אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משבר האקלים: ביידן מכבה את השריפה שטראמפ הצית צילום: רויטרס

משבר האקלים: ביידן מכבה את השריפה שטראמפ הצית

מיד עם היכנסו לבית הלבן חתם ביידן על שורת צווים נשיאותיים שנועדו לפרק את המדיניות ההרסנית של טראמפ, ובראשם חזרת ארה"ב להסכם פריז. למרות זאת, הדרך למימוש החזון עוברת ביכולתו להצליח להעביר את המדיניות בחקיקה בסנאט, על אף התנגדות הרפובליקנים

21.01.2021, 09:47 | עומר כביר

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הזניק אתמול את מדיניות האקלים של כהונתו בשורה של צווים נשיאותיים שנועדו לפרק את המדיניות ההרסנית של קודמו, ובראשם חזרה של ארה"ב להסכם פריז. "נלחם במשבר האקלים כמו שלא נלחמנו בעבר", הוא הבטיח לפני החתימה על הצו, אך הבהיר: "אלו רק צווים נשיאותיים. הם חשובים, אבל אנחנו זקוקים לחקיקה כדי לעשות הרבה מהדברים שאנחנו הולכים לעשות".

קראו עוד בכלכליסט

ממשל טראמפ הוביל מדיניות אנטי-סביבתית הרסנית במיוחד, במסגרתה בוטלו יותר ממאה תקנות והגנות סביבתיות בתחומים שונים. ביידן התחייב להוביל מדיניות פרוגרסיבית ולהפוך את ארה"ב למובילה במאבק במשבר האקלים, אך בדרך לשם עליו לפרק רבות מהמלכודות שהתיר לו הממשל הקודם.

ג ג'ו ביידן בנאום ההשבעה | צילום: גטי ג

החזרת ארה"ב להסכם פריז, במסגרתו התחייבו 200 מדינות להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות, היא צעד ראשון, וסמלי בעיקרו, אך כזה שזכה לתשבוחות ממנהיגים שונים בעולם. "ברוכים השבים להסכם פריז", כתב למשל נשיא צרפת, עמנואל מקרון, בטוויטר. "אנחנו ביחד. נהיה חזקים יותר בהתמודדות עם אתגרי זמננו. חזקים יותר לבנות את העתיד שלנו. חזקים יותר להגן על כוכב הלכת שלנו".

בצווים נשיאותיים נוספים ביטל ביידן את האישור לבניית צינור הנפט השנוי במחלוקת Keystone XL, שאמור היה להוביל נפט מקנדה לגבול מקסיקו, ביטל הקלת של ממשל טראמפ בתקני פליטות גזי חממה מכלי רכב, ביטל החלטה לקצץ את שטחן של כמה אנדרטאות לאומיות, הטיל מאוריטורים על חוזי נפט וגז טבעי מ- Arctic National Wildlife Refuge, ויצר מחדש קבוצת עבודה לבחינת העלויות החברתיות של פליטת גזי חממה.

הנשיא ביידן הורה גם לסוכנויות פדרליות לבחון את כל החלטות ממשל טראמפ מארבע השנים האחרונות, "שמזיקות לבריאות הציבור, פוגעות בסביבה, לא נתמכות על ידי המדע העדכני ביותר או שמנוגדות לאינטרס הלאומי" של ארה"ב.

ואולם, מאמצי ביידן לבטל את התקנות ההרסניות של טראמפ ולהפוך את ארה"ב למובילה במאבק במשבר האקלים צפויים להתקל בהתנגדויות מצד מחוקקים רפובליקאים שונים. "מהיום הראשון המדיניות של ביידן פוגעות בעובדים ובכלכלה שלנו", אמרה הסנטורית שלי מור, אף שלדברי כלכלנים ומומחים רבים השקעה בתשתיות ירוקות דווקא צפויה להזניק את הכלכלה ואת התעסוקה, בתוספת התועלת של שיפור איכות האוויר ואיכות החיים.

קרחונים נמסים בים הארקטי, צילום: AP קרחונים נמסים בים הארקטי | צילום: AP קרחונים נמסים בים הארקטי, צילום: AP

הסנטור טד קרוז כתב בטוויטר: "בהצטרפות להסכם פריז, הנשיא ביידן מאותת שהווא מעוניין יותר בדעתם של אזרחי פריז מאשר במשרותיהם של אזרחי פיטסבורג. ההסכם הזה עושה מעט כדי להשפיע על האקלים ויפגע בפרנסה של אמריקאים". הסנטור סטיב דאיינס ממונטנה אמר שבכוונתו להגיש הצעות חוק שידרוש מהנשיא לקבל את הסכמת הסנאט לפני חזרה להסכם פריז, ושיאשרו את בניית צינור הנפט חרף התנגדותו. לאור שליטת הדמוקרטים בסנאט ובבית הנבחרים אין להצעות חוק אלו סיכוי לעבור.

מנגד, גוף הלובינג העסקי הגדול בארה"ב, Chamber of Commerce, שבעבר התנגד לאג'נדה הסביבתית של אובמה, בירך על החזרה להסכם פריז. "זה קריטי שארה"ב תחדש את התפקיד המוביל שלה במאמצים הבינלאומיים להתמודד עם משבר האקלים", נמסר מהארגון לניו יורק טיימס, בהודעה שגם גינתה את עצירת בניית צינור הנפט בטענה שהדבר יפגע בצרכנים ובאלפי עובדים שמעורבים בבנייתו.

במקביל, מדעני אקלים הבהירו שביידן לא יכול להסתפק בגלגול לאחור של תקנות טראמפ, ושעליו לקבוע תקנות ותקנים נוקשים יותר מאלו שיצר ברק אובמה. "יש עדיין משימה מאוד גדולה", אמר לניו יורק טיימס פרופ' מייקל אופנהיימר מאונברסיטת פרינסטון. "איבדנו עכשיו ארבע שנים. הכללים החדשים צריכים להיותר חזקים יותר מהקודמים, או שלא נוכל לקזז את ההפסדים של ממשל טראמפ".

תגיות