אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פורטיסימו רוכשת את השליטה בסאנקויין פלזמה ההולנדית

בלעדי לכלכליסט

פורטיסימו רוכשת את השליטה בסאנקויין פלזמה ההולנדית

קבוצה בהובלת פורטיסימו תשלם 50 מיליון יורו עבור 85% מהחברה, שנקלעה להפסדים. 37.5 מיליון יורו מתוכם תעמיד הקרן, שתחזיק 64% מהמניות. החברה־האם, סאנקויין, שתישאר עם 15% מהחברה, היא המקבילה ההולנדית למגן דוד אדום

05.01.2021, 07:51 | גולן חזני
עירוי דם לחברה ההולנדית: קרן פורטיסימו רוכשת את השליטה בחברה ההולנדית סאנקויין פלזמה (Sanquin Plasma Products). ל"כלכליסט" נודע כי הקרן מובילה קבוצה של גופים, שרוכשת 85% ממניות החברה תמורת כ־50 מיליון יורו מידי החברה־האם Sanquin — ארגון הולנדי ללא כוונת רווח, האחראי לאספקת דם בהולנד. החברה המוכרת היא, למעשה, ארגון מקביל למגן דוד אדום, שמתבסס על כספי תרומות מהולנדים.

קראו עוד בכלכליסט

פורטיסימו מהווה 75% מהקבוצה, כך שהשקעתה תעמוד על 37.5 מיליון יורו תמורת 64% מהמניות. ההשקעה היא לתוך החברה, שספגה הפסדים של עשרות מיליוני דולרים בשנתיים האחרונות וזקוקה להון כדי להמשיך בפעילות. העסקה חייבה אישורים של כמה רגולטורים בהולנד, מאחר שמדובר בגוף חצי ממשלתי.

יואב היינמן, הוביל את העסקה יואב היינמן, הוביל את העסקה יואב היינמן, הוביל את העסקה

קבוצת המשקיעים, שפורטיסימו עומדת בראשה, כוללת חברות בעלות ניסיון בתחום הביו־רפואי ומוצרי פלזמה. אחת מהן היא BioSolutions LLC, שבשליטת כריס לאמב, שנחשב למומחה עולמי בתחום. מדובר בחברה אמריקאית פרטית, שמתמחה בשיווק והפצה של תרופות ייחודיות. לאמב, שהיה בעבר סגן נשיא בכיר וסמנכ"ל תפעול של חטיבת הפלזמה בארגון הצלב האדום האמריקאי, ימונה למנכ"ל החברה.

חברה נוספת בקבוצה הרוכשת היא OBF Investments (זרוע ההשקעות של אחד מבנקי הדם הגדולים בארה"ב). הרוכשת השלישית, שבסיסה בארגנטינה, היא Mesola Inversiones SL (קבוצת חברות פארמה מאמריקה הלטינית).

מי שארגן את הקבוצה וגם משקיע בעצמו הוא היזם ניר אפשטיין, שבעבר היה בנקאי השקעות בבנקים זרים ונחשף ב־2008 לפעילותה של קמהדע הישראלית. האחרונה נמצאת בשליטת קרן פימי, ויש לה פוטנציאל להיות לקוחה של החברה ההולנדית בשל תחום עיסוקה.

מפעלים סמוכים לאמסטרדם ולבריסל

לסאנקויין שני מפעלים, אחד מהם נמצא ליד אמסטרדם והשני ליד בריסל. במפעלים אלו החברה מזקקת חלבונים ואנזימים מתוך הפלזמה, ואלה משמשים לייצור תרופות לבעיות במערכת החיסונית, בהן המופיליה ותפקודי כבד וכליה. החברה מייצרת מוצרי פלזמה עבור חברות אחרות בתחום, במודל של מיקור חוץ. כלומר, היא מוכרת הן את האנזימים והן את התרופות שהיא מייצרת מהם. למרות ההפסדים, המכירות של סאנקויין מגיעות לכ־200 מיליון יורו בשנה.

שוק מוצרי הפלזמה נמצא בצמיחה

פורטיסימו מתכננת מהלך התייעלות בחברה, קיצוץ בהוצאות והגדלת מאמצי המכירות. כיום החברה מעסיקה 900 עובדים. הארגון ההולנדי ימשיך להחזיק ב־15% מהמניות והתחייב לספק 400 אלף ליטר של פלזמה לחברה מדי שנה. החברה התחייבה, בתמורה לאספקה הקבועה של הפלזמה, לספק מוצרים שוטפים לשוק ההולנדי.

התחום שבו פועלת החברה נמצא בצמיחה במשבר הקורונה, שכן אחת הדרכים שנבדקות לטיפול בחולים היא באמצעות נוגדנים המופקים מחולים שהחלימו, וכן מאחר שיש מחסור עולמי בחלבונים מסוימים שהחברה מפיקה.

גם החברה האמריקאית OBF התחייבה לספק כמות שנתית של פלזמה לחברה. לכך יש משמעות מהותית, שכן בארה"ב מותר לטפל רק באמצעות פלזמה שהופקה בארה"ב עצמה. לפיכך, האספקה הזו מהותית לחברה לכניסה לשוק האמריקאי.

מטעם פורטיסימו, המנוהלת בידי יובל כהן, הוביל את העסקה השותף בקרן יואב היינמן. בפורטיסימו סבורים כי שוק מוצרי הפלזמה העולמי צומח בצורה משמעותית, וצפוי להמשיך לצמוח בקצב מואץ בשנים הקרובות. בנוסף, בקרן מעריכים כי החוזים ארוכי הטווח לאספקת כמות משמעותית של פלזמה, יחד עם סל המוצרים של החברה ויכולת הייצור שלה, מהווים תשתית איתנה להפיכתה לשחקנית משמעותית בתחום.

תגיות