אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השותפים של שטיינמץ על הכוונת בארץ צילום: אוראל כהן

השותפים של שטיינמץ על הכוונת בארץ

בין השותפים שעשויים כעת לעמוד לדין בארץ נמצא אשר אבידן, נשיא BSGR, שלפי החשד קיבל בונוס שמן על התוכנית המושחתת

24.01.2021, 06:48 | תומר גנון
"'המנוולים' שינו מזמן את החוקים, כבר לפני כמעט שני עשורים. הם הזהירו, אבל לא כולם הפנימו שהעולם השתנה. הכסף הגדול פשוט סנוור אותם. פוטנציאל הרווחים היה אדיר, השיטה היתה משומנת, אף אחד לא מיהר להפנים את הסיכון". את הדברים האלה אמר ל"כלכליסט" בשבוע שעבר, טרם מתן גזר הדין של שטיינמץ, בכיר ברשויות האכיפה בישראל. "כלכליסט" הציג בפניו, דווקא בהקשר של פרשה בינלאומית אחרת – החקירה נגד בכירי חברת הנדל"ן הבורסאית שיכון ובינוי לשעבר על תשלומי שוחד בקניה כדי לזכות במכרזי תשתיות – את האמירה שרווחת בקרב אנשי עסקים: באפריקה בלי שוחד כלום לא זז. כולם שילמו ומשלמים שוחד. עכשיו פתאום זה אסור, זה לא הוגן.

קראו עוד בכלכליסט

בפרשת שיכון וביוני יש כבר טיוטת כתב אישום חמור, וגם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כבר נתן אור ירוק. "בארה"ב כשהחליטו לבטל את העבדות היתה מלחמת אזרחים", הזכיר הבכיר בשיחה. "לחלק מאנשים היה קשה להפנים שהעולם השתנה. הם היו רגילים. עבדים היו שווים כסף, אז רבים העדיפו לקחת סיכון כי 'כך כולם עושים'.

"שינוי לא קורה ביום אחד, הוא תהליך", הוא הוסיף. "ובכל מה שקשור לאיסור על מתן שוחד גם במדינה זרה, וההפנמה שאתה לא תעשה בחו"ל מה שאסור אצלך בבית, אנחנו כבר בשלב מתקדם מאוד. אנשים ילכו על זה בקרוב לכלא. אחרי זה כבר כולם יפנימו".

גזר הדין בשוויץ של שטיינמץ הוכיח שהבכיר כנראה צודק. התשתית החוקית באירופה, ארה"ב וגם בישראל, למאבק בתשלומי שוחד בינלאומיים, הונחה כבר מזמן. אף אחד לא קם אתמול בבוקר והודיע ששינו את הכללים. זה היה תהליך ארוך של ניסיון לשינוי תודעה תוך אכיפת נורמות חדשות. היה מספיק זמן להפנים ולהתרגל. ואם יש כאלה שבכל זאת הכסף הגדול ניצח אצלם, אז זה הזמן לשלם את החשבון.

אשר אבידן , צילום: אוראל כהן אשר אבידן | צילום: אוראל כהן אשר אבידן , צילום: אוראל כהן

הבשורה שיוצאת משוויץ היא לשותפים הישראלים של שטיינמץ. אלה שלפי גזר הדין בשוויץ לקחו חלק פעיל במנגנון השוחד וגם הרוויחו ממנו כספים, אבל לא הואשמו על ידי התביעה בז'נבה. הם עשויים עכשיו לעמוד לדין בישראל. למשל אשר אבידן, נשיא BSGR, שלפי החשד בישראל קיבל בונוס שמן על הצלחת התוכנית המושחתת בגינאה. או השותפים בחברת הצינור פנטלר, מיכאל נוי (מתגורר בצרפת) ואבי לב־רן (מתגורר בדרום אפריקה). וגם אולי טל זילברשטיין, היועץ האסטרטגי שלפי השוויצרים פיברק חוזה כדי לסייע להוציא כספים מהבנקים.

דווקא בכל מה שקשור לשטיינמץ עצמו, שנחקר בישראל על בסיס אותן העובדות שבהן הורשע בשוויץ, ייתכן שהמשמעות כעת היא שלא יוגש נגדו כתב אישום נוסף בארץ. גישת הסיכון הכפול (double jeopardy), גורסת שלא מעמידים לדין אדם פעמיים על אותה מערכת עובדות. מה שאולי יקדם דווקא הסדר טיעון כספי בעניינו עם הרשויות בארץ, שבו תגיע לסיומה מחלוקת המס ארוכת השנים שלו.  

תגיות