אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בצעד יוצא דופן: היועמ"ש מבקש לפצות אבות שלא קיבלו זכות ליום עבודה מקוצר צילום: שאטרסטוק

בלעדי לכלכליסט

בצעד יוצא דופן: היועמ"ש מבקש לפצות אבות שלא קיבלו זכות ליום עבודה מקוצר

מנדלבליט מבקש לבטל פס"ד שאישר הסדר פשרה בתובענה ייצוגית נגד תעש, העוסקת בזכויות אבות ליום עבודה מקוצר; הפשרה אושרה ע"י ביה"ד האזורי לעבודה בת"א, אולם היועמ"ש הגיש לאחרונה ערעור לביה"ד הארצי בטענה כי הסדר הפשרה אינו ראוי וסביר - מאחר והוא מאפשר ליידע אבות זכאים בנוגע לזכותם ליום עבודה מקוצר בעתיד, אך אינו מעניק פיצוי רטרואקטיבי

17.01.2021, 13:11 | ליטל דוברוביצקי

בצעד חריג מבקש היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, לבטל פסק דין הנוגע לזכויות עובדים שהינם אבות לילדים קטינים. היועמ"ש הגיש לאחרונה, באמצעות פרקליטות המדינה, ערעור לבית הדין הארצי לעבודה על פסק דין של ביה"ד האזורי לעבודה בתל אביב שאישר הסדר פשרה במסגרת תובענה ייצוגית שהוגשה מטעם עובד לשעבר בתעש, נגד תעש.

העובד לשעבר טען, באמצעות עו"ד ארנון גרפי, כי תעש נוקטת מדיניות מפלה מאחר שלא נתנה לו וליתר האבות העובדים זכות הורית מסוג יום עבודה מקוצר ו/או תשלום שוויה הכספי, הניתנת לנשים המועסקות אצלה. התובענה הייצוגית הוגשה בשנת 2018 על ידי המבקש, שהינו מהנדס שעבד בתעש עד יוני 2017 ובמהלך עבודתו נולדו לו שלושה ילדים. הוא טען כי הוא לא קיבל יום עבודה מקוצר, אף שגם אישתו לא קיבלה זכות זו במקום שבו עבדה. לפי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, בארגון שבו זכאית עובדת "לזכות בקשר להורות" תהא זכות זו נתונה גם לעובד, אם בת זוגו לא ניצלה או קיבלה אותה במקום עבודתה. זכות כזו כוללת, בין היתר, יום עבודה מקוצר (תלוי בתקנון של כל ארגון).

עו"ד ארנון גרפי, צילום: פוטו פראג עו"ד ארנון גרפי | צילום: פוטו פראג' עו"ד ארנון גרפי, צילום: פוטו פראג

מנגד, תעש הכחישה את טענת המבקש וטענה כי היא פועלת על פי הדין במקרים בהם נעשית פנייה אליה בצירוף המסמכים הנדרשים. תעש טענה כי המבקש לא פנה אליה. עוד טענה כי המבקש לא הוכיח כי נגרם לו נזק וכי שילם כספים (שעות צהרון או מטפלת) מאחר שלא קיבל את הזכות ההורית.

בהמשך הגיעו הצדדים להסדר פשרה, שאושר על ידי בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב באוקטובר האחרון. על פי ההסדר, חברי הקבוצה הם עובדים אשר לא קיבלו זכות הורית מסוג יום עבודה מקוצר ועומדים בתנאים לקבלת הזכות; תעש תפעל להגברת היידוע בדבר האפשרות לממש את הזכות ההורית באמצעות עדכון כלל עובדי תעש בדבר אופן מימוש הזכאות לנשים וגברים, על ידי שליחת הודעות דוא"ל במערכת הדואר הפנימית לכלל העובדים, פרסום בלוחות מודעות ועוד. כמו כן הוסכם כי תינתן הנחיה של כלל מנהלי משאבי אנוש בחברה ליידע כל אב עובד שנולד לו ילד בגילאים 0-12 על זכותו ההורית.

היועץ המשפטי לממשלה התנגד להסכם הפשרה, אולם בית הדין האזורי לעבודה החליט לאשרו לאחר שקבע כי "ההסדר ראוי והוגן והוא מביא לתודעת מאות עובדי תעש את זכותם ההורית לקצר את יום העבודה". היועמ"ש החליט, באופן יוצא דופן, להגיש ערעור על פסק הדין, בו טען באמצעות עוה"ד אודליה גליק ומיכל לייסר מפרקליטות המדינה, כי יש לבטלו. "היועץ המשפטי לממשלה מצא לנחוץ להגיש ערעור מטעמו על אישור הסדר הפשרה, מהלך שאינו בבחינת מעשה של יום ביומו, משעה שלדידו הסדר הפשרה שאושר אינו ראוי הוגן וסביר... הסדר הפשרה אליו הגיעו הצדדיים, עינינו רק בהגברת היידוע ביחס לעתיד אודות קיומה של זכות הורית לקיצור יום עבודה לעובדים שהם אבות. הפגם העיקרי שנפל בהסדר הפשרה בכך שההסדר אינו מעניק כול זכות או פיצוי לקבוצה בגין העבר".

לאחר שהוגש הערעור, הגיש המבקש באמצעות עו"ד ארנון גרפי בקשה לדחות את ערעור היועמ"ש על הסף. בבקשה טען כי "משמעות הגשת הערעור היא שפסק הדין טרם הפך לסופי, כהגדרתו בהסדר הפשרה, ולכן ביצועו איננו יכול לצאת אל הפועל. משמע, העיכוב ימשיך לפגוע באופן קשה בחברי הקבוצה שלא יזכו להטבה כספית משמעותית שהשיג הסדר הפשרה וזאת עד להכרעה בערעור. מעבר לכך, טעם מהותי נוסף שבגינו יש לקבוע בדחיפות מועד לדיון, מוקדם ככל הניתן, נעוץ בעובדה כי חלפו כ-3 שנים ממועד פתיחת ההליך בתחילת 2018, ובתיק העוסק במימוש זכויות סוציאליות של אלפי עובדים מדובר בהפסד מימוש של זכות הורית במשך תקופה מאד ארוכה, שגם פיצוי כספי בגין אי מתן קיצור שעות העבודה אינו באמת משקף ומפצה על הזמן שההורה היה יכול לבלות את ילדיו. בנוסף, הערעור המיותר הנוכחי מטעם היועמ"ש מהווה דחייה נוספת של ביצוע הסדר הפשרה, זאת לאחר שהצדדים המתינו כשנה לעמדת היועמ"ש".

תגיות