אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיץ' אישררה את דירוג האשראי  של ישראל; צופה צמיחה של 5.4% ב-2021 צילום מסך: לע"מ

פיץ' אישררה את דירוג האשראי של ישראל; צופה צמיחה של 5.4% ב-2021

חברת הדירוג אישררה את דירוג האשראי ברמה של A+ והותירה את התחזית על "יציבה"; בכך היא מצטרפת לשתי חברות הדירוג – S&P, ומודיס', שהותירו את הדירוג בו דירגו את ישראל על כנו בסוף 2020למרות משבר הקורונה

13.01.2021, 15:49 | אתי אפללו

חברת הדירוג פיץ' אישררה היום (ד') את דירוג האשראי של מדינת ישראל ברמה של A+ והותירה את התחזית על "יציבה". בכך היא מצטרפת לשתי חברות הדירוג – S&P, ומודיס', שהותירו את הדירוג בו דירגו את ישראל על כנו בסוף שנת 2020, זאת על אף ההרעה במצב הכלכלי עקב משבר הקורונה.

קראו עוד בכלכליסט

בהסבר לאישרור ציינה החברה כי דירוג האשראי של ישראל מאזן בין חשבונות חיצוניים חזקים, כלכלה מגוונת וחוסן מוסדי, לבין יחס חוב ממשלתי לתוצר גבוה ביחס למדינות הייחוס וסיכונים פוליטיים וביטחוניים מתמשכים. אישור הדירוג מגיע לאחר פרסום הגירעון לשנת 2020 שהגיע ליחס של 11.7% מהתוצר, לעומת 3.7% בשנת 2019, והסתכם בסך של כ-160.3 מיליארד שקל.

בחברת הדירוג צופים צמיחה ריאלית של כ-5.4% ב-2021 ו-4.1% ב-2022, אחרי התכווצות של 3.9% ב-2020, ובטווח הארוך הציפייה היא לצמיחה שנתית של קרוב ל-3%. ההנחה בבסיס התחזית היא הפסקת ההגבלות הכלכליות וחידוש מצומצם של תיירות החוץ במחצית השנייה של השנה.

הפגנה עצמאים בקורונה, צילום: עמית שאבי הפגנה עצמאים בקורונה | צילום: עמית שאבי הפגנה עצמאים בקורונה, צילום: עמית שאבי

עוד מציינים בפיץ' כי חלה הרעה במצב הפיסקלי של ישראל עקב המגיפה, והתנודתיות הפוליטית המתמשכת מסבכת את הסיכוי להתאמות. הציפייה היא שהגירעון הממשלתי יישאר גבוה בשנת 2021, כ-9% מהתמ"ג, ויצטמצם ל-4.3% מהתוצר ב-2022. בהתאם לתחזית החברה, יחס החוב הציבורי לתוצר צפוי לעמוד על כ-76% בשנת 2020, ולעלות עד ל-80% לערך ב-2023. יחס זה גבוה עבור מדינות בדירוג A אך מנגד תנאי המימון של המדינה נשארו נוחים, יש בה שוק מקומי עמוק ונזיל הנתמך בתכנית רכישת האג"ח הממשלתיות של בנק ישראל.

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות: "בדיוק כמו במקרה של אישרור הדירוג על ידי חברת s&p, גם ההודעה של פיץ' רלוונטית רק בהנחה שהסאגה הפוליטית תסתיים סוף סוף ויאושר תקציב בהקדם האפשרי. אף אחד לא חולק על כך שמצבה של ישראל סביר ביחס למדינות אחרות בעולם. היצוא הישראלי ממשיך לצמוח למרות התחזקות השקל וזאת לאור חלקו הגדול של ענף ההייטק. הגידול בגרעון וביחס החוב לתוצר אמנם אינו שולי אך ברוב המדינות בעולם המערבי המצב אף פחות טוב ועם הפריסה המהירה של החיסון אפשר להניח שההתאוששות של המשק תהיה מהירה יותר משנדמה היה קודם לכן. לכן השאלה היחידה היא האם ביוני 2021 יהיה לישראל סוף סוף תקציב שיאפשר לממשלה החדשה להמשיך את תהליך ההתאוששות ולהחזיר את המדיניות הפיסקאלית למסלול. במידה וכן, אין שום סיבה להוריד את הדירוג של ישראל. במידה ולא, סביר להניח שחברות הדירוג יגיבו בהתאם".

תגיות