אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשמית: החל מה-17 בינואר - תוסר המגבלה על נטילת משכנתא בריבית פריים צילום: עמית שעל

רשמית: החל מה-17 בינואר - תוסר המגבלה על נטילת משכנתא בריבית פריים

ההקלה עליה החליט בנק ישראל תיכנס בשלב ראשון לרוכשי הדירות, ובסוף פברואר גם למי שמבקש לעשות מיחזור של המשכנתא. המפקח על הבנקים יאיר אבידן, "בכוחה של ביטול המגבלה להגדיל את הגמישות ומגוון האפשרויות העומדות בפני הלווים ואף להוזיל את תשלום המשכנתא החודשי"

27.12.2020, 14:17 | עירית אבישר

עכשיו זה רשמי: החל מעוד שלושה שבועות, ב-17 בינואר, תוסר המגבלה על נטילת משכנתא בריבית פריים, כך שניתן יהיה לקחת עד שני שלישים מהמשכנתא ברכיב זה. מדובר ברכיב הזול ביותר במשכנתא, אולם הלווה גם חשוף בו לעלייה בתשלום בתרחיש של עליית ריבית. ההקלה הזו תהיה רלוונטית בעוד שלושה שבועות לכלל רוכשי הדירות (דירה ראשונה, משפרי דיור ומשקיעים). באשר למי שממחזר משכנתא - הוא יוכל ליהנות מההקלה חודש וחצי לאחר מכן - החל מה-28 בפברואר. הפערים הללו נובעים מכך, שעל הבנקים לבצע פעולות תפעוליות ומיכוניות במערכות הפנימיות שלהם, לדברי בנק ישראל.

קראו עוד בכלכליסט

ההערכות הן כי ביטול מגבלת הפריים, יגדיל באופן משמעותי את הביקושים בשוק המשכנתאות, הן של רוכשי הדירות, המשקיעים והן של פעילות המיחזורים. כפועל יוצא מכך, החשש הוא שהגידול בביקוש גם יוביל לעליית מחירים בשוק הנדל"ן. אגב הצפי לעלייה במיחזורי המשכנתאות – בבנק ישראל מבהירים כי בעלי משכנתאות שנמצאים כיום בתהליך של הקפאת משכנתא, לא יוכלו לבצע מיחזור של המשכנתא, ולהמשיך ולהיות בסטטוס של דחיית תשלומים.

יאפשר הוזלה של תשלום המשכנתא החודשי, צילום: שאטרסטוק יאפשר הוזלה של תשלום המשכנתא החודשי | צילום: שאטרסטוק יאפשר הוזלה של תשלום המשכנתא החודשי, צילום: שאטרסטוק

על אף ההקלה, בבנק ישראל לא ממליצים לקחת תמיד את הרכיב המקסימלי בריבית הפריים.

המפקח על הבנקים יאיר אבידן מסר היום, "בכוחה של ביטול המגבלה להגדיל את הגמישות ומגוון האפשרויות העומדות בפני הלווים ואף להוזיל במידת מה את תשלום המשכנתא החודשי. במקביל חשוב להדגיש את חשיבות הצורך בשיקול דעת מוקפד של הלווה בעת בחירת סל משכנתא על מנת להביא בחשבון את העלויות והסיכונים הקיימים בכל אחד מהמסלולים האפשריים במבט צופה פני עתיד".

בנוסף לכך, בבנק ישראל מציינים כי בשנה הבאה תיכנס לתוקף גם הפחתה בעמלת הפירעון המוקדם, שאמורה להפוך את תהליך המיחזור לאטרקטיבי יותר. לפי השינוי הזה, תתווסף מדרגת הנחה נוספת של 50% על עמלת פירעון מוקדם אחרי 8 שנים. עדכון זה כרוך באישור משרד המשפטים, האוצר וועדת הכספים, ובבנק ישראל מציינים כי התהליך יושלם במהלך שנת 2021.

תגיות