אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

שבוע החדשנות

סמנכ"לית רשות החדשנות: "יש ירידה מתמדת בכמות החברות החדשות שקמות בישראל"

כך אמרה אניה אלדן בכנס בשבוע החדשנות של כלכליסט. לדבריה, "חברות שהיו להם משקיעים נתקלו בקושי להמשיך לגייס גם כי המשקיעים עצרו השקעות". לדברי אלדן, כיום הרשות מחפשת להשקיע בחברות סטארט אפ בעלות סיכון גבוה

03.02.2021, 12:55 | מאיר אורבך

שנת 2020 היתה שנת שיא לרשות החדשנות שהשקיעה מעל ל-2 מיליארד שקל בסיוע לחברות טכנולוגיה. ב-2021 מתכוונת הרשות להמשיך באותו קצב עם מבט לחברות הצעירות שספגו מכות קשות ב-2020.

אניה אלדן, סמנכ"לית רשות החדשנות, אחראית על תחום חברות הסטארט אפ, אומרת בכנס במסגרת שבוע החדשנות של כלכליסט, שהרשות מחפשת להשקיע בחברות בעלות סיכון גבוה.

קראו עוד בכלכליסט

חברות הסטארט אפ הצעירות נתקלו בשנה האחרונה בקושי רב לגייס כספים חדשים, בעיקר כספים ראשונים והשקעות המשך. איך ברשות החדשנות ראו את מה שקורה אצל החברות הצעירות?

"קודם כל זה נכון, חברות שהיו להם משקיעים נתקלו בקושי להמשיך לגייס גם כי המשקיעים עצרו השקעות, המכירות נעצרו, הניסויים נעצרו ולכן יצאנו עם המסלול המהיר באפריל שנה שעברה שעזר לחברות לעבור את התקופה. קראנו לזה ממש כך מסלול הישרדות המסלול המהיר. לגבי חברות חדשות הבעיה שם יותר קשה כי הירידה בכמות החברות החדשות קיימת כבר כמה שנים בכל העולם ובישראל הירידה אפילו יותר גדולה".

אניה אלדן,סמנכ"לית רשות החדשנות , צילום: זאב ינאי אניה אלדן,סמנכ"לית רשות החדשנות | צילום: זאב ינאי אניה אלדן,סמנכ"לית רשות החדשנות , צילום: זאב ינאי

אנחנן ראינו שנוצר חור מאוד גדול של השקעות בשלבי הסיד. מה הרשות עושה בנושא הזה?

"בנינו מסלול השקעות שנקרא "מסלול סיד". הוא מיועד לחברות חדשות בתחומים עם סיכון גבוה, כי בתחומים עם סיכון נמוך יש מספיק כסף. תחומי סיכון הם תחומים כמו פודטק ואגרוטק, אקלים, רפואה, ביו קונברג'נס וגם תחומי בינה מלאכותית, שגם בהם יש עדיין סיכון גבוה בתוכנה, כאשר עושים שיבוש של תעשייה שלמה. התוכנית שלנו מיועדת לחברות שמגיעות אלינו עם משקיע הון סיכון ושותף הון סיכון שמתמחה בהשקעות סיד, שיש לו ניסיון וערך בלעזור לחברות כאלה.

"אם תגיע חברה שזה הסיבוב הראשון שבו נכנס משקיע כזה אנחנו ניתן לה עד 40% השתתפות שלנו מול 60% השתתפות של המשקיע. אם היזם הוא מאוכלוסיות פחות מיוצגות: ערבי, חרדי או לחלופין חברה בפריפריה, כי שם אנחנו רוצים לעזור יותר כי שם יש קושי יותר גדול ושם ניתן עד 50% מהמימון. ההשתתפות שלנו תהיה מוגבלת עד 3.5 מיליון שקלים, כלומר עד 50% מהסיבוב ועד 3.5 מיליון שקל.

כמה חברות אתם חושבים שתוכלו לממן בשנה הקרובה בהנחה שיגיע לכך תקציב?

"אנחנו יוצאים מייד בקול קורא יש לנו תקציב ראשוני להתחיל איתו זה תקציב של קורונה ואני מקווה שעד סוף השנה נוכל לתמוך ב-40 חברות וזה היעד שלנו. המסלול פתוח למשקיעי הון סיכון ומשקיעים מוסדיים מקצועיים. ההשקעה היא פר חברה ואנחנו מאוד רוצים משקיע שיכול להביא ערך מוסף לחברה.הדבר שהכי חשוב לנו הוא לעשות תוכנית מאוד מהירה. בכוונתנו לבחון כל תוכנית שתוגש אלינו במהירות האפשרית.

"אנחנו מחוייבים לארבעה שבועות אבל אנחנו רוצים להגיע לשבועיים.בגלל שהזים מגיע עם משקיע מוכר אז תהליך ההגשה יהיה הרבה יותר פשוט ולא נעשה בדיקה מאוד ארוכה. אנחנו מראש לא מחליטים על סקטור מסויים שבו נשקיע. ההערכה היא רק לפי איכות החברה. במקרה הזה ההערכה היא לפי סיכון ככל שהסיכון יותר גבוה אנחנו נעדיף להשקיע בחברה. אנחנו עובדים הפוך מהשוק ומשקיעים הפוך מהשוק. אנחנו מעדיפים להשקיע בחברות בסיכון".

תגיות