אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתנה האחרונה: טראמפ הוציא את אונ' בן גוריון מהרשימה השחורה של משרד המסחר האמריקאי צילום: מאיר אזולאי

המתנה האחרונה: טראמפ הוציא את אונ' בן גוריון מהרשימה השחורה של משרד המסחר האמריקאי

האוניברסיטה נחשדה שמחשביה משמשים את הקריה למחקר גרעיני בדימונה ובשנת 1997 הוכרזה כגוף שנאסר למכור לו מחשבי על; הנשיא האמריקאי היוצא ביטל את החרם נגד האוניברסיטה ערב עזיבתו את הבית הלבן

31.01.2021, 08:12 | אודי עציון

המתנה האחרונה של דונלד טראמפ לישראל: בסוף דצמבר הוצאה אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע מהרשימה השחורה של משרד המסחר האמריקאי, של חברות וגופים אקדמיים שהממשל בוושינגטון מטיל מגבלות על הקשר עימם.

לפי מסמכים אמריקאים הופיעה האוניברסיטה לראשונה ברשימה עוד בשנת 1997, כאשר הוכרזה לראשונה כגוף שנאסר למכור לו מחשבי על, מחשבים בעלי עוצמת חישוב יוצאת דופן לאותם ימים, השימושים במחקרים מדעיים, כלכליים, וגם לחישובים הדרושים לפיתוח נשק להשמדה המונית, כמו נשק גרעיני.

לפי גורם אמריקאי, בוושינגטון חשדו כי בין האוניברסיטה לקריית למחקר גרעיני בדימונה (קמ"ג), שלפי מקורות זרים מוביל את ייצור הנשק הגרעיני הישראלי, מתקיים שיתוף פעולה בתחום תשתיות המחשוב.

אוניברסיטת בן גוריון , צילום: מאיר אזולאי אוניברסיטת בן גוריון | צילום: מאיר אזולאי אוניברסיטת בן גוריון , צילום: מאיר אזולאי

איסור המכירה לבן גוריון הוטל אז על מחשבים בעלי עוצמה של יותר מ-85 אלף פעולות בשנייה. למרות שמאז חלפה כרבע מאה, וכיום לקונסולות משחקי טלוויזיה כמו סוני פלייסטיישן ומיקרוספט XBOX יש עוצמת חישוב גדולה בהרבה ממחשב על בן שלושה עשורים, נותר החרם בתוקף עד לאחרונה, והגביל את פעילות האוניברסיטה.

לפי גורם באוניברסיטת בן גוריון, היו מוסדות אקדמיים בארה"ב שנמנעו משיתוף פעולה עם האוניברסיטה הדרומית בשל היותה באותה רשימה שחורה, לצד מוסדות אקדמיים וחברות מסחריות בסין.

מאוניברסיטת בן גוריון נמסר: "פעלנו מול האמריקאים, בתיאום עם משרד החוץ, והאמריקאים שוכנעו להסיר אותה מהרשימה".

פרופ' אבנר כהן, ממכון מידלברי ללימודים בינלאומיים במונטריי קליפורניה, המתמחה בחקר ההיסטוריה של מדיניות הגרעין הישראלית, אמר אתמול כי "ייתכן שהחרם האמריקאי על יצוא מחשבי על לקמ"ג וכמה מוסדות להשכלה גבוהה בישראל הוטל עוד לפני 1997, במסגרת המגבלות על יצוא חומרים ומערכות שיכולים לשמש גם לפיתוח נשק גרעיני. הדאגה האמריקאית אז התייחסה ליכולת מחשוב שיכולה לדמות ריאקציות של ניסויים גרעיניים, ודובר אז במיוחד על מחשביי העל מתוצרת חבר קריי. בגלל הזינוק העצום בעוצמת המחשוב מאז, ההגבלות הללו איבדו את משמעותן. אך עובדה שהחרם האמריקאי על אוניברסיטת בן גוריון נותר על מקומו עד לאחרונה, וההסרה שלו היא החלטה של ממשל טראמפ, מהלך סמלי כמעט כולו אך בעל משמעות ברמה המדינית".

תגיות