אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת כלכליסט

"בבורסה יש שמחה והילולה, וזה הזמן לחברות למלא מצברים - כי זה לא יימשך לעד"

את הדברים אמרה איה פטרבורג, מייסדת ושותפה בקרן הון סיכון S Capital, בוועידת התחזיות 2021 של כלכליסט. פטרבורג: "כל קרן זרה עובדת מול היזמים המקומיים בשלט רחוק, הן נפגשות איתם בזום ולכן ההסתגרות והעבודה מרחוק שמות את היזם הישראלי בנקודת שיוויון עם זה האמריקאי"

28.12.2020, 13:52 | רון פרידמן

"אני חושבת שחברות שלוקחות את הכסף לרוב עושות בחוכמה. כן, זה נהדר ונכון שזה יהיה השותף הנכון שאתה רוצה לצרף לדרך ושזו תהיה ההערכת השווי הטובה עבורך והמתאימה לסיבוב הבא, אבל זה גם הזמן למלא מצברים"; כך אמרה איה פטרבורג, מייסדת ושותפה בקרן הון סיכון S Capital, בשיחה עם עורכת הטכנולוגיה של כלכליסט הגר רבט, בתשובה לשאלה האם היא נתקלה בחברות טכנולוגיה שמגייסות הון למרות שעוד לא נגעו בכסף שגוייס בסבבים קודמים. הדברים נאמרו במסגרת ועידת התחזיות 2021 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים ופסגות בית השקעות.

אנחנו רואים שטווח הזמן בין הגיוסים מצטמצם, וחברות ממשיכות לגייס למרות שהן מעידות שעדיין יש להן כסף בבנק. האם זה נכון?

"בהחלט, זו תופעה שאנחנו רואים גם בחברות הפורטפוליו שלנו וגם ברחבי השוק. הרבה מאוד חברות למעשה נתקלו בהצעות לגיוס, הצעות להשקעה הרבה לפני שהן צריכות להיות במקום הזה, חצי שנה אחרי סבב גיוס אחרון שנעשה לדוגמא וכשרוב הכסף נמצע עוד בבנק. הרבה קרנות מקדימות ועושות preemption כבר לסיבוב העתידי לבוא ומשקיעות את הכסף עכשיו.

"אנחנו בתקופה נהדרת מבחינת השקעות, בתקופה שהרבה גופי השקעה משקיעים בקצב מסחרר. אנחנו ב-All time high, בבורסה יש שמחה והילולה וזה הזמן לחברות למלא מצברים כי זה לא יימשך לעד ואנחנו עלולים למצוא את עצמנו במקום שבו יהיה קשה יותר לגייס ומקום שבו החברות יזדקקו לכסף ולא יהיה להן מאיפה לקחת".

איה פטרבורג, צילום: שרון לוין איה פטרבורג | צילום: שרון לוין איה פטרבורג, צילום: שרון לוין

בצד אחד יש את החברות הבוגרות ובצד שני את הצעירות. הדוחות האחרונים מראים המשך מגמה לפיה חברות צעירות מתקשות קצת לגייס סיד או אפילו טרום סיד. זה משהו שאת רואה בתור משקיעה?

"אני חייבת לציין שראיתי את הדוחות וזה לא משהו שמורגש אצלינו, ואפילו להיפך. גם בין הקולגות, שאנחנו רואים אצלם השקעות מאד יפות בחברות בשלבים מאד מוקדמים, וגם אנחנו עושים השקעות ולא הפסקנו לעשות השקעות ואין לנו ירידה בקצב ההשקעות. אני רואה דוקא חברות טובות שסביבן יש הרבה משקיעים בשלבים מאוד מוקדמים ואני רואה גם הרבה גיוסים".

אתם יכולים לחזות כבר את תחומי ההשקעה החמים בשנה הבאה? מה משקיעים מחפשים?

"לא אנחנו המשקיעים קובעים את התחום החם הבא. השוק עובד והיזמים מזהים את זה ומובילים את זה. אנחנו בתור משקיעים עוקבים אחרי היזמים הטובים ורואים למעשה לאן השוק הולך, למדים מכך, ואז מנסים למצוא את הצוותים הטובים ביותר בתוך התחומים החמים או התחומים שיהיו חמים בשנים הקרובות. יש דברים שהם הייפ עכשיו ולא יישארו כאלו לתמיד, ואני חושבת שיש הרבה דברים שעברו זירוז - כאלו שהיו קורים אולי בעוד חמש שנים, ויקרו בשנה-שנתיים הקרובות".

איך זה עובד - את מזהה תחום חם ואז מחפשת חברת פורטפוליו בתחום כזה או אחר להוסיף לקרן?

"אנחנו ב-S Capital לא עובדים ככה. אנחנו באמת למדים מהיזמים. אנחנו קרן ג'נרליסטית, אנחנו לא משקיעים רק בתחום מסוים. והרבה חברות שהשקענו בהן לא שייכות לשום תחום, כלומר הן בעצמן הגדירו תחום חדש".

זה לא סוד שרוב ההשקעות בהייטק מגיעות מקרנות במדינות אחרות. ההסתגרות והעבודה מרחוק מקשות על ההייטק הישראלי להגיע לקרנות בחו"ל?

"אני חושבת שבדיוק להיפך. כל קרן זרה עובדת מול היזמים המקומיים בשלט רחוק, הן נפגשות איתם בזום ולכן זה שם את היזם הישראלי בנקודת שיוויון עם זה האמריקאי".

קרנות ישראליות משחקות תפקיד יותר דומיננטי עכשיו בתור ה"רגליים על הקרקע" של קרנות זרות?

"זה מאוד אינדבידואלי. אנחנו ביחסים טובים עם המון קרנות אמריקאיות חשובות עבור היזמים שלנו. זה עוזר לקרנות אמריקאיות שיש להן מערכת יחסים עם קרנות ישראליות כי בכל זאת זה יזם עם תרבות אחרת, ואני חושבת שהן נעזרות באנשי קשר פה בישראל שהן מכירות ויכולות לקבל מהם ולידציה ועל הצוות ועל דברים שיותר קשה להעריך מרחוק".

תגיות