אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנתיים ממועד המסירה: מיזם התמ"א בבת ים עבר לכונס צילום: יריב כץ

בלעדי לכלכליסט

שנתיים ממועד המסירה: מיזם התמ"א בבת ים עבר לכונס

ביהמ"ש מינה כונס נכסים להשלמת שלושה פרויקטי תמ"א 38 ברחוב הנביאים, לאחר שהיזמים, ובהם שחר אלוני ויניב האפט, נקלעו לחובות ועצרו את הבנייה. בבקשה למינוי כונס: “הפרו כל אחת מההתחייבות באופן יסודי ומתמשך"

28.01.2021, 08:13 | שלומית צור

היזמים הסתבכו והפרויקט עבר לידיים של כונס נכסים. בית המשפט המחוזי בתל אביב מינה השבוע כונס נכסים להשלמת שלושה פרויקטי תמ"א 38 ברחוב הנביאים 65, 63, 47 בבת ים. כונס הנכסים הוא עו”ד חגי אולמן ממשרד יהודה רוה. הפרויקטים, שכוללים חיזוק ותוספת בנייה, החלו להיבנות ב־2016-2015 והיו אמורים להסתיים ולהימסר ב־2019-2018. אלא שהפרויקטים לא הושלמו עד היום, לאחר שהיזמים נקלעו לקשיים, הבנייה נעצרה ועלויות הפרויקט גדלו. בנוסף לכך כמה מרוכשי הדירות החדשות פלשו אליהן בלי ששילמו את מלוא התמורה, וטופס האכלוס עוד לא נראה באופק.

קראו עוד בכלכליסט

את הפרויקט יזמה חברת ענדב, בבעלות היזם דן ענבר. ב־2014 חברת המימון אלוני האפט, שבבעלות שחר אלוני ויניב האפט, רכשה 40% מהפרויקט, וגם חברת פרויקט שער הים בישראל נכנסה כשותפה. בשלושת הבניינים היו 64 דירות, ובמסגרת הפרויקט התאפשר להוסיף להם 50 דירות. היזמים התקשרו ב־2017-2015 עם חברת המימון "יסודות", וזו העמידה להן אשראי. לצורך מכירת הדירות החדשות בפרויקט והנפקת פוליסות חוק מכר לרוכשים הם התקשרו עם איילון ביטוח. במסגרת הסכמי הליווי התחייבו היזמיות לעמוד בלוחות זמנים, וזכויות הפרויקט שועבדו ליסודות ולאיילון ביטוח.

בתחילת השבוע הגישו יסודות ואיילון ביטוח לבית המשפט בקשה למימוש שיעבודים ומינוי כונס נכסים להשלמת שלושת הפרויקטים. בבקשה שהוגשה באמצעות עורכי הדין חגי אולמן ונועה סולומון ממשרד יהודה רוה נטען כי החברות היזמיות מצויות בשיתוק, בחדלות פירעון ובהפרות יסודיות של הסכמי המימון והביטחונות: "המשיבות הפרו כל אחת ואחת מההתחייבויות בנוגע ללוחות הזמנים בפרויקטים באופן יסודי ומתמשך. במשך תקופות ארוכות הבנייה התבצעה לאיטה ובמשך תקופות ממושכות נעצרה לחלוטין. העיכובים נבעו בין היתר מסכסוכים בין בעלי המניות במשיבות, ואף מביצוע לקוי ביותר של העבודות על ידי המשיבות אשר חייב ביצוע חוזר ותיקונים חוזרים ונשנים". החוב של החברות בגין אשראי שניתן לשלושת הפרויקטים עומד על 29 מיליון שקל, והחוב בגין פוליסות חוק מכר וערבויות עומד על 77 מיליון שקל.

מימין: שחר אלוני ויניב האפט מימין: שחר אלוני ויניב האפט מימין: שחר אלוני ויניב האפט

בבקשה מסבירות יסודות ואיילון כי מצב החברות נגרם תחילה עקב סכסוכים מרים בין בעלי המניות בחברות הפרויקטים, ולאחר מכן עקב הסתבכויות כלכליות וחדלות פירעון של חלק מבעלי המניות והערבים לחוב: "שחר אלוני, אחד מבעלי המניות שהינו גם ערב לחובות, ברח ככל הנראה מן הארץ", צוין בבקשה. "ערב נוסף, יניב האפט, הגיש בקשה להסדר נושים בשל טענה כי הוא חדל פירעון. נגד שתי בעלות מניות נוספות, קבוצת ענדב ופרויקט שער הים בישראל, הוגשו לאחרונה בקשות לצו פתיחת הליכים על ידי נושיהן".

עוד טוענות יסודות ואיילון כי חוסר תפקוד מצד מנהלי החברות, שמקורו בקשיים כלכליים וחדלות פירעון, אינו מאפשר להשלים את הפרויקטים. כך למשל חמישה רוכשי דירות בנביאים 65 פלשו לדירות לפני ששילמו את מלוא התמורה, טרם השלמת הפרויקט וקבלת טופס אכלוס: "מצב זה משקף את הכאוס וחוסר השליטה הניהולי של המשיבות בקשר לפרויקטים. הפרויקטים נקלעו למבוי סתום ולא יתאפשר להשלימם ולמסור את הדירות לרוכשי ללא מינוי דחוף של כונס נכסים על ידי בית המשפט. כבר היום ברור כי השלמת הפרויקטים לא תוביל לפירעון החובות המובטחים וצפויים להיוותר חובות גבוהים מאוד לנושים המובטחים. מימוש השיעבודים נדרש לשם צמצום החובות המובטחים ככל הניתן, לרבות ביטול פוליסות חוק המכר".

תמא 38 ברחוב הנביאים, בת ים, צילום: יריב כץ תמא 38 ברחוב הנביאים, בת ים | צילום: יריב כץ תמא 38 ברחוב הנביאים, בת ים, צילום: יריב כץ

פרויקט הנביאים 63 החל להיבנות בדצמבר 2017 והיה אמור להסתיים בסוף 2019. עלות השלמת הפרויקט מוערכת ב־1.1 מיליון. פרויקט הנביאים 65 החל להיבנות במרץ 2016 והיה אמור להסתיים עד סוף 2018. עלות השלמת הפרויקט מוערכת ב־68 אלף שקל. פרויקט הנביאים 47 החל להיבנות בנובמבר 2015 והיה אמור להסתיים עד נובמבר 2017. עלות השלמת הפרויקט מוערכת במיליון שקל. על העיכובים במסירת דירות הגישו רוכשי הדירות תביעות נגד היזמיות. לטענת יסודות ואיילון, גם לאחר השלמת הפרויקטים, ועל פי חוות דעת שמאית, יישארו כלפיהן חובות של 11.5 מיליון שקל.

עוד נכתב בבקשה של יסודות ואיילון ביטוח: "כל יום שחולף ללא קידום כל המטלות הנדרשות לשם השלמת הפרויקטים בקצב משביע רצון גורם להעצמת הנזקים למבקשות ולעיכובים ועלויות נוספים. הדיירים מתגוררים בבניינים הנמצאים בעיצומן של עבודות חיזוק ושיפוץ על כל המשתמע מכך במשך תקופה ארוכה ביותר".

תגיות