אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כצמן: "זה מיתוס שהשקעה שלנו בברזיל לא הצליחה - מה שעשינו שם הוא פנומנלי"

כצמן: "זה מיתוס שהשקעה שלנו בברזיל לא הצליחה - מה שעשינו שם הוא פנומנלי"

בשיחה עם כלכליסט הסביר מנכ"ל גזית גלוב את הרציונאל של הנפקת הנכסים בברזיל - המנוגדת לאסטרטגיה הכוללת של החברה, המתמקדת במעבר לנדל"ן פרטי: "זהו צעד שנותן לנו גמישות ואת האפשרות למכור בהמשך את ההחזקות דרך השוק - כמו ב-FCR, שם יצאנו מהאחזקה דרך מימוש בבורסה ובתשואה של 40%"

04.02.2021, 09:46 | חזי שטרנליכט

האסטרטגיה של גזית גלוב בשנים האחרונות היתה עקבית - מימוש ההחזקות ציבוריות והתמקדות בנדל"ן פרטי. בשל כך הופתעו המשקיעים ביום שלישי לאחר שכלכליסט דיווח על כוונתה של גזית גלוב להנפיק את רוב הפעילות שלה בשוק הברזילאי.

קראו עוד בכלכליסט

החברה דיווחה בהמשך על תוכניתה לבצע הנפקה של 5 מתוך 7 הנכסים שהיא מחזיקה במדינה, לפי מודל שדומה במהותו לקרנות השקעה בנדל"ן (ריט), בבורסה בסאו פאולו. בגזית גלוב מציינים כי ה-IPO צפוי לצאת לדרך תוך 90 עד 120 יום, אך כפוף למצב המגיפה שיכולה מן הסתם להשפיע על השווקים. היקף הגיוס המתוכנן נע בין 320 ל-620 מיליון שקל לפי 25% עד 49% מקרן הריט. קודם לכן בתוך 60 עד 90 יום יושלם גיוס החוב של 390 מיליון שקל שמתכננת גזית לבצע כחלק מהמהלך.

השקעת גזית גלוב בברזיל נחשבת לכושלת. השווי של 7 נכסי גזית גלוב בברזיל נכון לסוף הרבעון השלישי של 2020 עמד על 2.42 מיליארד שקל. בסוף 2019 עמד שווי אותם נכסים על כ-3.44 מיליארד שקל. החברה המחזיקה במרכזי מסחרי ברחבי העולם נכנסה לברזיל ב-2007 ושערי החליפין במדינה פגעו בתוצאות. מגיפת הקורונה הובילה לסגרים והגבלות על הפעילות והריאל הברזילאי התרסק. בתוך 12 חודשים נפל הריאל הבריזלאי ב-24% מול השקל, כחלק ממגמה דומה מול המטבעות המובילים בעולם.

בשיחה עם כלכליסט מסביר סגן יו"ר ומנכ"ל גזית חיים כצמן את ההיגיון של החברה במהלך ההנפקה. כשנשאל אם גזית גלוב לא הלכה נגד המגמה של עצמה בשנים האחרונות, הוא משיב: "זה נכון. אתן דוגמה שתסביר את ההיגיון. ב-FCR הקנדית השקענו במשך שנים ואז יצאנו לאט דרך מימוש בבורסה. בסופו של דבר מכרנו את האחזקות ב-FCR לפני שנתיים, בתשואה של 40% מעל המחיר שבו השקענו. המהלך הזה משיג ניזול של חלק מההשקעה ולקיחת חוב במטבע המקומי שעוזרת לסוגר במידה רבה את נושא הגידור של המטבעות".

"זהו צעד שנותן לנו גמישות ואת האפשרות למכור בהמשך את ההחזקות דרך השוק. אנחנו גם מתחילים לייצר לעצמנו תזרימים מניהול הנכסים. ברזיל במובן הזה היא מאוד חריגה. חברות הניהול הטובות באירופה או בארה"ב מקבלות 0.25% משווי הנכסים, פה דמי הניהול הרבה יותר נדיבים וקרובים ל-1%. פה בברזיל אנחנו בסיור ונתפסים כהצלחה, כי מסתכלים על מה שעשינו בנדל"ן, בישראל מסתכלים על המטבע".

