אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיעור היעילות של החיסון הרוסי לקורונה - 91.6% צילום: בלומברג

שיעור היעילות של החיסון הרוסי לקורונה - 91.6%

כך עולה מתוצאות שלב 3 של הניסוי בחיסון שפיתח מרכז המחקר לאפידמיולוגיה ברוסיה; שיעור היעילות במניעת מחלה בינונית או קשה עומד על 100%; לא ידוע מהי היעילות במניעת הדבקה

02.02.2021, 17:29 | חדשות חוץ

היעילות של החיסון הרוסי לקורונה, "ספוטניק V" ,עומדת על 91.6% במניעת סימפטומים של קוביד 19, ועל 100% במניעת מחלה בינונית עד קשה - כך הודיע היום גמאליה, מרכז המחקר הלאומי לאפידמיולוגיה ומיקרוביולוגיה ברוסיה, שפיתח את החיסון, בהסתמך על תוצאות שלב 3 של הניסוי.

קראו עוד בכלכליסט

הממצאים פורסמו היום (ג') בכתב העת הרפואי הנחשב Lancet. הניסוי שנערך ברוסיה כלל 19.8 אלף משתתפים, כשני שלישים מהם קיבלו שתי מנות מהחיסון, ושליש קיבלו פלצבו.

 

 16 משתתפים בקבוצה שקיבלה את החיסון, נדבקו בקורונה עד 21 יום לאחר שקיבלו את המנה הראשונה. בקבוצת הפלצבו נדבקו בקורונה 62 בני אדם.

 

לאחר 21 יום מקבלת החיסון, לא דווחו מקרים של חולי קורונה קשים או בינוניים - לעומת 20 מקרים כאלה בקבוצת הפלצבו.

 

הניסוי כלל 2,144 בני אדם מעל לגיל 60, ולפי התוצאות שיעור היעילות של החיסון בקבוצת גיל זו עמדה על 91.8%.

גם תופעות לוואי חמורות הקשורות לחיסון היו נדירות: פחות מ-0.2% בקרב אנשים שקיבלו את החיסון. על פי המחקר רוב תופעות הלוואי שדווחו היו קלות, כמו כאב במקום ההזרקה, תסמינים דמויי שפעת ורמות אנרגיה נמוכות.

עם זאת, המחקר כולל רק מקרים סימפטומטיים של קורונה, ועורכיו מציינים כי נדרש מחקר נוסף כדי להבין מהי מידת יעילות החיסון במקרים של קורונה אסיפטומטית, מהי יעילותו במניעת הדבקה ומה משך ההגנה שהחיסון נותן.

חיסון ברוסיה, צילום: אם סי טי חיסון ברוסיה | צילום: אם סי טי חיסון ברוסיה, צילום: אם סי טי

רוב המשתתפים בניסוי היו לבנים ולכן קיים צורך במחקר נוסף כדי לאשר את התוצאות בקבוצות אתניות אחרות. המחקר נמשך כרגע כאשר מטרתו היא לכלול בו בסך הכל 40 אלף משתתפים.

ד"ר אינה וי דולז'יקובה, מעורכי המחקר, אמרה כי עלה ממנו שלחיסון יש "יעילות גבוהה, והוא מספק חסינות ותגובתיות טובה בקרב משתתפים מגיל 18 ומעלה". דולז'יקובה עובדת בגמאליה - מרכז המחקר הלאומי לאפידמיולוגיה ומיקרוביולוגיה ברוסיה, שפיתח את החיסון.

הספוטניק V הוא מסוג החיסונים האדנו-ויראליים שאחד מיתרונותיהם הוא שהם לא צריכים להיות מאוחסנים ומשונעים בטמפרטורות נמוכות במיוחד, אומרים מדענים. "מדובר בתוספת שימושית לנתונים שפורסמו עד כה על יעילות החיסון", אמר ד"ר ג'וליאן טאנג, וירולוג קליני באוניברסיטת לסטר. אך הוא הדגיש כי "המעקב עומד כרגע על 48 יום מאז נטילת המינון הראשון, כך שהמחקר לא יכול להעריך עדיין את משך ההגנה המלא".

מחיר הספוטניק V עומד על 10 דולרים למנה. ייצור החיסון מומן על ידי קרן ההשקעות הרוסית הישירה (RDIF), שאחראית גם על מכירתו ברחבי העולם. החיסון כבר אושר ברוסיה, בלארוס, סרביה, ארגנטינה, בוליביה, אלג'יריה, ונצואלה, פרגוואי, טורקמניסטן, הונגריה, איחוד האמירויות, איראן, גינאה, תוניסיה, ארמניה והרשות הפלסטינית והועבר עד כה ליותר מ-2 מיליון אנשים ברחבי העולם.

תגיות