אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכם הגג בסכנה: נכשלו מכרזים להקמת פרויקטי תעסוקה ברמת גן צילום: נמרוד גליקמן

הסכם הגג בסכנה: נכשלו מכרזים להקמת פרויקטי תעסוקה ברמת גן

הקורונה ואי הוודאות כאן, ורמ"י נחלה כישלון בשיווק מכרזים למאות אלפי מ"ר שטחי תעסוקה מדרום לביה"ח שיבא. ראש עיריית ר"ג לכלכליסט: "אם המדינה לא תשווק קרקעות למשרדים, לא נאפשר המשך שיווק של קרקעות ליחידות דיור"

03.01.2021, 14:59 | שלומית צור

כישלון לרשות מקרקעי ישראל בשיווק קרקעות לתעסוקה באזור תל השומר ברמת גן. מדובר במכרזים לשיווק שתי חטיבות קרקע להקמת יותר מ-200 אלף מ"ר שטחי תעסוקה ומסחר. זאת בשיאו של משבר הקורונה ואי הוודאות הממושכת בשוק העבודה ובתחום הנדל"ן למשרדים.

קראו עוד בכלכליסט

בעיריית רמת גן עוקבים בדאגה אחרי כישלון המכרזים לתעסוקה, דווקא בגלל הצלחת המכרזים ששיווקה המדינה למאות יחידות דיור שבהם זכתה חברת גינדי החזקות, ומכרזים נוספים שצפויים להתפרסם לאלפי יחידות דיור נוספות. ראש העירייה כרמל שאמה הכהן מבהיר לכלכליסט: "אנו רואים את כלל השיווקים באזור כמקשה אחת, ולא ניתן להמשיך לשווק יחידות דיור לפני שישווקו שטחי התעסוקה".

"מדובר באזור רווי בשטחי תעסוקה עתידייים"

מדובר במכרזים המיועדים לשיווק שתי חטיבות קרקע מצפון לדרך 461, ומדרום לבית חולים שיבא, השייכת מוניציפלית לרמת גן, בגבול עם קרית אונו ואור יהודה. מכרז לשיווק קרקע בת 14 דונם, ולמעלה מ-100 אלף מ"ר שטחי תעסוקה ומסחר במחיר סף של 122 מיליון שקל ועוד 41 מיליון שקל הוצאות פיתוח, המכרז השני הוא לשיווק קרקע בת 12 דונם, המיועדת להקמת פרויקט בהיקף דומה, במחיר סף של 115 מיליון שקל ועוד 34 מיליון שקל הוצאות פיתוח. לשני המכרזים לא הוגשו הצעות.

כרמל שאמה הכהן , ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן , ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן , ראש עיריית רמת גן

לדברי שמאי המקרקעין אריה קמיל ממשרד קמיל טרשנסקי רפאל, התוצאה אינה מפתיעה: "מדובר באזור רווי בשטחי תעסוקה עתידייים, גם בסמיכות לבית חולים שיבא, גם לקרית אונו, וגם לאור יהודה וצומת מסובים שם נבנים מאות אלפי מ"ר שטחי תעסוקה. כל זאת בתקופה שנמשכת האי ודאות בשוק המשרדים, ועדיין לא ברור מתי וכיצד תיראה החזרה לעבודה.

השמאי אריה קמיל , צילום: עמית שעל השמאי אריה קמיל | צילום: עמית שעל השמאי אריה קמיל , צילום: עמית שעל

"מכרזים שהצליחו באזור הם מכרזים שכוללים גם מגורים, אז רמת הסיכון ליזם נמוכה משמעותית. צריך להבין שהיום, למכרזים למשרדים בלבד, ללא עירוב שימושים למגורים, יש קושי רב להצליח ולעמוד בפני עצמם. יזמים שמחליטים להיכנס לפרויקטים של תעסוקה, יעדיפו לעשות זאת באופן של עסקאות קומבינציה ומתן שירותי בנייה לבעלי קרקע, ולא להשכיב עשרות ומאות מיליוני שקלים בקרקעות", אומר קמיל.

לכישלון מכרזי התעסוקה יש גם משמעות נרחבת לגבי המשך פיתוח מזרח העיר, ועל מימושו של הסכם הגג שנחתם לפני שנה - בדצמבר 2019 בין המדינה לעיריית רמת גן, שקבע כי בתוך עשור יוקמו 9,000 יחידות דיור במזרח העיר וכמעט מיליון מ"ר שטחי תעסוקה ומסחר. שכן, ההיתכנות הכלכלית למתן שירותים לאלפי יחידות הדיור המתוכננות, מבוססת על שיווק שטחי התעסוקה שיניבו הכנסות משמעותיות לקופת העירייה.

"אנחנו רואים את פיתוח האזור כמקשה אחת", אומר ראש שאמה הכהן לכלכליסט. "תנאי ברור של המשך שיווק מסות יחידות הדיור יהייה שיווק שטחי התעסוקה. חוקי הכלכלה ידועים וכדי לממן את אותן יחידות דיור יש הכרח בבנייה של שטחי תעסוקה. לא נאפשר המשך הצלחת שיווקים של יחידות דיור, ללא הצלחת שיווקי תעסוקה". 

תגיות