אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עבירות מס במקום שוחד: דרעי יואשם בכפוף לשימוע צילום: עמית שעל

עבירות מס במקום שוחד: דרעי יואשם בכפוף לשימוע

היועמ"ש אביחי מנדלבליט הודיע לסנגורים של שר הפנים כי החליט להאשימו בכפוף לשימוע בשלוש עבירות מס - קבלת הכנסות ללא דיווח ומכירת נכס בגבעת שאול. דרעי, שנחשד בתחילה בשוחד, לא יואשם גם במרמה ובהפרת אמונים

08.01.2021, 10:57 | עמיר קורץ

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע הבוקר (ו') ליו"ר ש"ס ושר הפנים אריה דרעי כי הוא שוקל להגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע בעבירות מס בשלושה אירועים שונים. מנדלבליט החליט שלא להעמיד את דרעי לדין בעבירות העיקריות שיוחסו לו ובהן שוחד, מרמה והפרת אמונים. יחד עם דרעי זומן לשימוע בחשד לעבירות מס, גם אחיו עו"ד שלמה דרעי.  

 

קראו עוד בכלכליסט

החלטתו של מנדלבליט התקבלה על יסוד המלצת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (עניינים פליליים), המשנה לפרקליט המדינה (אכיפה כלכלית) והמלצת פרקליט מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה).

ראשיתו של התיק בחקירה סמויה שהחלה ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433, בסיוע הרשות לאיסור הלבנת הון, שהעלתה חשד לכאורה לעבירות שחיתות שלטונית. 

אריה דרעי. חקירה סמויה וגלויה , צילום: אוהד צויגנברג אריה דרעי. חקירה סמויה וגלויה | צילום: אוהד צויגנברג אריה דרעי. חקירה סמויה וגלויה , צילום: אוהד צויגנברג

הזרמת כספים למשפחת דרעי

בהחלטה שפרסם היום מנדלבליט הוא מתאר כי בשלהי שנת 2015 התקבל במערכת אכיפת החוק מידע על אודות דרעי, אשר הצביע על חשד לפיו סכומי כסף גדולים מאוד הועברו מאנשי עסקים למשפחתו בדרכים שונות, חלקם לפני שחזר לפעילות פוליטית ב-2013 וחלקם לאחר שנבחר לכנסת. בשנת 2016 נפתחה נגד דרעי חקירה פלילית בחשד לביצוע עיבורת מתחום השחיתות השלטונית, ובמהלך 2017 נחקר דרעי כחשוד בעבירות שוחד, מרמה, הפרת אמונים והלבנת הון. החקירה התפתחה בהמשך גם לבחינת חשדות לעבירות מס ועבירות של הצהרה כוזבת לרשויות.

במסגרת החקירה התחקו החוקרים אחרי העברות כספיות בסכומים של מאות אלפי שקלים שהועברו לדרעי מאנשי עסקים שונים והטמעת כספי מזומן למערכת הבנקאית ללא דיווח. עשרות רבים של עדים נחקרו, חלקם בחו"ל ונתפסו מאות מסמכים. עם סיום החקירה ב-2018 המשטרה ורשות המסים מצאו תשתית ראייתית להעמדתו של דרעי לדין בעבירות שחיתות שלטונית רבות. בשנת 2019 לאחר בחינת חומר הראיות הפרקליטות המליצה להגיש נגד דרעי כתב אישום בעבירות מס, הלבנת הון ומסירת תצהיר כוזב למבקר המדינה וליו"ר הכנסת. מנדלבליט בחן את החומרים ושקל את הדברים, וביקש גם חוות דעת משלימה. בהמשך, הוא מציין בהחלטתו, הוא קיים ישיבות רבות, במהלכן היו מחלוקות בין המשתתפים לגבי חלק מהחשדות. לבסוף החליט מנדלבליט, כאמור, לשקול את העמדתו לדין של דרעי רק בגין חלק מהאירועים שעניינם עבירות מס.

שלושת האירועים בגינם צפוי דרעי לעמוד לדין בכפוף לשימוע הם:

עסקת גבעת שאול:

עניינה של פרשה זו בעסקת נדל"ן משנת 2013, במסגרתה מכר דרעי לאחיו עו"ד שלמה דרעי, נכס בשכונת גבעת שאול בירושלים, שבו החלה בניית בניין מגורים בן 5 דירות. בהתאם לחומר הראיות שנאסף, הדיווחים שהועברו לרשויות מיסוי מקרקעין במסגרת טפסי הדיווח על העסקה, כמו גם חוזה המכירה שצורף לדיווח, כללו מצגים כוזבים לכאורה, לרבות גובה התמורה שבעסקה, תיארוך העסקה לאחור, והצגת המגרש הנמכר כמגרש ריק במקום מצבו האמיתי כבניין מגורים מתהווה.

הכנסות מחברת גרין אושן:

גרין אושן הייתה קרן פיננסית להשקעות בארה"ב. על פי החשד, בשנת 2011 החלה גרין אושן לשלם לשר דרעי עמלת מגייס בגין גיוס משקיע לקרן. הראיות מלמדות, כי לפי הוראתו של השר דרעי, החל מינואר 2013 עת חזר לחיים הפוליטיים, הורה השר דרעי לגרין אושן להעביר את סכומי העמלות להם היה זכאי לאחיו שלמה. בהתאם לכך, בין השנים 2015-2013 שולמו לשלמה דרעי כ-630 אלף שקל כנגד חשבוניות "ייעוץ" כוזבות לכאורה שהפיק משרד עו"ד שלמה דרעי.

שלמה דרעי, צילום: פלאש 90 שלמה דרעי | צילום: פלאש 90 שלמה דרעי, צילום: פלאש 90

הכנסות מחברת בת של אגד וממשה הבא:

על פי החשד, בשנת 2012 דרעי העניק שירותי ייעוץ ושיווק למיזם משותף של איש העסקים משה הבא ואגד חברה לתחבורה. דרעי ביקש לכאורה לקבל את שכרו בדמות תרומה בגובה 180 אלף שקל שתשולם לעמותת כרמי העיר, של מקורבו יהודה אזרד, אשר סייע לו לאורך השנים. החשד הוא כי שכר זה, אשר חייב במס, לא דווח בדו"חותיו האישיים של דרעי או של החברה שבבעלותו למס הכנסה. בנוסף, באותם ימים שילם הבא מחשבונו הפרטי לחשבונו הפרטי של השר דרעי 100 אלף שקל נוספים, המהווים הכנסה שלא דווחה למס הכנסה.

מנדלבליט כותב כי לא מצא בסיס ראייתי להעמיד את דרעי לדין בחשד לשאר האישומים שיוחסו לו קודם לכן.

 

תגובות 

פרקליטו של דרעי, עו"ד נבות תל-צור, מסר בתגובה: "לאחר למעלה מחמש שנות חקירה קשות ומייסרות, קבע היועץ המשפטי לממשלה בפתח החלטתו כי הוא מנקה את השר אריה דרעי מכל חשד לשחיתות שלטונית. היועץ המשפטי הדגיש שהחלטתו אינה סופית והוא שוקל העמדה לדין בעבירות מס בלבד. גם להן בעזרת השם, תינתנה בשימוע תשובות הולמות".

פרקליטו של שלמה דרעי, עו"ד ירון קוסטליץ, מסר בתגובה: "מדובר במחלוקות אזרחיות בתחום המס, שאין מקומן במסגרת הליך פלילי. בהתאם, אני מאמין כי לאחר השמעת הטענות בשימוע תסגור הפרקליטות את תיק החקירה".

תגיות