אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טריא קופצת על עגלת המימון הזול: מתמזגת עם שלד של לוזון צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

טריא קופצת על עגלת המימון הזול: מתמזגת עם שלד של לוזון

החברה הגדולה בארץ בתחום ההלוואות מעמית לעמית, שפוזלת לשוק המשכנתאות, חתמה מזכר כוונות עם לוזון נדל"ן למיזוג באמצעות מניות, לפי שווי של 300 מיליון שקל. בעלי המניות של טריא צפויים להגיע לאחזקה של 82.5% בכפוף ליעדי הכנסות

28.12.2020, 07:01 | גולן חזני

פלטפורמות ההלוואות מעמית לעמית (P2P) נכנסות לבורסה. ל"כלכליסט" נודע כי חברת טריא, הגדולה בארץ בתחום ההלוואות מעמית לעמית, מתמזגת עם השלד הבורסאי לוזון נדל"ן שבשליטת עמוס לוזון לפי שווי של כ־300 מיליון שקל. הכניסה של טריא בדלת האחורית נעשית במקביל להכנות שעושה החברה המתחרה בלנדר להנפקה בדלת הראשית. טריא, המנוהלת בידי אייל אלחיאני חתמה על מזכר כוונות עם עמוס לוזון על מיזוג באמצעות מניות. בעלי המניות של טריא יחזיקו 72.5% מהחברה הממוזגת עם השלמת המיזוג, וצפויים להגיע לאחזקה של 82.5% בכפוף ליעדי הכנסות.

קראו עוד בכלכליסט

לוזון נדל"ן נסחרת לפי שווי של 99 מיליון שקל, וכיום היא כוללת פעילות של התחדשות עירונית שהבולטת בה היא פרויקט לוגאנו. פרויקט זה יימכר תמורת 70 מיליון שקל שייכנסו במזומן לקופת החברה, יחד עם שווי שלד של כ־10 מיליון שקל, כך שבקופת השלד יהיו 70 מיליון שקל מהיום הראשון. את העסקה הובילה ווליו בייס מיזוגים ורכישות בניהולו של יאיר אפרתי, ומשמשת כבנקאי ההשקעות של טריא במהלך.

אייל אלחייני מבעלי טריא, צילום: אוראל כהן אייל אלחייני מבעלי טריא | צילום: אוראל כהן אייל אלחייני מבעלי טריא, צילום: אוראל כהן

פריחת תחום ה־P2P

הלוואות מעמית לעמית הן אפיק השקעתי ומימוני חדש יחסית, שצמח באופן מהיר בשנים האחרונות. האפיק הוא חוץ־בנקאי, ומאפשר נטילת אשראי למטרות צרכניות או עסקיות. האשראי ניתן באמצעות פלטפורמות אינטרנטיות שמחברות בין מלווים מקרב הציבור (אנשים פרטיים שמחזיקים בחסכונות) לבין לווים הזקוקים לאשראי, פרטיים או עסקיים. סך תיקי האשראי בענף בישראל הוא קרוב ל־4 מיליארד שקל והתשואות למלווה נעות בין 5% בשנה ל־9% לשנה נטו, לאחר ניכוי עמלות לפלטפורמה שעליה נערך ההסכם.

חלופת השקעה באג"ח

פריחת התחום בארה"ב הגיעה גם לישראל ולמשחק נכנסו גם גופים מוסדיים שהשקיעו בפלטפורמות המדוברות כאלטרנטיבה להשקעה באג"ח בשוק ההון, בעקבות התשואות הנמוכות. עיקר הכסף בפלטפורמות הוא של משקיעים פרטיים ומיעוטו מגיע ממשקיעים מוסדיים.

בנוסף לחברות ה־P2P הישראליות, בתי השקעות בישראל הקימו בשנים האחרונות קרנות שמשקיעות בפלטפורמות P2P בארה"ב — בהן קרן פאגאיה של מיטב דש וכלל ביטוח, ואילו הלמן אלדובי ואי.בי.אי השקיעו בפלטפורמות משלהן. קרנות אלה מחילות על המשקיעים מגבלות משמעותיות, כך שאינן מאפשרות הנזלה מיידית של הכסף במקרים של "ריצה אל הבנקים".

טריא נוסדה ב־2014 על ידי אייל אלחיאני, ורדה לוסטהויז ואסף שלוש. החברה מראש העין, שמנוהלת על ידי שחף ארליך ומעסיקה 70 עובדים, מתמקדת בהלוואות לנדל"ן אך היא מעניקה גם אשראי צרכני ואשראי לעסקים קטנים ובינוניים. תיק האשראי של טריא נבנה בידי משקיעים מהציבור אולם גם מחברת הביטוח הפניקס, שהיא המשקיע הגדול והמלווה הגדול שלה. תיק ההלוואות של טריא - 2.5 מיליארד שקל - הוא מוטה נדל"ן, שמהווה יותר מ־80% ויתרת התיק היא לעסקים קטנים והלוואות לרכב ומוצרי חשמל.

היתרון של טריא, אשר מאיים על הבנקים ושחקני האשראי החוץ־בנקאי, הוא טכנולוגיה חדשנית שעומדת בבסיס המערכת הפיננסית שלה. בין השאר פיתחה החברה פתרונות טכנולוגיים ייחודיים למתן אשראי בנקודות המכירה (POS) שישתלבו בעתיד בטכנולוגיית הארנק האלקטרוני שלה. טריא מציעה הלוואות לצרכנים שקונים מקרר למשל בנקודות מכירה באתרי אינטרנט. טריא נקלעה לעין הסערה בגלל משבר הקורונה, כשבאפריל החל גל של משקיעים לדרוש את כספו ואיים על התנהלות החברה. הלוואה של 26 מיליון שקל שהעניקה טריא לחברת דלהום שקרסה גררה עימה בקשה לייצוגית נגד טריא באירוע שחשף את הסיכון הגבוה בפלטפורמת האשראי המדוברת.

התוכנית לכסף הגדול

מה מביא את טריא לבורסה? התשובה מתחלקת לכמה גורמים. תחילה, שווי השוק שהיא מקווה לקבל לאור הגאות בשווי חברות האשראי החוץ־בנקאי, כשהמודל והסמן הימני היא חברת מימון ישיר שנסחרת כבר בשווי של קרוב ל־1.5 מיליארד שקל.

גורם נוסף, לא פחות משמעותי, הוא שימוש בבורסה כפלטפורמה לגיוס חוב זול, בתנאים שכיום טריא מתקשה לקבל מגופים מוסדיים או בנקים.

כחברה בורסאית עשויים גופים מוסדיים נוספים מעבר להפניקס להשתמש בפלטפורמה של טריא למתן הלוואות ישירות לצרכנים או דרך מימון לטריא עצמה. עוד נודע ל"כלכליסט" כי אחד הגורמים המרכזיים לכניסה לאחוזת בית הוא תוכנית של טריא להיכנס לתחום המשכנתאות. כאן כבר מדובר בכסף גדול, והתכנית העתידית שנוגעת להלוואות של מאותי אלפי שקלים תקפיץ את החברה לרמה אחרת לגמרי של תיק מימון.

עמוס לוזון, שנכנס לבורסה ברכישת השליטה בקבוצת דורי מידי חיים כצמן תמורת 10 מיליון שקל בלבד, ישאר כאמור עם 19%-16% ממניות החברה הממוזגת. קבוצת דורי ששינתה שמה לקבוצת לוזון נסחרת היום בשווי של 266 מיליון שקל.

תגיות