אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הזלקינדים בעקבות גיל אגמון: רוצים להפוך זבל מזגנים לכסף צילומים: ישראל הדרי, אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

הזלקינדים בעקבות גיל אגמון: רוצים להפוך זבל מזגנים לכסף

בעלי השליטה באלקטרה צריכה צפויים לחתום היום על הסכם להקמת מיזם למחזור פסולת חשמלית בארץ בשיתוף עם אולטרייד של טדי שגיא ושל משפחת רייכמן. ההשקעה במיזם מוערכת ב־25-20 מיליון שקל, והוא יתמקד בתחילה במחזור מזגנים ומקררים

19.01.2021, 08:17 | גולן חזני

גם האחים זלקינד רוצים להפוך את הזבל לכסף. לכלכליסט נודע כי משפחת זלקינד צפויה לחתום היום, במשרדה של השרה לאיכות הסביבה גילה גמליאל, על הסכם להקמת מיזם למחזור פסולת חשמלית בישראל.   

קראו עוד בכלכליסט

כחלק מכך יוקם מפעל למחזור פסולת שיתמקד תחילה במחזור מזגנים ומקררים ולאחר מכן ירחיב את הפעילות למחזור כלל מוצרי החשמל בישראל. הפעילות תתבצע באמצעות חברת אלקטרה מוצרי צריכה שבניהולו של צביקה שוימר וההערכה היא כי ההשקעה במיזם תעמוד על 25-20 מיליון שקל.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי למיזם תיכנס כשותפה קבוצת אולטרייד של טדי שגיא (45%) ומשפחת רייכמן (45%) שעוסקת במחזור פסולת אלקטרונית, והמיזם יעניק שירותי גם ליבואני מכשירי חשמל נוספים. כיום מכשירי החשמל שסיימו את חייהם מועברים לגריטה. המודל הכלכלי של מיזם המחזור מתבסס על חובת היצרנים והיבואנים למחזר את המוצרים וכן, על הערך הכלכלי שיש לחומרי הגלם שיופקו ממחזור המוצרים ובראשם ברזל ונחושת.

היעד של אלקטרה הוא להגיע למחזור של 30% מכלל הפסולת החשמלית בישראל תוך 7 שנים ולמחזור של 50% תוך עשור, מה שצפוי להביא את המפעל להכנסות של מאות מיליוני שקלים ולרווח של עשרות מיליוני שקלים בשנה.

טכנאי מתקין מזגן של אלקטרה צריכה, צילום: יחסי ציבור טכנאי מתקין מזגן של אלקטרה צריכה | צילום: יחסי ציבור טכנאי מתקין מזגן של אלקטרה צריכה, צילום: יחסי ציבור

ייצור מוצרים חדשים מזבל

הטכנולוגיה שתוכנס למפעל החדש תאפשר מחזור בתהליך המתקדם ביותר בעולם ומיצוי מלא של חומרי הגלם שבמוצרים. ראשית, יתבצע תהליך זיקוק של הגזים הרעילים ואז הפרדה של כל רכיבי המוצרים ומכירתם בחזרה לתעשייה לטובת ייצור מוצרים חדשים. קבוצת אולטרייד, בניהולו של גדי רייכמן, פועלת בתחום באתר הפסולת חירייה באמצעות All Recycling, והיא רוכשת ציוד מחשוב משומש ועושה בו שימוש אחר, בין אם שדרוגו ומכירתו ובין אם מחזורו כפסולת.

תחום המחזור בעולם הלך ותפס תאוצה בשנים האחרונות ככל שחברות השכילו להבין את הפוטנציאל הכלכלי הטמון בהפקת חומרי גלם יקרים ממוצרי חשמל ישנים. החברה המובילה בעולם, Waste Management, נסחרת בנאסד"ק (סימול: WM) לפי שווי של 48.5 מיליארד דולר, עם הכנסות שנתיות של 5.4 מיליארד דולר ורווח שנתי נקי של 1.7 מיליארד דולר. 5 החברות המובילות בעולם בתחום המחזור מגלגלות 68 מיליארד דולר בשנה ושווי השוק המצרפי שלהן עומד על 125.6 מיליארד דולר. בשבוע שעבר הודיעה דלק רכב כי היא נערכת להנפיק את החברה־הבת ורידיס שעוסקת בין היתר במחזור פסולת. דלק רכב רכשה את ורידיס לפני 3 שנים לפי שווי 1.4 מיליארד שקל ומבקשת להנפיק את החברה לפי שווי של כמעט פי שלוש.

10 מיליארד שקל בשנה

מבחינת אלקטרה מוצרי צריכה מדובר בכניסה לתחום חדש וסינרגטי לתחומי פעילותה אשר יקנה לה מנוע צמיחה. שוק מוצרי החשמל והאלקטרוניקה, שאלקטרה מוצרי צריכה היא שחקנית מרכזית בו, מגלגל 10 מיליארד שקל בשנה כאשר בכל שנה נמכרים 10 מיליון מוצרים לצרכנים. החוק למחזור וטיפול בפסולת אלקטרונית מטיל את חובת מחזור הפסולת החשמלית והאלקטרונית על היצרנים והיבואנים. אלה מחויבים בתשלום דמי מחזור על כל מוצר שהן משווקות וזאת מתוך הנחה שכל מוצר חדש מחליף מוצר ישן שיוצא מהשוק. בפועל, אין בישראל מפעל למחזור מקררים ומזגנים זאת אף שמדובר בשני המוצרים שמספקים את המסה הגדולה ביותר של פסולת חשמלית.  

מייקי זלקינד וטדי שגיא. למחזר  50% מהפסולת החשמלית תוך עשור, צילומים: ישראל הדרי, אוראל כהן מייקי זלקינד וטדי שגיא. למחזר 50% מהפסולת החשמלית תוך עשור | צילומים: ישראל הדרי, אוראל כהן מייקי זלקינד וטדי שגיא. למחזר  50% מהפסולת החשמלית תוך עשור, צילומים: ישראל הדרי, אוראל כהן

רק לשם המחשה, בכל שנה נמכרים בישראל 800 אלף מזגנים ו־300 אלף מקררים, ובהיעדר מפעל מחזור המקררים והמזגנים היוצאים מן השוק עוברים גריטה ומועברים להתכה. לאחרונה הודיע המשרד להגנת הסביבה כי הוא דורש מיבואנים ויצרנים לבצע מחזור של המוצרים בסטנדרט אירופי, והציב בפני היבואנים שתי ברירות: האחת, לשמור את המוצרים הישנים באחסון עד להעברתם לטיפול במפעל מחזור שיוקם, והשנייה, לייצא את המוצרים למחזור בחו"ל — דרישה שעלותה הכספית עשויה להגיע ל־200 שקל למקרר.

ההסכם עם תאגיד Bosch

המיזם הוא חלק מהאסטרטגיה העסקית של אלקטרה להחזיק בכל שרשרת הייצור והשיווק ולהתרחב לתחומים חדשים, בהם תחום איכות הסביבה, והמפעל עצמו יביא להפחתה משמעותית של פליטות גזי חממה בישראל. לפני כחצי שנה חתמה אלקטרה על הסכם עם תאגיד הענק הגרמני Bosch להקמת מפעל משותף באשקלון לייצור מערכות אקלים מתקדמות שמיועדות לשוק האירופי ולשוק הישראלי.

תגיות