבטלה במהלך המשבר: "בלי מה שעשיתי העסקים היו בקריסה מוחלטת, העצמאים והמובטלים היו רצים ברחובות והיו מיליון מובטלים בלי שום סיוע"; על המשרד בראשו הוא עומד: "מצבו של משרד האוצר טוב מאוד, חוץ מאחד שהראינו לו את הדלת. אין לי בעיה אישית עם אף אחד אחר"

27.12.2020, 13:15 | שירות כלכליסט

"אלמלא מה שעשיתי, העסקים היו בקריסה מוחלטת, העצמאים והמובטלים היו רצים ברחובות, והיו מיליון מובטלים בלי שום סיוע" - כך אומר שר האוצר ישראל כץ, בשיחה עם עורכת כלכליסט גלית חמי וכתב כלכליסט צבי זרחיה במסגרת ועידת התחזיות 2021 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים ופסגות בית השקעות.

"אני שיניתי את תוכנית הסיוע עם רשת ביטחון כלכלית מעודכנת. תקצבנו אותה ב-90 מיליארד, הוספנו 10 מיליארד ואנו מוסיפים ככל שנידרש, והדבר הזה עובד כמו שעון. העצמאים, העסקים, והמובטלים מקבלים סיוע. כיום יש כ-600 אלף מובטלים, שמקבלים שכר בכל חודש. עכשיו נכנסים לעוד סגר. האבטלה (לפני הסגר) ירדה לפחות מ-500 אלף עם פתיחת המשק, וכעת עוד מאות אלפים הולכים לחזור למעגל האבטלה. בלי רשת הביטחון שמאפשרת להם לקבל מיידית את דמי האבטלה, האנשים הללו היו אומללים. אף מעסיק לא היה פותר להם את הבעיה כי המעסיק מיד דוחף אותם החוצה. הוא לא רוצה לשלם להם. נתנו כאן פתרון נכון, ולפי הנתונים שאני מכיר, עוד לפני הסגר החדש על כל מקום עבודה יש 10 דורשי עבודה".

לטענת כץ, "הבעיה היא לא ברצון לחזור לעבודה, אלא בהיצע העבודה. בסוף הסגרים, עם השלמת החיסונים ופתיחת המשק, כאשר נגיע למצב של תעסוקה רגילה ונרד מ-7.5% אבטלה, נוכל - אחרי שמרבית העובדים חזרו לעבודה - לתמרץ ולעודד את היתר, להפעיל תוכניות הכשרה ולוודא שנחזור להיקף האבטלה טרום הקורונה. אני מבטיח לכם שזה מה שאנשים רוצים. עד אז אני אמשיך לשלם להם. יכולים להגיד מה שרוצים. התופעה הזו של כמה אלפים שלא רצו לחזור מתגמדת מול הכמות הגדולה".

שר האוצר ישראל כץ, צילום: אבי מועלם שר האוצר ישראל כץ | צילום: אבי מועלם שר האוצר ישראל כץ, צילום: אבי מועלם

בתשובה לביקורת על אי הכנת תקציב דו-שנתי בשל התנגדותו של רה"מ בנימין נתניהו, על מנת שיוכל להימלט מביצוע הרוטציה, אמר כץ: "גלית אני מאוד מודה על הנאום. אני אשמח להמשיך לראיין אותך. אני לא ראיתי כאן שאלות שאני יכול להשיב עליהן, נתת נאום מאוד מרשים". בתשובה לשאלה האם התקציב שימש לצרכיו האישיים של ראש הממשלה, השיב כץ: "יש לנו דקות ספורות לראיון ואני מציע שנסיים כאן, כי אם לא מתאפשר לי להתחיל מהתחלה, לקבל שאלות ולהשיב עליהן, אז אין טעם לקיים את זה". כשהתבקש להודות שהתקציב שימש במשך 7 חודשים לצרכים הפוליטיים של נתניהו השיב כץ: "אני כופר לחלוטין בתזות שלך בעניין. אין כאן עניין של שאלות ותשובות".

כץ גילה שהודיע לרה"מ שההסכם שהסתמן עם יו"ר כחול לבן בני גנץ, לאישור של תקציב המדינה לשנת 2021 ב-5 בינואר בקריאה השנייה והשלישית, הוא פיקציה. לדבריו, ניתן היה לאשר במועד זה חוק שיעגן את קיום הרוטציה, ולהודיע שהתקציב יוגש ב-15 בינואר ויאושר בכנסת בסוף מרץ 2021.

