אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"בשנת 2021 תירשם היסטוריה ורוב ייצור החשמל יהיה פרטי ולא ממשלתי"

אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה בוועידת התחזיות של כלכליסט: "ברבעון השני של 2021 תחל התחרות במשק, וספקי חשמל שונים יציעו הצעות כספיות שונות. נתחיל עם כמה עשרות משקי בית, ובשלוש השנים הקרובות חברת החשמל תחליף כמיליון מונים במשקי הבית, כך שכולם יוכלו ליהנות מהרפורמה"

29.12.2020, 13:18 | שירות כלכליסט

"שנת 2020 התאפיינה במשבר הקורונה ונערכנו אליו והמשק עבד טוב למרות המשבר. מבחינת כלל המשק זו היתה שנה טובה וניצלנו אותה כדי לייצר סט של יעדים לעשור הקרוב. קבענו את תמהיל ייצור החשמל עם הפסקת ייצור הפחם כבר בשנת 2025 ועם יעד שאושר בממשלה של ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בשיעור של עד 30 אחוז עד שנת 2030. ולכן השנה הבאה ואלו שיבואו יהיו שנים של יישום" - כך אומר אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה. הדברים נאמרו במסגרת ועידת התחזיות של כלכליסט בשיתוף המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה.

קראו עוד בכלכליסט

אודי אדירי מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי מנכ"ל משרד האנרגיה

אדירי סיפר בכנס שכבר ב-2021 תרשם היסטוריה בה רוב ייצור החשמל יהפוך לפרטי. "בעקבות מכירת תחנות הכוח והתרחבות הייצור הסולארי ולראשונה היקף ייצור החשמל הפרטי יעלה על 50% והוא לא יעבור בתחנות הכוח של חברת החשמל", אמר. המהלך המשלים של המציאות הזו הוא פועל יוצא של הרפורמה בחברת החשמל, כאשר כבר בתחילת 2021 תצא לדרך הרפורמה באספקת החשמל, כלומר משקי בית יוכלו לדלג בין ספקי חשמל שונים במטרה להשיג הנחה בחשבון החודשי. "החל מהרבעון השני של 2021 תחל התחרות במשק וספקים שונים יציעו הצעות כספיות שונות. נתחיל עם כמה עשרות בתי אב ובמהלך 3 השנים הקרובות חברת החשמל תחליף במשקי הבית כמיליון מונים, כך שכולם יוכלו ליהנות מהרפורמה, בדומה למפעלי תעשיה שנהנו ממנה עד היום", אמר.

בהתייחסו ליעדי ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות אדירי הזכיר את רפורמת אגירת החשמל, זו שתאפשר ייצור חשמל ממתקנים סולארים גם בשעות הלילה. "אגירה היא מילת המפתח ומכרזי אגירה ראשונים פורסמו. בשנה הבאה זה יהיה כמעט מובן מאליו ואנחנו נראה גם אגירת חשמל ברשת ואצל הציבור. בדקה האחרונה של הממשלה טרם ההתפזרות שלה אישרנו פטורים שונים שיקלו התקנות מתקנים סולארים על גגות בתים משותפים". אדירי התייחס לסבסוד הממשלתי שיגיע ליישום של אגירה בטכנולוגיות חדשות. "חברות שהשקענו בהם מיליון וחצי שקל דוגמת אוגווינד שאוגרת בלחץ אוויר כבר שוות היום פי כמה מאות. נשקיע במתקני חוסן שיהיו בהם גם מתקנים סולארים וגם באגירה".

היסטוריה אחרת שנרשמה השנה היא ייצוא הגז למצרים ולירדן, כמו גם הקמת פורום הגז הים תיכוני בקהיר, שכולל את איטליה יוון וקפריסין. "בשנת 2021 היצוא יתרחק ושיפוף הפעולה יכלול את האמירויות שהחלנו שם בשיתוף פעולה. אולי נגיע לחיבור רשתות חשמל בין מדינות. אנו רואים היום בכלי הבינלאומי לכלי הכרחי להתבססות על אנרגיה ירוקה. היא אולי נקיה אבל היא מוגבלת בשעות העבודה שלה, וחיבור בין מדינות יוכל להקל על ניצול השמש".

בהתייחסו לכניסה של חברת שברון הוזכר המשבר עם איסור מכירת הגז לחברת החשמל. "כניסת שברון התקיימה בגלל שיתופי הפעולה האזוריים וזו שנת מפנה. שברון תמכור גז זול יותר לחברת החשמל והכניסה שלה תוביל להמשך פיתוח המשק והגדלת הייצוא. היא רק הגיעה וכל המגעים מולה מתנהלים בצנרות הרגולטורים המקובלים", סיכם.

תגיות