אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה לבג"ץ: "אין פסול בכך שחנויות חיוניות ימכרו צעצועים בזמן הסגר" צילום: רויטרס

המדינה לבג"ץ: "אין פסול בכך שחנויות חיוניות ימכרו צעצועים בזמן הסגר"

רשתות כפר השעשועים ועידן 2000 ביקשו מבג"ץ לאסור על מכירת מוצרים שאינם חיוניים בחנויות הפארם והמזון בתקופת הסגר; המדינה בתגובה: "אין פגיעה בתכלית הבריאותית, שהציבור ירכוש מוצרים לא חיוניים אגב יציאתו להצטייד במוצרים חיוניים"

30.12.2020, 19:43 | אורנה יפת

המדינה אינה רואה פסול בכך שחנויות חיוניות מוכרות צעצועים ומוצרים שאינם הוגדרו כמוצרים חיוניים, ולטענתה אין היגיון לאפשר לחנויות שאינן חיוניות לפעול בסגר לאור מצב התחלואה - כך עולה מתגובה שהגישה היום המדינה לעתירה שהגישו לבג"ץ רשתות כפר השעשועים ועידן 2000, שביקשו לאסור מכירת מוצרים שאינם חיוניים ברשתות הסטוק, בפארמים וברשתות המזון. הדיון בבג"ץ יתקיים ביום שני הקרוב.

קראו עוד בכלכליסט

לפי המדינה, "יש ערך מוסף באי הגבלת חנויות מזון, מוצרי היגיינה ותרופות במכירתם של מוצרים חיוניים בלבד, שכן הציבור יכול למצוא אגב הצטיידות במוצרים חיוניים בחנויות הנ"ל גם מוצרים אחרים שאינם מזון או מוצרי היגיינה או תרופות, כגון מנורות או מוצרים אחרים הנדרשים לשימוש הציבור היום-יומי... ובכך למעשה לצמצם את הפגיעה באוכלוסייה ככל האפשר, ובסל המוצרים העומד לרשותה בתקופת הסגר; וזאת מבלי שיהיה צורך לאפשר פתיחתן של חנויות אחרות בתקופת הסגר באופן המנוגד לתכלית הבריאותית שביסוד התקנות.

"הצטיידות של הציבור במוצרים לא חיוניים אגב רכישת מוצרים חיוניים בחנויות שעיקר עיסוקן מזון או תרופות או מוצרי היגיינה לא טומנת בחובה פגיעה בתכלית הבריאותית, מאחר שהדעת נותנת שהציבור ירכוש מוצרים לא חיוניים אגב יציאתו להצטייד במוצרים חיוניים כדוגמת מזון או תרופות. מנגד, בפתיחת כל החנויות המוכרות את מגוון המוצרים הנלווים שעשויים להיות מוצעים למכירה בחנויות מזון, היגיינה או תרופות, טמון סיכון בריאותי מוגבר שאין לאפשרו כעת בשל מצב התחלואה".

סניף של רשת הפארמה Be של שופרסל, צילום: ערן גרנות סניף של רשת הפארמה Be של שופרסל | צילום: ערן גרנות סניף של רשת הפארמה Be של שופרסל, צילום: ערן גרנות

תקנות הסגר השלישי מאפשרות פתיחת חנויות חיוניות בלבד - מזון ופארם בעיקר -  אך אינן מגבילות את סוג המוצרים בהן, כך שאלה יכולות למכור גם צעצועים. בעקבות כך, רשתות הצעצועים הגישו את העתירה, בטענה כי חנויות חיוניות נהנות ממכירות על חשבונן.

התקנות המעודכנות אוסרות על יציאה למרחב הציבורי, למעט לצורכי הצטיידות במזון ותרופות. ההגדרה של חנות חיונית חודדה בתקנות הסגר השלישי, וכוללת גם חנויות שמוכרות מכשירי חשמל חיוניים, אינסטלציה, גז וחימום, מוצרי תקשורת או מחשבים, מכבסות ומעבדות לתיקון מוצרי תקשורת או מחשבים.

"התיקון שינה את ההסדר הקודם בכל הנוגע להחרגת חנויות שעיקר עיסוקן תחזוקת הבית מהאיסור על פתיחת החנויות לקהל הרחב, כפי שהיה בהגבלות שהיו תקפות בסגר השני, כנגדן, בין היתר, נסובה העתירה, וקבע תחתיו הסדר אחר שמצמצם את סוג החנויות שניתן לפתוח לציבור", טוענת המדינה.

עו"ד גדעון פישר ועו"ד מתן גוטמן שהגישו את העתירה בשם רשתות הצעצועים מסרו בתגובה: "לא יאומן שהמדינה מדברת בשני קולות סותרים. מחד התקנות אוסרות על יציאה למרחב הציבורי אלא לשם רכישת מוצרים חיוניים, אך בה בעת טוענת בפני בג"ץ כי אין כל בעיה ביציאה מהבית לשם רכישת מוצר שאינו חיוני. צריך לשים סוף לעוול כלפי העסקים הקטנים. ואנו בטוחים כי בג"ץ יעשה כן ביום שני הקרוב". 

תגיות