אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברות הגדולות בקנדה ינסו לפתוח את המשק בעצמן צילום: רויטרס

החברות הגדולות בקנדה ינסו לפתוח את המשק בעצמן

אייר קנדה, רשת מרכולים וענקית אנרגיה נמנות עם תריסר חברות שקבעו כי הממשלה לא תצליח לנהל לבדה את המשבר הבריאותי. הפתרון: הקמת מיזם שיקדם בדיקות קורונה מהירות ויאפשר חזרה בטוחה לעבודה

02.02.2021, 08:23 | תמר טוניק

במסגרת יוזמה הנחשבת לראשונה מסוגה בקרב שבע המדינות המתועשות (G7), ועל רקע תסכול גובר מהסגרים וקצב החיסונים האיטי, כמה מהחברות הגדולות בקנדה השיקו תוכנית לבדיקות קורונה מהירות. ה"ניו יורק טיימס", שדיווח על המיזם, מציין כי כבר עורר עניין גם בוושינגטון.

קראו עוד בכלכליסט

המטרה היא להגן על בריאותם של 350 אלף עובדי החברות ובמקביל לפרסם המלצות עבור עסקים ברחבי המדינה, כיצד יוכלו לחזור לפעילות באופן בטיחותי.

גם בקנדה המגפה משתוללת גם בקנדה המגפה משתוללת גם בקנדה המגפה משתוללת

שיתוף הפעולה בין תריסר החברות, בהן אייר קנדה ורשת הסופרמרקטים Loblaw Cos., הביא לגיבוש עלון הדרכה בן 400 עמודים שמסביר כיצד יש לנהל מערך בדיקות קורונה מהירות במקומות העבודה.

היוזמה, שיצאה לדרך לפני ארבעה חודשים, הגיעה כעת לשלב הפיילוט, כשהיעד הוא להרחיבה ל־1,200 חברות קטנות ובינוניות. בכוונת היזמים לשתף גם את רשויות הבריאות הממשלתיות בתוצאות. "זה כמו במלחמה, אנשים חוברים כדי לפעול למען כולם", ציין מרק מאגו, סגן נשיא בכיר ביצרנית הנפט הגדולה במדינה, סנקור אנרג'י, שהתחילה החודש לערוך בדיקות לעובדיה.

התוכנית ניצבת בפני מספר קשיים, הראשון שבהם, הידיעה כי התוצאות עלולות להיות לא מהימנות. בנוסף, קיים מחסור בערכות בדיקה בקנדה, ויש הקוראים להקצותן לבתי ספר ובתי אבות.

בעוד חיסונים נחשבים לנשק היעיל ביותר, מומחים סבורים כי יידרשו חודשים, אם לא שנה, עד שקנדה תגיע לרמות התחסנות שיאפשרו חזרה לנורמליות. עד כה חוסנו במנה אחת לפחות, 2.2% מהאוכלוסיה.

מגבלות המסע יוחמרו

קנדה חווה כעת גל שני של המגפה, עם שיאים חדשים ברמות ההדבקה ומניין מתים שחצה את ה־20 אלף. כתוצאה, רוב חלקי המדינה שרויים בסגר.

מטוסים של אייר קנדה בנמל התעופה וונקובר, צילום: רויטרס מטוסים של אייר קנדה בנמל התעופה וונקובר | צילום: רויטרס מטוסים של אייר קנדה בנמל התעופה וונקובר, צילום: רויטרס

ברקע נתוני התלואה הזהיר בשבוע שעבר ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, כי מגבלות המסע יוחמרו בקרוב. "ההחלטות הגרועות של מעטים" לא צריכות לסכן אחרים, אמר, בציינו כי על הקנדים לבטל תוכניות נסיעה. למרות שמספר המקרים שנקשרו לחוזרים מחו"ל נמוך, "מקרה אחד זה כבר יותר מדי", הדגיש.

הגבול היבשתי בין קנדה לארה"ב סגור והטסים נדרשים לבדיקת קורונה שלילית 72 שעות לפני יציאתם. עם חזרתם, חלה עליהם חובת בידוד של 14 יום. העונשים על הפרת התקנות עלולים להגיע לששה חודשים מאסר או קנס של 75 אלף דולר.

מאז פרוץ המגפה התכווצה כלכלת קנדה בכ־5%. תעשיות כמו נדל"ן וייצור גילו עמידות, אך עסקים כמו בידור ואירוח נקלעו למשבר חמור. "במרכז טורונטו אין איש. הכל הפסיק", ציין ג'ושוע גאנס, פרופסור לניהול אסטרטגי באוניברסיטת טורונטו, שפעל כיועץ לפרויקט. "הגיעה העת להחליט איך לפתוח את המגזרים שהיו סגורים", אמר לניו יורק טיימס.

ר"מ קנדה ג ר"מ קנדה ג'סטין טרודו. עונש מאסר למפרי בידוד | צילום: רויטרס ר"מ קנדה ג

החברות רוכזו על ידי אג'יי אגרוואל, מייסד מעבדת מחקר באוניברסיטת טורונטו, שמסייעת לחברות סטארט־אפ. מקור ההשראה היתה הסופרת הקנדית מרגרט אטווד, שבמסגרת מפגש מקוון של מנהיגים עסקיים התייחסה לצורך לפתח במהירות בדיקה זולה וזמינה, בסגנון בדיקת הריון ביתית. "זה ישנה את כללי המשחק", קבעה.

שיטה זולה ויעילה

מתוך הבנה כי הממשלה לא תצליח להתמודד עם ממדי המשבר הבריאותי, הקבוצה הקימה תאגיד בהובלת מעבדת המחקר של אגרוואל, Creative Destruction Lab. החברות בחרו בבדיקות נוגדנים בשל המהירות, המחיר הנמוך והיעילות: התוצאות זמינות בתוך דקות, אין צורך במעבדה ומחיר הבדיקה נע בין 5 ל־20 דולרים. ל

מרות שאלת האמינות, מומחים עדיין סבורים כי מדובר בצעד הכרחי. "בדיקת נוגדנים מהירה עדיפה על שום בדיקה, כל עוד לא משתמשים בזה ככרטיס לכניסה חופשית", ציין ד"ר אירפאן דאלה, יועץ בכיר לממשלת קנדה. "עדיין צריך לעטות מסכה ולשמור על ריחוק חברתי".

תגיות