חיים כצמן חיים כצמן חיים כצמן

לדברי כצמן, "מרבית ההשקעות הגדולות שלנו בריאל הברזילאי נעשו במהלך השנים 2018-2017 ובסך הכל השקענו 2.153 מיליארד ריאל ברזילאי, ואילו כיום שווי הנכסים שלנו בברזיל הוא 4 מיליארד ריאל ברזילאי". עוד הוא מציין כי "זה אחד המיתוסים שההשקעה שלנו לא הצליחה בברזיל. צריך להבחין בין מה שעשינו בנדל"ן למה שעשה המטבע. נכון שהריאל ירד. אבל בהשקעות נדל"ן שהן לשנים ארוכות המטבע גם יכול לעלות. גם כל ההסכמים שלנו עם השוכרים הם צמודי מדד. מבחינת הנדל"ן מה שעשינו פה בקניית נכסים והשבחתם הוא די פנומנלי. לקחנו נכסים והשבחנו אותם".

לגזית גלוב יש כיום בעיית נזילות?

"אין לנו שום בעיה שנראית בעין בשלוש השנים הבאות. אנחנו הודענו על מימוש של נכסים בכחצי מיליארד שקל נוספים בחודשים האחרונים. אנחנו יושבים על הרבה מאוד מיליוני דולרים. רק דרך האחזקות שלנו בקרנות הריט אנחנו יושבים על סכום התשלומים לשנה הנוכחית ולשנה הבאה".

אלא שעמדת השוק היא ביקורתית יותר: משבר הקורונה פגע בפעילות המרכזים המסחריים של החברה במדינות מוכות קורונה ברחבי העולם, ומניית גזית גלוב הגיבה בהתאם. בסיכום 2020 היא צנחה בשיעור של 40.9%, והיא לא ממש מתאוששת מתחילת השנה. בבורסה התל אביבית גזית גלוב הפכה ל'פייבוריטית' של שורטיסטים. יתרות השורט על מניית גזית גלוב הסתכמו לפי הדו"ח העדכני של הבורסה (ל-28 בינואר) ב-101.2 מיליון שקל. ההיקף הגדול ביותר לפוזיציית שורט בקרב מניות מדד ת"א 90. אם בוחנים את כלל המניות במדד הרחב יותר - ת"א 125, זהו היקף פוזיציית השורט השני בגודלו אחרי אורמת.

"באופן כללי אני חושב שמדובר במהלך חיובי מאוד של גזית גלוב", מציין אנליסט הנדל"ן של לידר, רז דומב. "בשנים האחרונות השוק ציפה שגזית תבצע מהלך שיביא להצפת ערך בפעילות בברזיל. כפי שזה נראה כרגע החברה מקדמת מהלך בכיוון הנכון". לדבריו, לפי הנתונים שפרסמה גזית גלוב ההנפקה צפויה להיות פי שווי הפעילות בספרים. כיום נותנים חלק מהמשקיעים 'דיסקאונט' עמוק לשווי הנכסים שלה בברזיל, לכן ככל שתצליח ההנפקה היא תעודד את מחיר המניה.

שני הנכסים הפרטיים שלא יונפקו לדברי דומב הם "חזקים מאוד". הוא רואה בצעד ככזה שתומך בחברה משום שהוא מגדיל את הנזילות, מקטין את המינוף ובסופו של יום מקטין את החשיפה לברזיל תוך שהוא מקנה לגזית גלוב יותר גמישות שם.

אלא שמדובר בזיג-זג ביחס לתוכנית ההתמקדות בנכסים הפרטיים וגורם אחר בשוק ההון שביקש לדבר ללא הזדהות אמר כי לדעתו "הצעד מעיד על מצוקה גדולה. הם עוזבים לגמרי מהאסטרטגיה שקידמו בשנים האחרונות שדיברה על מעבר לעולם של החזקות פרטיות. בנוסף יש סימני שאלה אם ההנפקה תצליח. הם לא היחידים בברזיל, אני רואה חברות קניונים אחרות שם שנסחרות בדיסקאונט של 0.7 על ההון."

תגיות