אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
2020: אסונות הטבע בארה"ב גרמו לנזק של 95 מיליארד דולר צילום: איי פי

2020: אסונות הטבע בארה"ב גרמו לנזק של 95 מיליארד דולר

השנה החולפת רשמה ברחבי העולם טמפרטורה גבוהה ב-1.25 מעלות מהממוצע בין 1850 ל-1900. אירופה חוותה את השנה החמה בהיסטוריה, בצפון אמריקה היו טמפרטורות גבוהות מהממוצע עם שריפות ענק והאזור הארקטי מתחמם יותר מהר מכל מקום אחר בעולם,

11.01.2021, 09:00 | עומר כביר

ב-2020 חוותה ארה"ב מספר שיא של אסונות אקלימיים דוגמת שריפות ענק, הוריקנים וגלי חום, שגרמו למוות של 262 איש לפחות ולנזק מצטבר של 95 מיליארד דולר – כך לפי נתונים של מינהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי (NOAA), שפורסמו בסוף השבוע.

קראו עוד בכלכליסט

מבקרים רבים של מדיניות לצמצום השפעות משבר האקלים מתריעים על נזקים כלכליים שעלולים להגרם לכאורה ממעבר לכלכלה דלת-פחמן. ואף שטענות אלו בפני עצמן אינן מבוססות, ממצאי NOAA שבים ומדגישים שאי-התמודדות עם משבר האקלים כרוכה בפני עצמה בנזקים כלכליים משמעותיים.

נזקי אחד ההוריקנים בארה"ב, צילום: רויטרס נזקי אחד ההוריקנים בארה"ב | צילום: רויטרס נזקי אחד ההוריקנים בארה"ב, צילום: רויטרס

לדברי המינהל, ב-2020 נרשמו 22 אסונות אקלימיים חמורים שעלות כל אחד מהם עמדה על מיליארד דולר לפחות, שישה יותר מהשיא הקודם שנרשם ב-2011 והושווה ב-2017. אירועים אלו מנו בצורת אחת, 13 סופות חמורות, 7 הוריקניים או סופות טרופיות ושריפת טבע אחת. ממוצע האירועים מסוג זה ל-1980 עד 2020 עומד על 7, הממוצע של חמש השנים האחרונות עומד על 16.2.

בסך הכך, מאז 1980, נרשמו בארה"ב 285 אסונות אקלימיים בעלות של מיליארד דולר לפחות שגבו נזק מצטבר של 1.875 טריליון דולר. ההשפעה הכלכלית של שינוי אקלים כנראה גבוהה משמעותית, שכן נתונים NOAA מתייחסים רק לאסונות אקלימיים של מיליארד דולר, ולא לאירועי מזג אוויר קטנים יותר אך כאלו שפגיעתם יכולה עדיין לעמוד על מאות מיליוני דולרים כל אחד.

מבין האסונות האקלימיים בארה"ב בשנה שעברה, הבולט ביותר הוא כנראה שריפות הענק במערב המדינה, כאשר בקליפורניה נרשמו חמש משש השריפות הגדולות בהיסטוריה, שכילו שטח של 42 אלף קמ"ר, כמעט פי 2 משטח מדינת ישראל. בחוף המזרחי ובמפרץ מקסיקו, מספר שיא של 12 סופות טרופיות הגיעו ליבשה, מהן 7 שגרמו לנזק של מיליארד דולר לפחות.

"מספר השיא של אסונות מזג אוויר שמוחרפים בגלל משבר האקלים מבהיר את העובדה שההשפעה של משבר האקלים כבר אינה מעודנת", אמר לגארדיאן פרופ' מייקל מאן, ראש המרכז למדעי כדור הארץ באוניברסיטת המדינה של פנסילבניה וממדעני האקלים החשובים בעולם. "אנחנו רואים את זה קורה בזמן אמת. אני מקווה שהשנה נראה סוף סוף פעולה כלשהי, מצד ארה"ב ושאר העולם, שנחוצה על מנת למנוע מהמצב להחמיר".

2020 חזרה לשיא ההתחממות הגלובלית של 2016

בתוך כך, שירות שינוי האקלים קופרניקוס של האיחוד האירופי קובע כי 2020 השוותה את השיא של 2016 כשנה החמה בהיסטוריה, עם טמפרטורה גבוהה ב-1.25 מעלות מהממוצע בין 1850 ל-1900.

מדענים מזהירים שעל מנת להמנע מההשלכות החמות ביותר של משבר האקלים, יש להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות לעומת העידן הטרום-תעשייתי. 2020 שבה ומוכיחה שחלון ההזדמנויות שמאפשר לאנושות לעמוד ביעד זה הולך ומצטמצם בקצב מדאיג.

עפ"י קופרניקוס, השוואת השיא התרחשה חרף העובדה שהחצי השני של 2020 התאפיין בתופעת "לה נינה", שכרוכה בהתקררות פני האוקיינוס השקט באזור קו המשווה. בנוסף, שש השנים האחרונות הן כולן החמות ביותר בהיסטוריה. "זו תזכורת שהטמפרטורות משתנות, ושהן ימשיכו להשתנות אם לא נחתוך את פליטות גזי החממה", אמרה ל"ניו יורק טיימס", ד"ר פרייה ומבורג, מדענית אקלים בכירה בקופרניקוס.

ההתחממות היתה מורגשת באזורים מסוימים. בשנה השנייה ברציפות, אירופה חוותה את השנה החמה בהיסטוריה, עם גלי חום קטלניים, והטמפרטורה הממוצעת השנה היתה גבוהה ב-0.4 מעלות לעומת 2019 וב-1.6 מעלות לעומת הממוצע בין 1981 ל-2010. גם בצפון אמריקה היו טמפרטורות גבוהות מהממוצע, שתדלקו את שריפות הענק בקליפורניה וב קולורדו.

שריפות יער בקליפורניה , צילום: איי פי שריפות יער בקליפורניה | צילום: איי פי שריפות יער בקליפורניה , צילום: איי פי

האזור הארקטי מתחמם יותר מהר מכל מקום אחר בעולם, וב-2020 הטמפרטורה הממוצעת שם היתה גבוהה ב-6 מעלות לעומת המממוצע בין 1981 ל-2010. בחלקים שונים שם, ובמיוחד בסיביר, נרשמו לאורך כל השנה תנאי חום חריגים שהובילו למות צמחייה ולעונת שריפות אינטנסיבית במיוחד. מנגד, כמה אזורים בחצי הכדור הדרומי חוו טמפרטורות נמוכות מהממוצע, כתוצאה מלה נינה.

ד"ר זיק האוספאדר ממכון Berkeley Earth בקליפורניה אמר ל"ניו יורק טיימס" שהשוויון בין 2020 ל-2016 מטריד לאור העובדה שתופעת "אל נינו", שמביאה להתחממות באוקיינוס השקט, סייעה משמעותית לקביעת שיא הטמפרטורות לפני ארבע שנים. "משמעות העובדה ש-2020 ו-2016 היו חמות באותה מידה, שלחמש השנים האחרונות של התחממות גלובלית היה אפקט מצטבר של בערך אל נינו אחד", הוא אמר.

תגיות