אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל האוצר, אגודת המים והדו"ח הגנוז של החשב הכללי צילום: אוראל כהן, אבי מועלם

מנכ"ל האוצר, אגודת המים והדו"ח הגנוז של החשב הכללי

מה דחף את שר האוצר למנות דווקא עכשיו בתקופה סוערת מנכ"ל ומשנה למנכ"ל שאינם מכירים את המשרד; דו"ח גנוז מותח ביקורת על חריגה תקציבית בפרויקט שעודד שמיר מכהן כיו"ר שלו; ואיך מינוי מקורבים קשור למקרר שדרש כץ להתקין ברכב השרד שלו

14.01.2021, 06:51 | אדריאן פילוט

1. כפי שנחשף אתמול בכלכליסט, ערן יעקב, ממלא מקום מנכ"ל האוצר, סירב למנות את ברק נפתלי יו''ר סניף הליכוד של הרצליה לשעבר למשנה למנכ"ל ללא מכרז. מעניין על איזו משילות חשב כץ כאשר דחף ולחץ למנות את אחד האנשים המקורבים אליו בליכוד, שאינו בעל כישרונות מיוחדים בניהול ואינו מכיר את משרד האוצר, בתקופה שבה אין תקציב, אין ממשלה ואין כנסת.

קראו עוד בכלכליסט

שלשום התברר כי גם לערן יעקב יש בושה ויש קווים אדומים. או לפחות יש לו יועצים טובים. אחרי שהיועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג, הפציר בו שלא "יפול במלכודת הזו", יעקב נאלץ לעשות דבר שלא יעשה: להגיד לא לישראל כץ, בתחום שהכי רגיש עבורו - פוליטיקה. ייאמר לזכותו של שר האוצר שהוא עקבי, והתיאור העצמי שהוא בחר לעצמו - הורדוס - ממשיך להיות מדויק. כפי שעולה מהכתובים של ההיסטוריון יוספוס פלאביוס, הורדוס לא הסכים לקבל לא כתשובה. הוא גם ידע לרדוף אחרי יריביו עד היעלמותם.

כפי שאישרו מספר גורמים באוצר, כץ מינה את עודד שמיר לממלא מקום מנכ"ל האוצר דווקא עכשיו, יומיים לפני שהיה צריך לחדש ליעקב את המינוי כממלא מקום. יעקב שמע על המינוי דרך התקשורת. "יש ביני לבין השר כץ יחסי עבודה מצוינים וככל כשישנן אי־הסכמות הן מתבררות באופן ענייני, מקצועי וראוי. כך, בהחלטה משותפת, סוכם בינינו, שכממלא מקום זמני וכמנהל רשות המסים, אין מקום שאבצע מינויים במשרד האוצר", מסר יעקב בתגובה.

2. אחת הסוגיות ששרת המשפטים לשעבר איילת שקד (ימינה) הרגישה פגועה מהן בעת שביקשה לעודד את רפורמת המשילות, ובמרכזה מינוי משנה למנכ"לי משרדים ממשלתיים, היתה ההנחה שמדובר בצעד שפותח פתח לשחיתות ולמינויים פסולים. שקד התקוממה על כך שהעיתונות ומבקרי המהלך, לרבות כלל נציבי שירות המדינה לשעבר, מניחים שפוליטיקאים הם מושחתים מטבעם, ולכן כאשר יינתן זכות לנבחר ציבור למנות בכיר ללא הליך מכרזי, תחרותי ושקוף, הוא יבחר במקורב פוליטי.

התוצאה ידועה: החלטת ממשלה 2073 אכן ראתה אור, ויש אפשרות למנות בכל משרד עם יותר מ־150 עובדים משנה למנכ"ל ללא מכרז. אבל, בלחץ התקשורת, דעת הקהל, וגם כמה חברים בוועדת שירות המדינה - מעין דירקטוריון בנציבות ובו משתתפים מנכ"לים מכהנים - נוספו הרבה סייגים: המינוי חייב להיות של המנכ"ל, לא של השר; המנכ"ל ולא השר, הוא זה שיקבע את סמכויות המשנה הפוליטי; ישנם בכל זאת תנאי סף ברורים; על המשנה הפוליטי לעבור ועדה.

שר האוצר, ישראל כץ , צילום: אבי מועלם שר האוצר, ישראל כץ | צילום: אבי מועלם שר האוצר, ישראל כץ , צילום: אבי מועלם

שלוש שנים ו־4 חודשים אחרי אישור אותה ההחלטה, הנסיון הכושל של שר האוצר ישראל כץ לבצע מינוי פוליטי בוטה, הוכיח כי לא רק שכל יעודה של אותה רפורמה היתה לגרום לפוליטיזציה של המינהל הציבורי והגברת ההשפעה של פוליטיקאים - אלא שהבלמים שהוכנסו לאותה החלטה היו אפקטיבים.

