אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפקט החיסון: ירידה דרמטית במספר המאומתים בצוותים הרפואיים צילום: קופ"ח מכבי

אפקט החיסון: ירידה דרמטית במספר המאומתים בצוותים הרפואיים

בקרב אנשי הצוותים הרפואיים שקיבלו מנה שנייה של החיסון לקורונה נרשמה ירידה של 19% בבדיקות החיוביות. ד''ר מיכאל הלברטל, מנכ"ל רמב"ם: "80% מהצוות הרפואי קיבל מנה שנייה. הקשר הוא סיבתי ומובהק"

20.01.2021, 06:59 | אדריאן פילוט

 חדשות מעודדות מכיוון הצוותים הרפואיים של בתי החולים שקיבלו מנה שנייה לחיסון הקורונה בשבוע האחרון: לפי נתונים רשמיים של משרד הבריאות, בשבוע האחרון (13 עד 18 בינואר) חלה צניחה חדה של כ־19% במספר המאומתים בקרב חברי צוות.

קראו עוד בכלכליסט

הצוותים הרפואים בבתי החולים הממשלתיים מונים כ־40 אלף איש ושיעור החיסון שם גבוה באופן מיוחד כך שמדובר במדגם גדול אולם הוא אינו מאפיין את כלל האוכלוסיה שבה שיעור המחוסנים עומד על כ־23.5%, לעומת כ־75% בקרב צוותים רפואיים בבתי חולים. עם זאת, מהנתונים אפשר לקבל אינדיקציה ליעילות החיסון.

לפני חודשיים הגיע מספר המאומתים בקרב חברי צוות רפואי ל־76. חודש מאוחר יותר המספר טיפס ל־237, וב־7 לינואר הגיע לשיא של 559 חולים מאומתים בקרב הצוותים הרפואיים בבתי החולים הממשלתיים (כלליים, גריאטיים ופסיכיאטריים). מ־10 בינואר, היום בו הצוותים החלו לקבל את המנה השנייה של החיסון, מסתמנת ירידה חדה, עקבית ומתמשכת, ומספר המאומתים ב־18 בינואר היה 447.

ד"ר מיכאל הלברטל, צילום: אלעד גרשגורן ד"ר מיכאל הלברטל | צילום: אלעד גרשגורן ד"ר מיכאל הלברטל, צילום: אלעד גרשגורן

הנתונים שהגיעו לכלכליטס מתייחסים גם לאנשי צוות רפואי שנמצאים בבידוד. בקבוצה זו נרשמה צניחה של 35.5% תוך 10 ימים (מ־10 עד 18 בינואר) כאשר מספר המבודדים צנח מ836 ל־539, כלומר תוספת של 300 עובדים למערכת. גורם במערכת הבריאות אמר ל"כלכליסט": "אנו רואים את תוצאות החיסון על אוכלוסיה שרובה כבר מחוסנת במנה שנייה".

 

הפרויקטור, פרופ הפרויקטור, פרופ' נחמן אש, מתחסן | צילום: קופ"ח מכבי הפרויקטור, פרופ

 

בבית החולים רמב"ם לדוגמא, אחד מהגדולים במדינה, נרשמה צניחה של כ־18% במספר הצוותים המאומתים והמבודדיםתוך יממה בלבד (בין 17.1 ל־18.1). "יש קשר הרבה יותר מסיבתי בין המאומתים לחיסונים", אמר ד''ר מיכאל הלברטל, מנכ"ל רמב"ם ויו"ר איגוד בתי החולים הממשלתיים. "אנו רואים שיש מתאם בין הצוותים לאוכלוסיה. כאשר האוכלוסיה לא התנהגה בהתאם – היא הדביקה את הצוותים. לצערי, גם הצוותים החלו לאחרונה להתנהג כמו בסוף קורס ולפני כשבועיים הגענו לשיא של צוותים מנוטרלים ברמב"ם, קרוב ל־250 אנשי צוות היו בידוד. מאז נעשתה הרבה מאוד עבודה של חיסונים כאשר הצוות הרפואי של רמב"ם מוביל עם חיסון של קרוב ל־80% מהצוות. אם נוסיף לזה את העובדה שכ־7% נדבקו ונושאים נוגדנים הרי שכמעט 90% חוסנו או עברו את המחלה. אחרי המנה השנייה וחיזוק הנהלים אנו רואים תוצאות: רואים ירידה דרמטית במאומתים ופחות צורך לבודד".

לשאלה מהו האירוע הכי משמעותי שמסביר את הירידה במאומתים אמר ד"ר הלברטל: "אין ספק ששקבלת המנה השנייה של החיסון היא אירוע מאוד משמעותי. בחלק מהתקופה היו לנו 4 מחלוקות שלמות בבידודים. הצוותים בטיפול נמרץ היו הכי חשופים. זה מאוד הקשה כי כמות החולים הקשים אצלנו היא גבוהה מאוד, 60%–65% מהמאושפזים הם במצב קשה או קריטי כאשר 40 הם חולים מונשמים. זה מצריך הרבה טיפול נמרץ ואילץ אותנו לצמצם את הטיפול הנמרץ הרגיל. הגענו ליחס של אחות אחת ל־3 מטופלים כאשר המצב הרגיל הוא אחות אחת ל־2 חולים. השינוי של הימים האחרונים משפר אותנו מאוד. יש יותר צוות והפגיעה קטנה יותר".

בתשובה לשאלה האם אפשר להניח כי את הירידה הדרמטית בתחלואה בקרב צוותים נראה בקרוב גם באוכלוס, הלברטל מבקש לצנן את החגיגה: "לא ממש. כשלוקחים את רמב"ם כקבוצת ביקורת חייבים לקחת בחשבון שיש 80% מהאוכלוסיה שמחוסנים במנה שנייה. זה לא המקרה של אוכלוסיית ישראל. יתרה מזו, בצפון יש לנו בעיה של התחסנות בקרב ערבים ולכן אנו לא נמצאים שם. אם כל האוכלוסיה היתה מתנהגת כמו הצוות של רמב"ם היינו רואים עצירה דרמטית בתחלואה".

תגיות