אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האקזיט של שרה גיבורת ניל"י בחדרה צילום: יאיר שגיא

האקזיט של שרה גיבורת ניל"י בחדרה

מתחם 17 שאושר לבניית 1,276 דירות כולל 217 דונם פרטיים של צאצאי משפחות אהרונסון והרגיל, ממייסדי חדרה. השכונה צפויה להניב להם מאות מיליוני שקלים

20.01.2021, 08:06 | דותן לוי

הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מחוז חיפה אישרה להפקיד את תוכנית מתחם 17 בחדרה, שכונה שתגדיל משמעותית את היצע הדירות במזרח העיר, שבו מתבצעת בעשור האחרון מרבית הבנייה, לצד בנייה מעטה יותר במערב העיר, בעיקר בגבעת אולגה ושכונת עין הים. בהתאם לתוכנית, ייבנו בשכונה 1,276 דירות על שטח של 217 דונם.

קראו עוד בכלכליסט

בחדרה, בניגוד לערים אחרות שבהן רשות מקרקעי ישראל מחזיקה בחטיבת קרקע גדולה, מרבית הקרקעות הן פרטיות, כך שהתרחבותה של העיר תלויה בקרקעות בבעלות פרטית לצד קידום של מתחמי התחדשות עירונית שמספרם בעיר עדיין זניח. אישור תוכנית המתאר כלל אלפי דונמים של בעלי קרקעות, מרביתם צאצאים של מייסדי חדרה, שבעשורים האחרונים נהנים מפירות עמלם של אבותיהם המייסדים, אף שחלקם כבר לא מתגורר בפועל בעיר.

 

עם השמות של יזמי התוכנית נמנות משפחת אהרונסון, שידועה בעיקר בהקמת המושבה זכרון יעקב, ומשפחת הרגיל, שבניה הם מצאצאיו של ניסן רוטמן, שהיה פרדסן ואחד מסוחרי הקרקעות הבולטים בארץ. רוטמן, שצאצאיו אף מחזיקים בחברת יזמות ובנייה הנושאת את שם משפחתו, עסק לצד עבודתו החקלאית ברכישת קרקעות מסיבית, בעיקר מחדרה וצפונה לה. הוא היה מספיק ממולח גם באותה העת כדי להעביר את הבעלות על הקרקעות מידי פיק”א (חברה להתיישבות בבעלות הברון רוטשילד) לבעלותם הפרטית של החקלאים. על שמו נקראת שכונת ניסן בחדרה.

מתחם 17 בחדרה. חלק מהמגרשים יהיו בצפיפות של 5־6 יחידות דיור לדונם, צמודי קרקע דו־משפחתיים, צילום: יאיר שגיא מתחם 17 בחדרה. חלק מהמגרשים יהיו בצפיפות של 5־6 יחידות דיור לדונם, צמודי קרקע דו־משפחתיים | צילום: יאיר שגיא מתחם 17 בחדרה. חלק מהמגרשים יהיו בצפיפות של 5־6 יחידות דיור לדונם, צמודי קרקע דו־משפחתיים, צילום: יאיר שגיא

התוכנית היא חלק מתוכנית המתאר של חדרה שאושרה ב־2014, ובה מסומן השטח כמיועד למגורים. כדי לאפשר את הבנייה באזור זה נדרש שינוי ייעוד הקרקע מחקלאות למגורים, מסחר ומבני ציבור. השכונה ממוקמת בצמוד לשכונת ברנדייס, בחלקה הדרומי של העיר, קרוב לכביש 9, לשכונת הפארק ועל גבול שטחי החקלאות של עמק חפר. החלק שקרוב לברנדייס יתאפיין בבנייה נמוכה, וככל שיתקדמו לעומק המתחם, הבנייה תהיה גבוהה יותר. לאור זאת חלק מהמגרשים יהיו בצפיפות נמוכה של 6-5 יחידות דיור לדונם, צמודי קרקע דו־משפחתיים, ואילו במגרשים אחרים הבנייה תהיה צפופה יותר, בהיקף של 16 דירות לדונם ובנייה בתשע קומות. בחלק של התוכנית, המרוחק יותר מהשכונה, יהיו מבנים בני 13 קומות עד מגדלים בני 25 קומות.

בנוסף לכך, אחת ההחלטות החשובות שהתקבלו במסגרת התוכנית היא לאפשר בה דיור להשכרה. לכל בניין יתאפשר להוסיף שטח של כ־1,000 מ"ר עבור דיור להשכרה, ובתנאי שינוהלו כיחידה אחת. ההערכה היא שיתאפשר להוסיף לתוכנית למעלה מ־200 דירות, ומספר הדירות בה יעמוד על כ־1,500 בסך הכל.

עם השכונות הבולטות שנבנו על הקרקעות של אותן משפחות מייסדים נמנית שכונת הפארק, שמשתרעת על 1,500 דונם וחלקה הגדול נבנה על ידי שיכון ובינוי נדל"ן במסגרת עסקת קומבינציה. כמו כן קרקע בת 650 דונם אושרה לפני שנה בוועדה המחוזית במזרח העיר, חלקה נרכש טרם האישור על ידי חברות נדל"ן, ובחלקה יבנו במסגרת עסקאות קומבינציה.

יזמים בולטים שרכשו קרקעות מהמשפחות הללו הם שיכון ובינוי, שמחזיקה בקרקע לכ־1,000 יחידות דיור; וי.ח דמרי, שמחזיקה בקרקע ישירות ובמסגרת עסקת קומבינציה בהיקף של כ־2,650 יחידות דיור. תוכנית נוספת שנמצאת בשלבים מתקדמים יותר היא של מגרש מכבי חדרה, שנמכר לחברת אאורה. המגרש, בשטח של 9.5 דונם, היה בבעלות חברת מייסדי חדרה, וכלל 430 דירות בארבעה מגדלים. עסקת המכירה של קרקע זו הכניסה לבעלי המניות בחברה כ־67 מיליון שקל.

תגיות