אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיפה כימיקלים תחזיר לבזן 215 דונם תוך ארבעה חודשים צילום: גיל נחושתן

בלעדי לכלכליסט

חיפה כימיקלים תחזיר לבזן 215 דונם תוך ארבעה חודשים

העבודות בשטח שיחזור לבזן כבר החלו, והיא צפויה לקבל אותו במאי. למרות שהחברה לא תוכל להקים עליו מתקני תשתית ותיפעול, השטח החדש-ישן עשוי להועיל לה רבות אם תאולץ לעזוב את מפרץ חיפה

17.01.2021, 06:52 | ליאור גוטמן

קבוצת חיפה (לשעבר חיפה כימיקלים) שהחזיקה בעבר במתקני ייצור שונים באזור חיפה, צפויה להחזיר לידי בתי הזיקוק (בזן) את שטח המפעלים שלה תוך כארבעה חודשים. על פי הערכות שהגיעו לידי "כלכליסט", פינוי מתקני הברזל ופינוי הקרקע שהחל לפני כשבועיים, יושלם ככל הנראה סביב חודש מאי ובתי הזיקוק יזכו ל־215 דונם של קרקע נקייה מפסולת ברזל, שניתן להשתמש בה לצרכים מינהליים.

קראו עוד בכלכליסט

בסוף אוקטובר הוקמה ועדת מנכ"לים לדון בעתיד מפרץ חיפה, ובין היתר "לגבש אסטרטגיה ממשלתית ועקרונות לתכנית פעולה לפיתוח וקידום מפרץ חיפה", כולל "עתיד התעשייה הכבדה, בדגש על התעשייה הפטרו־כימית במפרץ חיפה". הדבר נועד בפועל להוציא - בלי לוח זמנים ברור וללא תקציב שטרם הוקצא - את מפעלי התעשיה ובית הזיקוק מהמפרץ. העברת השטח תתבצע עוד לפני שהממשלה תצטרך להכריע בכל הנוגע לפתרון ארוך טווח לאזור, או שתצטרך אולי אף לפצות את בזן אם יוחלט על העברתה ממפרץ חיפה במסגרת אותה תוכנית פעולה לפיתוח וקידום הפרץ. מאחר בסוף במרץ יתקיימו בחירות, וממשלה חדשה תקום, אם בכלל, לא לפני חודש מאי, הרי שאם הממשלה תצטרך בעתיד לפצות את בזן, היא תאלץ לקחת בחשבון גם את השטח החדש שהחברה תקבל.

מנכ"ל בזן אלוף (במיל מנכ"ל בזן אלוף (במיל') משה קפלינסקי | צילום: אוראל כהן מנכ"ל בזן אלוף (במיל

השטח שבזן תקבל מחדש גדול פי חמישה מזה שאושר לה להתרחב אליו במהלך 2018 (כ־43 דונם - כ־5% מהשטח התפעולי), לא לפני שבניית התשתיות החדשות באותו שטח נעצרה שנה לאחר מכן על ידי בית המשפט העליון בטענה שיש להכין תסקיר סביבה מקיף לכל שדרוג תשתיות שיתבקש. במקרה הנוכחי, הדבר לא צפוי להגיע לערכאות משפטיות משום שמדובר בשטח שהיה במקור של בזן עוד מתקופת המנדט הבריטי, ובו קיימה קבוצת חיפה פעילות ייצור. עתה, אחרי שקבוצת חיפה תתמקד במעבר לנגב, בזן תקבל אותו חזרה.

מפעל בזן במפרץ חיפה. על השטח שתקבל חזרה, בזן לא תוכל להקים תשתיות או מתקני תפעול, צילום: גיל נחושתן מפעל בזן במפרץ חיפה. על השטח שתקבל חזרה, בזן לא תוכל להקים תשתיות או מתקני תפעול | צילום: גיל נחושתן מפעל בזן במפרץ חיפה. על השטח שתקבל חזרה, בזן לא תוכל להקים תשתיות או מתקני תפעול, צילום: גיל נחושתן

על פי ההסכם בין קבוצת חיפה לבזן שאושר לפני כחצי שנה באספה הכללית של בזן, השטח אמור לחזור לטובתם עד תחילת יוני. בזן לא תוכל לנצל את השטח כדי להקים מתקני תפעול, אולם היא כן תוכל לנצלו לטובת מתקנים יבילים, למשל משרדים ניידים, מחסנים שונים, או ציוד אחר שאינו מחובר למתקן תשתית ואינו משפיע על הסביבה מעצם הצבתו שם, כמו מקטעי צנרות מפלסטיק.

בשבוע הבא צפויה להתכנס ועדת המנכ"לים כדי לדון בעתיד השטח. במועצה הלאומית לכלכלה, יחד עם המשרד להגנת הסביבה, יחתרו לקבע בכל מחיר כותרת על כך שבתי הזיקוק יפונו מהמקום, גם אם ברור שבהעדר תקציב לטובת הפינוי והקמת התשתיות מחדש באזור אחר, מדובר בכותרת מטולת משמעות. מנגד, התוכניות שיגישו משרדי האוצר, הכלכלה והאנרגיה, יבקשו להמיר את מתקני הייצור שם לפעילות שמבוססת על מימן, שנחשב לדלק העתיד בענפי התחבורה. ייצור המימן מתבצע כבר היום בבתי הזיקוק ובשיעור של כשמונה טון בשנה, אולם באוצר רוצים להמיר את סך מתקני הייצור במקום לעבודה במימן או בגז טבעי (חומר גלם אפשרי עבור המימן - ל"ג), עבור דלקי תחבורה שיחליפו את הבנזין והסולר, ועד לשימוש במימן כחומר גלם לתעשיית הפולימרים. באוצר הציגו לוועדת המנכ"לים כי השימוש במימן ינטרל בצורה משמעותית את זיהום האוויר במפרץ חיפה, וירידה של פליטות מזהמי אוויר (NOx ,So2 ,PM) בכל המדינה.

תגיות