אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"אם לא יבנו עוד תחנות כח - יהיה מחסור בחשמל"

כך לדברי נתי בירנבוים, מנכ"ל פורום יצרני החשמל הפרטיים מגז טבעי בוועידת התחזיות של כלכליסט. לדבריו, "הממשלה עלולה למצוא את עצמה בבעיה קשה של אספקת חשמל. יתחילו להוריד שכונות ולעשות תיעדוף"

29.12.2020, 13:56 | חזי שטרנליכט

תחנות הכח שמונעות בגז מטבעי יהיו פה לעוד הרבה זמן, כך אומר מנכ"ל פורום יצרני החשמל הפרטיים מגז טבעי, נתי בירנבוים בראיון לכתב כלכליסט, ליאור גוטמן, במסגרת ועידת התחזיות של כלכליסט בשיתוף המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה. לדבריו הנחמה היא שהגז הטבעי הוא הכי פחות מזהם בקרב הדלקים הפוסיליים.

קראו עוד בכלכליסט

ב-2021 רוב ייצור החשמל במשק יהיה פרטי. תחנות הכח הפרטיות מכרו ללקוחות מובחרים בהנחה, אבל משקי הבית משלמים לתעריף הממשלתי. זה הולך לקראת שינוי.

בירנבוים: "המגבלה היתה מגבלה רגולטורית עד היום. מפעל תעשייתי קנה חשמל פרטי. הממשלה מתחילה עכשיו בניצנים של תחרות במגזר הביתי. יש פיילוט של 300 מגה-וואט שכפוף לכמה סייגים, ובעיקר - החלפת המונה בכל הבתים למונה רציף. האם התחרות תתחיל בשוק הפרטי בשנה הבאה? כנראה שלא. גם לא בעוד שנתיים".

נתי בירנבוים מנכ"ל פורום יצרני החשמל הפרטיים נתי בירנבוים מנכ"ל פורום יצרני החשמל הפרטיים נתי בירנבוים מנכ"ל פורום יצרני החשמל הפרטיים

יש עוד מקום בכלל לתחנות כח פרטיות גדולות?

"יעד הממשלה הוא שעד 30% מייצור החשמל יגיע מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2030. בארץ זה בעיקר חשמל סולארי. אבל השמש עובדת 6 שעות ביממה בממוצע ויש לנו עוד 18 שעות. רשות החשמל אומרת שלצד האנרגיות המתחדשות עדיין חייבים הספק משמעותי של ייצור, באמצעות הדלק הכי נקי שלא מאנרגיה מתחדשת – שזה גז טבעי".

כמה תחנות כאלה נצטרך?

"כאן אנחנו בוויכוח. הבעיה של הממשלה זה תכנון לטווח ארוך. להקים תחנת כח פרטית בישראל לוקח 7 שנים במקרה הטוב. השבוע פורסם ב"כלכליסט" שועדת תכנון במחוז דרום מתנגדת להקמת תחנות כח בשטחה. אגב, כל ועדה מחוזית מתנגדת להקים תחנת כח. הבעיה שהממשלה עשתה 'freeze'. אם הממשלה טועה בתכנון לטווח ארוך - לא יהיו לה כדורים במחסנית".

אנחנו עלולים להיקלע למצב שבעוד כמה שנים שהביקוש יעלה על ההיצע

"זו לא תחזית קודרת אלא עובדה. מקימים בארץ מתקני התפלה, התחבורה הציבורית עוברת לחשמלית. הממשלה עלולה למצוא את עצמה בבעיה קשה מאוד של אספקת חשמל. לא תהיה לנו עלטה, קוראים לזה 'השאלה' יתחילו להוריד שכונות ולעשות תיעדוף. מדינת ישראל לא יכולה להרשות את זה לעצמה".

איך משכנעים את הממשלה שמצד אחד צריך, אבל מצד שני מי רוצה תחנת כח ליד הבית שלו?

"כיום אף אחד לא רוצה שיוקם אצלו מתקן תשתית גדול. ועדת התכנון בתחום התשתיות עושה הנחות בהקשבה לרשויות מקומיות. יהיה לזה מחיר, כי אף אחד לא רוצה מתקן תשתית גדול ליד הבית. יש פה בעיה אמיתית של היזמים ופה צריך ממשלה חזקה".

הממשלה אומרת שמה שנצטרך להשלים נעשה באמצעות אגירת חשמל. יהיה שדה סולארי נקי לגמרי ולידו מתקן ענק, כמה מכולות של סוללות, וכשהשמש שקעה, נספק שלא באמצעות גז.

"אגירת חשמל נגמרת. אגירה היום עובדת 4 שעות. הסולר עובד עוד 6 שעות. מה קורה עם ה-14 השעות הנוספות? אי אפשר לעבוד רק עם אגירה. ישראל היא גם אי אנרגטי. תחנות הכח המונעות בגז טבעי יהיו פה הרבה מאוד שנים. מבין כל הדלקים הפוסיליים הגז הטבעי הוא הכי פחות מזהם"

תגיות