אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: ההפסד הממוצע למשק בית בשל סגירת מערכת החינוך במהלך הסגרים - 7,000 שקל צילום: עדי בן ארי

מחקר: ההפסד הממוצע למשק בית בשל סגירת מערכת החינוך במהלך הסגרים - 7,000 שקל

לפי מחקר שערכה מנהלת תחום חברה וכלכלה בקרן ברל כצנלסון, יערה מן, זהו הסכום אותו הפסידה משפחה עם ילדים בה ההורים לא הוצאו לחל"ת - בשל ירידה במספר שעות העבודה השבועיות ועלייה בהוצאות על טיפול. עוד עולה מהמחקר: למרות סכנות הקורונה – 30% מההורים נעזרו בסבים לשמרטפות

27.12.2020, 13:43 | שחר אילן

ההפסד הממוצע שנגרם למשק בית כתוצאה מצמצום שעות העבודה לשם טיפול בילדים או הוצאות על הטיפול בהם, בשל סגירת מערכת החינוך, עומד על 7,000 שקל לשני הסגרים הראשונים; אובדן ההכנסה הכולל להורים בכל שבוע של סגר במערכת החינוך עמד על 800 מיליון שקל. כך עולה ממחקר שערכה מנהלת תחום חברה וכלכלה בקרן ברל כצנלסון יערה מן, שהתבסס בין היתר על סקר שנערך בקרב 600 הורים לילדים עד גיל 18.

קראו עוד בכלכליסט

מהנתונים עולה כי 38% מההורים שהמשיכו לעבוד העידו שצמצמו שעות עבודה כדי לטפל בילדים; 23% נוספים העידו שבן/ת הזוג שלהם צמצמו שעות עבודה או יצאו לחל"ת. צמצום השעות הממוצע עמד על 4 שעות ביום, בעלות ממוצעת של 260 שקל ליום. על סמך נתונים אלה מעריכה מן שהעלות הממוצעת של אובדן השכר בשל טיפול בילדים וכן בשל הוצאות טיפול/שמרטף בשכר, בשני הסגרים הראשונים, היא כ-7,000 שקל למשפחה.

למידה מרחוק, צילום: אבי מועלם למידה מרחוק | צילום: אבי מועלם למידה מרחוק, צילום: אבי מועלם

בנוסף, 71% מההורים שהשיבו לסקר העידו שמצבם הכלכלי הידרדר במידה כלשהי מאז תחילת משבר הקורונה, ו-29% דיווחו שמצבם הכלכלי הידרדר במידה רבה או רבה מאוד. 40% מההורים ענו שהם חוששים לאבד את עבודתם בתקופה זו הרבה יותר משחששו לפני הקורונה.

כמו כן, הסגרים העצימו מאוד את הפערים המגדריים. כך, שיעור האימהות שהפסיקו לעבוד מיוזמתן במטרה לטפל בילדים גדול פי שישה משיעור הגברים שעשו זאת; שיעור הנשים שהפחיתו שעות עבודה על חשבונן כדי לטפל בילדים גבוה ב-30% משיעור הגברים שעשו זאת; ו-53% מהאימהות לילדים עד כיתה ד' העידו שאינן מרוצות מהזמן שהקדישו לעבודה בתקופה בה מסגרות החינוך היו סגורות, לעומת כ-36% מהאבות.

לפי גילוי נוסף של המחקר, במהלך הסגר הראשון כ-23% מההורים העובדים נעזרו בסבים לצורך הטיפול בילדים, למרות הסכנות הבריאותיות הכרוכות בכך. בסגר השני שיעורם עלה ל-29%.

מן, מחברת המחקר, אומרת כי "המחקר חושף את המחירים העצומים שהורים עובדים שילמו במהלך הקורונה". לדבריה, "ישראל היא בין המדינות שעשו הכי מעט כדי לסייע להורים בתקופה הזאת. ממשלת ישראל השיתה את מלוא הנטל הכספי של אובדן שעות העבודה לצורך טיפול בילדים על כתפיהם של ההורים. זאת, בזמן שרוב מדינות ה-OECD הפעילו תוכניות שמאפשרות להורים לקחת חופשה או להפחית את שעות העבודה לצורך טיפול בילדים, במימון מלא או חלקי". מן ממליצה לאפשר לעובדים להפחית שעות עבודה כאשר הממשלה תפצה את המעסיקים, וכן להעניק פיצוי על הטיפול להורים שהמשיכו לעבוד.

תגיות