3. "עודד שמיר נבחר על ידי כץ כמועמד לתפקיד מנכ״ל משרד האוצר בשל היותו מועמד ראוי, בזמן הראוי ובדרך הראויה", צייץ אתמול כץ בטוויטר. מעניין, שוב, לשאול לאיזה זמן ראוי מתכוון כץ. כאשר כאמור, אין תקציב מדינה, אין כנסת, תקופת הבחירות בעיצומה, הוא אינו מכיר לא את עבודת הממשלה ולא את האוצר. יתרה מזו, מינויו הדחוף של שמיר כרוך בפרוצדורה מסורבלת.

מפניית "כלכליסט" לנציבות שירות המדינה עולה כי "על פי הנחיית היועמ"ש לממשלה לגבי מינויים בתקופת בחירות, כל המינויים שהם בפטור ממכרז (מנכלים, משנים, ועדות איתור) - מוקפאים. אולם במקרים חריגים ניתן לפנות לוועדת החריגים, שבה חבר גם נציג היועמ"ש לממשלה, שתדון בעניין ותמליץ לנציב שירות המדינה". כלומר, כדי לקדם את המינויים יש להקים ועדה מיוחדת שתבחן באופן ספציפי את המינוי הזה. באותה ועדה, יצטרך שר האוצר להסביר, הן לנציב והן לנציג של היועמ"ש, מה הדחיפות של המינוי דווקא עכשיו, ומדוע לא ניתן להאריך את כהונת מנהל רשות המסים כממלא מקום עד מועד הבחירות.

עודד שמיר, צילום: אוראל כהן עודד שמיר | צילום: אוראל כהן עודד שמיר, צילום: אוראל כהן

4. עד כמה ראוי עוד שמיר לנהל את משרד האוצר? העובדות מדברות בעד עצמן. הוא בן 65, בעל תואר ראשון בסוציולוגיה, מנהל מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת וממלא מקום המזכיר הצבאי לשר הביטחון. לא רזומה מרשים באופן יוצא דופן במגזר הציבורי, האקדמי והמחקרי. הניסיון שלו כאיש עסקים גם הוא לא מרשים במיוחד. מנכ"ל מבני תעשייה וכלכלית ירושלים, לפני שהם נרכשו על ידי פישמן, לטענת שמיר עצמו; יו"ר תש"ן לפני שני עשורים ויו"ר חברת נתיבי ישראל במשך 6 השנים האחרונות, בהן התקרב לכץ.

חגיגת מינוי המקורבים מיהו פעיל הליכוד מהרצליה שישראל כץ כל כך רוצה למנות למשנה למנכ"ל האוצר הקשר של עו"ד ברק נפתלי עם שר האוצר החל כשזה היה פעיל בולט בסניף הליכוד בהרצליה. בהמשך מונה נפתלי למזכיר דירקטוריון נת"ע שהיה באחריות כץ ולראש מטהו במשרד המודיעין. לאחר שכץ נכנס לאוצר לנפתלי לא נשאר תפקיד בכיר. בכיר בשירות המדינה: "לכן לכץ היה חשוב למנות אותו לתפקיד בשכר של 35 אלף שקל פלוס רכב" עמיר קורץלכתבה המלאה

מאוד תמוה כי בהודעה שפרסם משרד האוצר, נשכח לציין כי שמיר כיהן ועדיין מכהן כיו''ר אגודת המים של עמק הירדן. יתכן כי מדובר בטעות תמימה אך כדאי להכיר את טיוטת דו"ח הביקורת שחיבר רו"ח רם לוי, חשב רשות המים, לבקשת החשב הכללי באוצר, בנושא "יישום הסכם הפשרה ומתווה ההטבות הנוספות שהמדינה מעניקה לאגודת עמק הירדן".

נתחיל מהסוף: נדיר מאוד שהחשכ"ל דורש דו"ח ביקורת לגוף קטן כמו זה ששמיר ניהל. המדינה הקצתה 217 מיליון שקל כדי שהאגודה תקים מפעל השבת קולחין בהמרה, שבמהרה הפכו ל־370 מיליון שקל - תוספת של 160 מיליון שקל. אגב, המתקן עדיין לא הוקם למרות שההקצאה החלה לפני 11 שנים. טיוטת דו"ח הביקורת, שמתפרס על פני 61 עמודים מעלה שאלות לא פשוטות על ניהול הכספי של אותה אגודה.

