אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ווטסאפ יכולה להירגע, האיום עדיין לא מהותי צילום: אי פי איי

ניתוח כלכליסט

ווטסאפ יכולה להירגע, האיום עדיין לא מהותי

התקנות של אפליקציות מסרים מידיים מתחרות לווטסאפ זינקו מחשש לפגיעה בפרטיות - אך הצורך במאסה קריטית והתלות בקבוצות מקשה להתנתק ממנה

13.01.2021, 08:08 | עומר כביר

פתאום כולם מדברים על חלופות לווטסאפ אחרי שאפליקציית המסרים המידיים הפופולרית הודיעה למשתמשיה על עדכון במדיניות שיתוף המידע שלה עם חברת־האם פייסבוק.

טלגרם וסיגנל, שנודעת כמאובטחת במיוחד, זינקו לראש טבלאות ההורדות בחנויות האפליקציות של גוגל ואפל, והנה שוב צפה ועולה השאלה האם הגיע מועד הקריסה של ווטסאפ. אלא שבסרט הזה כבר היינו.

קראו עוד בכלכליסט

לפני כשנתיים נדמה היה שכולם גילו את טלגרם ושקמה מתחרה חדשה שתחסל את ההגמוניה של פייסבוק בתחום ותשחרר את המשתמשים מהעריצות של מארק צוקרברג. גורמים עסקיים וגופי תקשורת מיהרו לפתוח ערוצים בטלגרם והמהפכה נדמתה כמעבר לפינה - אך שמעולם לא הגיעה.

מימין: מנכ”ל פייסבוק מארק צוקרברג וסמנכ”ל התפעול בווייבר אופיר אייל. “ההבטחה לפרטיות ננגסה”, צילום: אי פי איי מימין: מנכ”ל פייסבוק מארק צוקרברג וסמנכ”ל התפעול בווייבר אופיר אייל. “ההבטחה לפרטיות ננגסה” | צילום: אי פי איי מימין: מנכ”ל פייסבוק מארק צוקרברג וסמנכ”ל התפעול בווייבר אופיר אייל. “ההבטחה לפרטיות ננגסה”, צילום: אי פי איי

סקר מצב האינטרנט השנתי שפרסמה בזק בינואר אשתקד הצביע כי טלגרם אחזה אז במקום הרביעי במצעד האפליקציות הפופולריות בישראל, עם היקף שימוש של 23% — רחוק מאד ממובילת המצעד ווטסאפ ו־91% אחוזי השימוש שלה.

המצב העולמי לא שונה בהרבה. לפי נתונים שריכז אתר Statista מאוקטובר האחרון, ווטסאפ היא אפליקציית המסרים המיידיים למובייל הפופולרית בעולם עם 2 מיליארד משתמשים פעילים בחודש. טלגרם נמצאת רק במקום השישי עם 400 מיליון משתמשים פעילים.

למעשה, אותו עדכון במדיניות הפרטיות של ווטסאפ אינו חדש. האפליקציה משתפת מידע על משתמשיה עם חברת־האם פייסבוק כבר מ־2016, בכל העולם מלבד באיחוד האירופי. ההודעה ששיגרה עתה למשתמשים רק משכה תשומת לב ציבורית לתהליך קיים, הולך וגובר, של פגיעה בפרטיותם.

“טלגרם היא בית שימוש שנהנה מתפיסה שגויה”

“כשווטסאפ הוקמה היא חרטה על דגלה את פרטיות המשתמשים והבטיחות, זו היתה הבטחה של מייסדי ווטסאפ וגם של פייסבוק אחרי הרכישה ב־2014”, אמר אופיר אייל, סמנכ”ל התפעול של אפליקציית המסרים ווייבר, שנוסדה בישראל ונמכרה לרקוטן היפנית ב־2015 תמורת 900 מיליון דולר. ”ככל שעוברות השנים זה ננגס בצורה עקבית, עד שהם הסירו לחלוטין את ההצהרה שפרטיות היא בדנ”א של החברה”.

מה יקרה בטווח הארוך?

“זה יאפשר לאפליקציות מסרים אחרות להיכנס למרווח. קשה למשתמשים לעבור בין אפליקציית מסרים מידיים. השימוש הוא חברתי, ואם המסה הקריטית לא שם קשה לעבור. מה שמציל את פייסבוק זה הקבוצות של ההורים בגן וקבוצות החברים. אבל ברגע שיעברו מספיק אנשים לאפליקציה מתחרה כדור השלג יתגלגל בכיוון ההפוך ו-ווטסאפ לא תוכל לעצור אותו”.

בצמרת מצעד האפליקציות בישראל אני רואה עכשיו את סיגנל, זום, טלגרם ורביעית את ווטסאפ. וייבר רק במקום ה־94.

“אנחנו אוהבים את ישראל אבל היא שוק קטן, אנחנו חזקים במזרח אירופה ובמזרח הרחוק. טלגרם היא בית השימוש של אפליקציות מסריים מידיים: היא נהנית מתפיסה של אפליקציה בטוחה אבל אין רחוק מהאמת. ברירת המחדל שם היא שהמסרים לא מוצפנים ו־99% מהצ’טים חשופים לפריצה של סוכניות מודיעין או האקרים. יש שם קבוצות ניאו־נאציות, שנאה נגד הקהילה הגאה, הכחשת שואה וסחר בסמים קשים, והחברה לא עושה כלום כדי למנוע את זה ואף נהנית מכך.

“סיגנל היא מתחרה ראויה, מוצר איכותי ושותף לשמירה על פרטיות המשתמשים. היא פועלת מתרומות פרטיות ובאמצעות ארגון ללא כוונת רווח. השאלה היא מה יקרה כשייגמר הכסף או כשיונח על השולחן צ’ק מאוד שמן”.

קשה לעקוף את ווטסאפ ופייסבוק קשה לעקוף את ווטסאפ ופייסבוק קשה לעקוף את ווטסאפ ופייסבוק

המשתמשים החדשים של סיגנל יחכו לחברים שלהם

על אף העניין הרב שמעוררות המתחרות עדיף לא למהר להספיד את ווטסאפ, כלי תקשורת מרכזי שמלווה משתמשים בהיבטים רבים של חיי היומיום. קשה להדיח מהצמרת כלי שימושי ופופולרי בתחום כמו מסרים מידיים, שמשמש בו־זמנית לקשר שוטף עם משפחה וחברים ואף ככלי לתקשורת לצורכי לעבודה. יש אמנם חלופות טובות ואמינות כמו סיגנל, אבל השימוש בהן לא תמיד אפשרי. רבים מאנשים הקשר פשוט לא שם וגם מי שנרשמו לאפליקציה לרוב לא זמינים בה באופן שוטף.

מחיקת ווטסאפ ומעבר לאחת המתחרות פירושו ויתור לא רק על החלפת מסרים מידיים עם רבים מאנשי הקשר — אלא גם עם קבוצות משותפות כמו הורים בגן, קבוצות משפחתיות או קבוצות לצורכי עבודה, שחלקן הפכו לכלי משמעותי בעידן הקורונה. העברת קבוצות מאפליקציה אחת לאחרת היא מאמץ מורכב ולעתים בלתי אפשרי.

אף שמבחינה טכנית אפשר להתנתק משירותים שונים, בפועל לעתים אין חלופה טובה מספיק עבורם וההתנתקות עשויה להיות כרוכה במחיר שהמשתמשים לא רוצים או לא יכולים לשלם.

תגיות