בדקו: איזו קופת גמל להשקעה השיגה את התשואה הגבוהה ב-2020
מור מוביל בתשואות 2020 בגמל להשקעה עם 11.87%, ואנליסט ראשון בבחינת שלוש שנים; סמנכ"ל השקעות באנליסט, נועם רוקח: "סימני הבועה מתחילים בהנפקות סטארט־אפים חדשניים"
גם בקופות הגמל להשקעה בית ההשקעות מור הוא זה שהשיא ללקוחותיו את התשואה הגבוהה ביותר בשנת 2020, שהסתכמה ב־11.87%.
קראו עוד בכלכליסט
בית ההשקעות אנליסט דורג שלישי בתשואות של שנת 2020 עם 5.45%, אולם השיא ללקוחותיו את התשואה הגבוהה ביותר בשלוש השנים האחרונות, וזו עומדת על 18.01%. את טבלת התשואות ל־2020 סוגרת מלמטה חברת הביטוח מנורה, שהניבה ללקוחותיה במסלול זה תשואה של 2.64%.
"ניכרת השנה מגמה ברורה בתעשייה כולה - עלייה ברכיב המנייתי במסלולים הכלליים. בקופות הגמל להשקעה זו החשיפה המנייתית הגבוהה ביותר מאז הונפק המוצר לפני כ־5 שנים", אמר ל"כלכליסט" נועם רוקח, סמנכ"ל השקעות באנליסט. "זה נובע בין השאר מבגרות של הציבור, שלא הביא לפדיונות גבוהים בגמל אף שזו היתה שנה קשה. אין עוד הרבה לאן לעלות מכאן, כי יש גבול לכמה שהציבור יכול להכיל את התנודתיות. אני לא מאמין שנראה עלייה לאזורים של 70% מניות במסלולים הכלליים, אלא נישאר סביב 50%-40%".
"למרות תקרת הפקדה שעומדת כרגע על 70 אלף שקל בשנה, נהנו קופות הגמל להשקעה מצמיחה שנתית מרשימה של כ־20% לרמה של 17 מיליארד שקל", ציין עידו בדש, סמנכ"ל לקוחות פרימיום בקבוצת קלי. רוקח הוסיף על כך כי אם תקרת ההפקדה תגדל ל־250 מיליון שקל בשנה, "נתח השוק של המוצר הזה יגדל משמעותית ובאופן מהיר. אני לא יודע אם נכון להגיד שהוא יהרוג את ניהול התיקים ואת פוליסות החיסכון, אבל הוא בהחלט יתחרה בהן".
מה למדת מהשנה הזו?
"במבט אחורה על מרץ, אני חושב שטעינו. אם הייתי יודע שכבר בנובמבר נמצא את עצמנו עם חיסון בעל אחוזי הצלחה כל כך גבוהים, הייתי קונה כפול ממה שקניתי. מבחינת אסטרטגיה ובחירות השקעה, הן בתחום האג"ח והן בתחום המנייתי, היינו טובים, אבל אם הייתי מכפיל את הכמויות של כל מה שקנינו, היינו צריכים קצת יותר אומץ בתוך המפולות".
מה הלקח למשבר הבא?
"קודם כל, המשברים שאנחנו מכירים מהשנים האחרונות שונים זה מזה, יש הבדל בין משבר כמו מגפה ופגיעה משמעותית בכלכלה הריאלית לבין משבר שמתנהל רק בתוך השוק. אבל כן יש כמה מאפיינים דומים, ואני חושב שהכלל המרכזי הוא להבין שהדבר הכי גרוע שאפשר לעשות זה להיכנס ללחץ ולמכור בלי סוף. המטרה שלנו היא לייצר ערך לאורך זמן, ולמכור בפאניקה זה מתכון לאסון.
"משבר הוא הזדמנות טובה לקנות דברים שמאמינים בהם, בהסתכלות של כמה שנים קדימה ולא על הימים הקרובים. אין לנו יכולת לתזמן את השוק ואנחנו לא יכולים לדעת מתי בדיוק יהיה יום שינוי המגמה, אין מה לעשות עם זה. צריך לקנות במנות קטנות ולדעת שייתכן שזה יכאב כי המחירים ימשיכו לרדת, אבל אי אפשר לתת לפחד לנהל אותנו. מה שחשוב זה הפוטנציאל שגלום בהשקעה בראייה ארוכת טווח".
אילו מגמות בולטות נראה בשווקים ב־2021? אתה מסכים עם הטענה שהשוק בועתי?
"זה נכון שמניות הטכנולוגיה מאוד התייקרו, אבל חשוב לעשות את ההבחנה בין ענקיות הטכנולוגיה לסטארט־אפים חדשים שמונפקים. כשמדברים על ענקיות הביג־טק, הן אכן מתומחרות גבוה, אבל אני לא חושב שיש בעיה, כמו שאומרים. על איכות משלמים בעיקר בריבית כל כך נמוכה. סימני הבועה מתחילים בסטארט־אפים שמונפקים בעיקר בתחומים חדשניים ועתידניים של אנרגיה ירוקה, פוד־טק, רובוטיקה ועוד.
"מצד אחד, יש לתחומים האלה אופק של צמיחה משמעותית, אז השוק מתמחר אותם במחירים נאים; מצד שני, רק בעוד כמה שנים נדע באמת אם הפוטנציאל הזה מצליח להתממש. היום אין מספיק הבנה והבחנה בשוק מה יכול להצליח יותר ומה פחות, וסביר מאוד שחלק מהחברות האלה לא יצליחו ויגמרו כשלדים בורסאיים. אנחנו עובדים קשה כדי להיות סלקטיביים ולא לירות לכל כיוון".