אחד הממצאים החריגים הוא כי "שיעור החריגה מהתקציב המקורי בסעיפים שבוצעו בפרויקט, בנטרול מתקן התפלה, סילוק מים מליחים ומאגר עונתי, הינו כ־%85!!!", (סימני הקריאה בטיוטה המקורית). "ללא אישור ועדת עלויות בוצע כ־143 מלש"ח לעומת תקצוב של 75.77 מלש"ח כאשר התשלומים בפועל נבדקו רק לאחר ארבע שנים ע"י מפקח חיצוני ונמצאו ליקויים רבים".

הדבר המטריד ביותר בטיוטת הדו"ח הוא כי הוא מעולם לא פורסם למרות שגורמים בכירים בחשכ"ל סברו כי יש הכרח לפרסמו. השאלה שצריכה להטריד היא שגם אם שמיר אינו קשור לניהול הפרויקט הוא כן קשור לפיקוח הניהול. שמיר מסר בתגובה לדו"ח: "לאגודה יש מנכ"ל ודובר שיספקו לך את כל התשובות". לשאלת "כלכליסט" האם סוגיית מינויו של ברק נפתלי עלתה בשיח עם כץ הוא השיב בשלילה.

ערן יעקב, מ"מ מנכ"ל האוצר, צילום: אוראל כהן ערן יעקב, מ"מ מנכ"ל האוצר | צילום: אוראל כהן ערן יעקב, מ"מ מנכ"ל האוצר, צילום: אוראל כהן

5. בשיח שנוצר עם נציבות שירות המדינה סביב מינויו של שמיר כממלא מקום מנכ"ל משרד האוצר וגם של ברק נפתלי כמשנה למנכ"ל משרד האוצר התברר פרט חשוב על ידי נציבות שירות המדינה: "עם סיום כהונתו של מר רוני פרידמן כמשנה למנכ״ל משרד האוצר, קיבל את מטלות המשנה במסגרת הטלת תפקיד, עו״ד אבי כהן, אשר משמש בנוסף בתפקידו הקבוע כראש הרשות לאכיפת מקרקעין במשרד האוצר. מעבר לכך, לא אושר משנה חדש למשרד האוצר על ידי נציבות שירות המדינה".

כלומר, התברר כי במשרד באוצר, יש כבר ממלא מקום למשנה למנכ"ל ולכן, אין מקום לעוד אחד. יתרה מזו, כפי שהתברר לגבי שמיר, גם החלפתו של כהן כממלא מקום משנה למנכ"ל האוצר על ידי ברק נפתלי בהתאם לרצון כץ היה כרוך בועדת חריגים.

נשאלת השאלה מדוע כיוון כץ דווקא לתפקידו של כהן ולא בחר משרה אחרת, והאם יש לכץ סיבה טובה להעיף את כהן. באוצר יודעים לספר על בקשה מוזרה שהגיעה לאחרונה מלשכתו של כץ: רכישת מקרר לרכב של שר האוצר. מתברר שכץ הוא חובב גדול של מיץ אשכוליות ושותה אותו בכמויות גדולות. כהן היה צריך להחליט האם בשנה בה הגירעון מגיע ל־160 מיליארד שקל, יש מיליון מובטלים, בתי החולים מאיימים בהפסקת פעילות, ומשרדים ממשלתיים מתייבשים ללא תקציב - יש מקום להקצות כספי ציבור לרכישת מקרר רכב לשר האוצר. כהן, בדומה ליעקב, בחר מנקודת מבטו של כץ בתשובה הלא נכונה. הוא לא אישר.

ממשרד האוצר נמסר: "אכן הוגשה למשנה למנכ"ל בקשה מלשכת השר לאישור מקרר לרכב. אבל בסוף הבקשה הוסרה".

אגודת המים בעמק הירדן מסרה כי "חרף כל השמועות וחרף העובדה שהדוח "מטייל" כנראה בקרב עיתונאים, אגודת המים טרם קיבלה את הדוח המדובר. לפיכך לא הגבנו עליו ואין לנו יכולת להגיב עליו. כל פעולותינו נעשות כחוק ובהתאם לכללים תוך בקרה ופיקוח הדוקים.

"את ההחלטה וההסדר עם אגודת המים אישרה הוועדה העליונה לפשרות והסדרים במשרד האוצר וחתם עליה החשכ"ל באוצר רוני חזקיהו לפני מספר חודשים זאת לאחר קביעת מועצת רשות המים שהדוח שגוי. אולי ייטיב אם מי שבוחר לשלוח את הדוח לעיתונאים, יבחר לשלוח לפחות את הטיוטא של הדוח לגוף המבוקר על מנת שזה יוכל להתייחס ברצינות לנושא".

תגיות