אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד Mercer: ישראל במקום השלישי מבין 39 מדינות באיכות מערכת הפנסיה צילום: שאטרסטוק

מדד Mercer: ישראל במקום השלישי מבין 39 מדינות באיכות מערכת הפנסיה

Mercer היא חברה בינלאומית המייעצת לנהול מערכי פנסיה. זו השנה הראשונה שבה ישראל נכללת במדד זה. מערכת הפנסיה של בריטניה דורגה במקום ה-15, של ארה"ב במקום ה-17, של איטליה במקום ה-29 ושל טורקיה במקום ה-37

06.01.2021, 18:17 | נעמי צורף

ישראל דורגה במקום השלישי מבין 39 מדינות באיכות מערכת הפנסיה לשנת 2020, אחרי הולנד ודנמרק במדד Mercer הבינלאומי המשווה בין איכות מערכות הפנסיה בעולם. זו השנה הראשונה שבה ישראל נכללת במדד זה בעקבות שיתוף הפעולה עם מכון קסירר.

חברת Mercer היא חברה בינלאומית המייעצת לרגולטורים במדינות רבות ומייעצת לנהול מערכי פנסיה בהיקף של מעל 15 טריליון דולר

לשם השוואה, מערכת הפנסיה של בריטניה דורגה במקום ה-15, של ארה"ב דורגה במקום ה-17, של איטליה במקום ה-29 ושל טורקיה במקום ה-37. תוצאות המדד לשנת 2020 הוצגו בכנס זום של מכון קסירר למחקר בחשבונאות בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב.

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

לצד התוצאות האופטימיות עולה כי למערכת הפנסיה הישראלית יש עוד מספר אתגרים משמעותיים איתם היא נדרשת להתמודד.

לדברי פיונה דנסייר, מנכ"לית חברת מרסר בריטניה (Mercer UK), "איכות מערכת הפנסיה בישראל גבוהה בהשוואה למערכות פנסיה במדינות אחרות. יחד עם זה, ניתוח של Mercer ממליץ להוריד אי שוויון בין גברים ונשים במערכת הפנסיה בישראל, ולתמוך בהורים הנמצאים מחוץ למעגל העבודה בשל בחירתם לטפל בילדיהם. כמו כן ממליצה Mercer להגביר את ההגנה על עמיתי קרנות הפנסיה במקרה של הונאות".

פרופ פרופ' דן וייס | צילום: ישראל הדרי פרופ

גם פרופ' דן וייס, ראש מכון קסירר, התייחס לנושא ואמר כי "הנתונים מלמדים על כך שמערכת הפנסיה בישראל ממוקמת במקום מצויין בהשוואה בינלאומית, אולם ההשוואה מעלה כי אתגרים רבים עדיין לפנינו. הועדה מיקדה שלושה תהליכים שיש בהם הזדמנויות לשיפור מערכת הפנסיה כדי לשמר את מעמדה של ישראל: תהליך ההצטרפות לתכנית פנסיה והייעוץ המקצועי הכרוך בכך, תהליך ניהול ההשקעות ע"י גוף מוסדי בהינתן אילוצים ספציפיים למדינת ישראל, והיבטים מסוימים בממשל התאגידי של גופים מוסדיים המנהלים כספי עמיתים".

המדד בוחן את איכות הפנסיה על פי 3 קריטריונים מרכזיים: הלימות, קיימות והגינות. הלימות - עד כמה השירות הולם את צרכי הפנסיה של העמית, קיימות - עד כמה המערכת יציבה ומה הסיכוי של העמית לקבל את הפנסיה, הגינות - עד כמה המערכת הגונה כלפי העמית.

המדד מבוסס על מודל השוואתי אשר פותח לפני מספר שנים ע"י הרגולטור האוסטרלי, אוניברסיטת מונש (Monash) במלבורן אוסטרליה וחברת Mercer - חברה בינלאומית המייעצת לרגולטורים במדינות רבות ומייעצת לנהול מערכי פנסיה בהיקף של מעל 15 טריליון דולר. השנה ישראל ובלגיה צורפו להשוואה.

ד"ר משה ברקת, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון אמר:" מיקומה הגבוה של ישראל בדירוג לשנת 2020 מעיד על חוסנה של המערכת הפנסיונית בפרט ועל המערכת הפיננסית בישראל כולה. יחד עם זאת, לא צריך להיות שאננים. יש הרבה מה לשפר במערכת בהיבטים שונים בהם אנו מטפלים כדי לשפר את מצבם של החוסכים הישראלים לפנסיה. הרפורמה הגדולה שאנו מתכננים בשם פנסיה 2025 תשפר את התחרות ואת המוצר הפנסיוני בצורה משמעותית. רפורמה זו תצטרף לצעדים נוספים שאנו מקדמים יחד עם משרד האוצר לרווחתם של אזרחי ישראל".

בכנס נערך דיון באתגרים והזדמנויות לשפור מערכת הפנסיה, שעלו לאור תוצאות המדד ולאור מסקנות הוועדה לבחינת איכות מערכת הפנסיה בישראל הפועלת במסגרת מכון קסירר.

תגיות