אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"המדינה לא נמצאת בדרך לניצחון קרוב על הנגיף; התפתחות יעילות החיסונים איטית ממה שחשבנו"

"המדינה לא נמצאת בדרך לניצחון קרוב על הנגיף; התפתחות יעילות החיסונים איטית ממה שחשבנו"

פרופ' אלי וקסמן, ראש צוות המומחים שייעץ למל"ל: "נדרש שינוי יסודי ומהיר בניהול המשבר כדי למנוע את המשך הנזק הבריאותי והכלכלי החמור למדינה"; הוא ציין כי המצב כיום הוא בין היתר תוצר של היעדר "טיפול ממוקד במוקדי תחלואה חריגים -בפרט במגזר החרדי"; הביע חשש מפני 7,000 עד 14 אלף מתים נוספים בקרב האוכלוסייה הבוגרת שלא חוסנה, והוסיף כי ללא חיסון לילדים - אין תרחיש של חיסול המגפה

01.02.2021, 11:28 | אדריאן פילוט

"ברצוננו להציב כאן תמרור אזהרה: המדינה אינה נמצאת בדרכה לניצחון קרוב על נגיף הקורונה", כך לדברי פרופ' אלי וקסמן, ראש צוות המומחים שייעץ למל"ל בישיבת הממשלה שהתקיימה הלילה, "מבצע החיסון המוצלח לא יפתור לבדו את המשבר בעתיד הקרוב, ויציאה לא מבוקרת מהסגר הנוכחי תוביל לגל תחלואה חמור". לדבריו, התוצאות הקטלניות היום הם תוצר של "היעדר מדיניות ארוכת טווח, אי ביצוע צעדים בעלי חשיבות מרכזית, כמו טיפול ממוקד במוקדי תחלואה חריגים - בפרט במגזר החרדי"

קראו עוד בכלכליסט

לדברי וקסמן, שעוקב מקרוב אחרי התפשטות המגפה ומדיניות הממשלה, "ללא שינוי מהותי בניהול המשבר נגיע במהירה לבחירה קשה בין סגר רביעי, על נזקיו הכלכליים, לבין קורבנות מיותרים נוספים רבים מאוד". הוא הוא התריע כי נדרש שינוי יסודי ומהיר בניהול המשבר כדי למנוע את המשך הנזק הבריאותי והכלכלי החמור למדינה. כמו כן, הזהיר כי לפי הנתונים הקיימים, התפתחות יעילות החיסונים איטית משמעותית מהנתונים שפייזר דיווחה על בסיס הניסוי הקליני שביצעה על 40 אלף איש.

החיסון של פייזר, צילום: בלומברג החיסון של פייזר | צילום: בלומברג החיסון של פייזר, צילום: בלומברג

לפי ניתוח של השפעת קצב חיסון האוכלוסייה על התפשטות המגפה בחודשים הקרובים בצל הופעת הווריאנטים החדשים , "לא ניתן לשלוט במגפה, כלומר להגביל את התחלואה ולמנוע התפרצות בלתי נשלטת, ללא הפעלת צעדי ריחוק חברתי והתנהגות נכונה, כשהחיסון מהווה כלי תומך. זאת מכיוון שהיקף החיסון הקיים, וזה שניתן להשיג בחודשים ספורים בהמשך, אינו מונע לבדו את התפשטות המגפה ומותיר אוכלוסייה בוגרת פגיעה בהיקף משמעותי". וקסמן הסביר עוד כי "הדבקה נרחבת של אוכלוסייה זו עלולה להביא לאלפי מתים (בין 7,000 ל-14 אלף נוספים) ולעשרות אלפי חולים קשה (בין 15 אלף ל-40 אלף)". וקסמן הוסיף כי עדיין נותרו כ-3 מיליון אזרחים בוגרים פגיעים, וללא חיסון לילדים - אין תרחיש של חיסול המגפה. נזכיר כי החיסונים הקיימים אינם מיועדים לילדים. וקסמן ציין שיעילות החיסונים מתפתחת משמעותית לאט יותר בשבועות הראשונים מאשר נתוני פייזר, ומגיעה לכ-80% לאחר 23 יום.

פרופ פרופ' אלי וקסמן פרופ

בהקשר החיסונים הראה וקסמן כי המידע המצטבר מתוך מבצע החיסונים בישראל מצביע על כך ש"יעילות החיסון מתפתחת בזמן בצורה איטית באופן משמעותי בהשוואה לנתוני פייזר ומשמעות הדבר היא כי הסיכון והחומרה של התפרצות נוספת עלולים להיות גדולים יותר, "ולפיכך הדרך היחידה לשליטה במגפה תוך קיום משק וחברה מתפקדים היא זו שעמדה בפנינו לאורך כל המשבר - הורדת התחלואה לקצב של מאות נדבקים ביום ופחות, שמאפשר דיכוי התפרצויות ע"י מערך קטיעה וצעדים מקומיים מול מוקדי תחלואה חריגים". הוא הוסיף עוד כי "החיסון יסייע, אך לא ייתר את הצורך בשליטה בתחלואה בדרך זו".

לדברי צוות היעוץ, יש להגדיר מתווה יציאה מדורג מהסגר הנוכחי לפני שיוסר, וזאת על פי עמידה ביעדי התחלואה הנדרשים בדומה למתווה שהוצע, "אך לא מומש עבור היציאה מהסגר השני" ובוצע במהירות גדולה מדי.

וקסמן לא חוסך ביקורת מהממשלה ומסביר מה לא עבד עד כה בניהול המשבר: "הסיבה שלאורך כל חודשי המשבר (החל מהיציאה מהסגר הראשון במאי) לא הושגה שליטה בתחלואה הם היעדר מדיניות ארוכת טווח, אי ביצוע צעדים בעלי חשיבות מרכזית, כמו טיפול ממוקד במוקדי תחלואה חריגים (בפרט במגזר החרדי), וניהול והסברה לא מקצועיים. אלה הביאו לתוצאות חמורות: במישור הכלכלי, ההכרח להטיל סגר שני ושלישי עם נזק אדיר למשק לא רק בהווה אלא גם לטווח הרחוק; במישור הבריאותי, אלפי מתים, ואלפים רבים של חולים קשה, שבהתנהלות נכונה ניתן היה למנוע. כדי למנוע את המשך הנזק הבריאותי והכלכלי החמור למדינה, ובפרט כדי למנוע גל תחלואה חמור וצורך בסגר נוסף, נדרשים יציאה מבוקרת מהסגר הנוכחי ושינוי מהותי בניהול המשבר".

תגיות