"אני יכול לתאר מנקודת ראותי שנעשו טעויות פוליטיות של בני גנץ, והוא משלם על זה מחיר. אני אומר את זה בהיבט הפוליטי. ניסיתי לשכנע אותו להעביר בספטמבר את תקציב 2020, עם חוקי ההסדרים, זה טוב לו, וטוב למדינה לבדל את זה מהוויכוח הפוליטי שהוא יכול לקיים בנפרד. הוא נטה, אבל אחרים שם לא הסכימו, עבר הזמן, לא עבר התקציב בזמן ולא העברנו רפורמות, וכך התגלגלנו הלאה. בסוף הכנתי בדיוק בזמן שיכולתי לפי הנסיבות את תקציב 2021 ועדכנו את חוקי ההסדרים והתוכנית הכלכלית שיתאימו למה שקורה עכשיו. הצגתי את זה לרה"מ ולבני גנץ והייתי ערוך לזה. אבל הוויכוח היה רק פוליטי ולא כלכלי. אני נקלעתי לתוך הדבר הזה.

"בסופו של דבר הם הגיעו לפשרה שרצו להעביר בסוף דצמבר - לאשרר את תקציב 2020, להעביר את חוק היסוד שיאפשר את המשך התפקוד בינואר ולהעביר ב-5 בינואר את תקציב 2021 שיבטל את 31 במרץ מהבחינה הזו, כך שביטול הרוטציה לא יתאפשר משיקול כלכלי. אז פנו אלי, ואמרתי שאני לא ערוך להביא את תקציב 2021, התוכנית הכלכלית ואת חוקי ההסדרים, כך שיעלו לכנסת ב-5 בינואר. זו פיקציה. מה שאני מוכן לעשות, שהוא לא תקציב 2021, אבל יכול להיקרא כך, זה לאפשר להביא אותו בחקיקה כדי לבטל את נקודת היציאה מהרוטציה - ואז להמשיך את התהליך הרגיל עליו דיברתי כל הזמן, תהליך כלכלי, מסודר ומקצועי: להעביר ב-15 בינואר את מה שהייתי מוכן להביא כבר בתחילת דצמבר, את תקציב 2021 המלא, המשלים, עם כל חוקי ההסדרים והרפורמות, ולהשלים את החקיקה בכנסת, בדיוק בלוח הזמנים עליו דיברתי, עד סוף חודש מרץ".

בנושא אחר הודיע השר כץ שינסה לחוקק את החוק להפחתה של 10% משכרם של הנבחרים: נשיא, רה"מ, השרים, חברי הכנסת, וכן השופטים. החוק נתקע בוועדת השרים לענייני חקיקה בשל ערעור שהגיש השר זאב אלקין, שהתפטר בינתיים מהממשלה. "הערעור הזה הוא ערעור מלאכותי, השר אלקין רצה למנוע הורדה בשכר שלו".

כץ הגדיר את מצבו הפוליטי "מצוין", והודיע שהוא מעוניין להמשיך לכהן במשרד האוצר גם לאחר הבחירות. "מצבו של משרד האוצר טוב מאוד, חוץ מאחד שהראינו לו את הדלת. אין לי בעיה אישית עם אף אחד אחר, למעט עוד ויכוח שהיה, וגם הדברים האלה מוסדרים. רה"מ לא מתערב בפעילות של משרד האוצר. אני מנהל את פעילות משרד האוצר, אני מגבש את התוכניות, וככה היה לכל אורך הדרך. אני מביא את זה אליו, הוא רה"מ, אני מתייעץ והוא מאשר, ואנו ממשיכים הלאה".

אשר לביקורת שנמתחה עליו כשהישווה את עצמו להורדוס בראיון לכלכליסט בקיץ האחרון אמר כץ: "אני בהחלט לא מצטער. אמרתי שהורדוס, שיש לו את היתרונות והחסרונות שלו, יש לו הרבה יתרונות בתחום הביצוע. הוא הקים נמל מפואר בקיסריה וניסה להביא את ישראל לאותו מצב מול האימפריה הרומית, ולא הצליח. בעניין הזה בלבד, מה שהובלתי עם רה"מ זו בהחלט המהפיכה הענקית ביותר בתולדות הנמלים בארץ ישראל".

תגיות