אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הארי גרוס במגעים למכירת עמל ומעבר ב־1.2 מיליארד שקל צילומים: אירית נחמני, צילום מסך: Youtube

בלעדי לכלכליסט

הארי גרוס במגעים למכירת עמל ומעבר ב־1.2 מיליארד שקל

המיליארדר היהודי מנהל מגעים למכירת חברת הסיעוד מול קרנות מקומיות וזרות, בהן פימי, פורטיסימו, אייפקס וקדמה, וחברת DBSI. הארי גרוס רכש את השליטה בעמל ב־2015 תמורת 240 מיליון שקל בלבד. עמל היא השחקן השלישי בגודלו בשוק הסיעוד

08.02.2021, 06:54 | גולן חזני

הארי גרוס בדרך לאקזיט מתחום הסיעוד בישראל. המיליארדר היהודי מנהל מגעים למכירת חברת הסיעוד עמל ומעבר תמורת 1.2 מיליארד שקל. את המגעים הוא מנהל מול כמה קרנות פרייבט אקוויטי מקומיות, בהן פימי, פורטיסימו, אייפקס וקדמה, וכן שתי קרנות זרות וחברת DBSI, חברת ההשקעות של יוסי בן־שלום, שבעצמה ביצעה אקזיט בתחום הסיעוד לאחר שמכרה את חברת דנאל, שמתחרה בעמל. הרוכשים הפוטנציאליים שואפים לרכוש את עמל במחיר הנמוך ב־30% מזה שאליו מכוון גרוס, וזאת בשל התחרותיות הרבה בשוק שבו פועלת עמל, שהוא גם שוק שנתון לרגולציה רבה ותנודתית.

קראו עוד בכלכליסט

גרוס מחזיק ב־70% מהחברה, וביתר המניות מחזיקה המנכ"לית הוותיקה דליה קורקין שמכהנת בתפקיד כבר 20 שנים. השניים רכשו את הרשת ב־2015 תמורת 240 מיליון שקל בלבד, במסגרת עסקת מנג'מנט בייאאוט (עסקה שבה הנהלת החברה מאתרת רוכש לחברה והופכת בעצמה לשותפה באחזקות). לא ידוע אם קורקין השקיעה מכספה במסגרת העסקה, או שמא קיבלה הלוואה מגרוס, אולם בכל מקרה גרוס צפוי לרשום תשואה פנטסטית על ההשקעה אם הוא אכן ימכור את החברה במחיר המדובר.

החברה נרכשה מידי ארבעת השותפים שהחזיקו במלוא המניות עד לאותה עת: אבי לוין, שמאי מיטלמן, חגי נברון, והאחים מבי ואליעזר גניס, שרכשו ב־2014 את הנתח של תאגיד גרנות, שנמצא בבעלות קיבוצים מהשרון, בעמל, לפי שווי של 150 מיליון שקל בלבד.

מטפלת ב־22 אלף אנשים

עמל, שהוקמה ב־1988 והפכה לשם מוכר תחת השם עמל סיעודית, שינתה את שמה בהמשך לשמה הנוכחי - עמל ומעבר. כיום עמל היא השחקנית השלישית בגודלה בשוק הסיעוד המקומי, והיא חולשת על 10% מהשוק. מקדימות אותה עמותת מטב וחברת דנאל הציבורית, שחולשת על 11.5% מהשוק. דנאל היא גם במידה רבה הבנצ'מרק שלפיו גרוס שואף למכור את עמל במחיר המדובר (ראו הרחבה בהמשך).

עמל מחזיקה כיום ב־12 בתי אבות בישראל, שבהם כ־1,300 מיטות. בתי האבות הגדולים שברשותה הם אלו שנמצאים ברעננה, שבו 400 מיטות ב־11 מחלקות - בין היתר מחלקה פסיכיאטרית ומחלקה לתשושי נפש - וכן מלונית שמיועדת למטופלים שמשתחררים מבית החולים בעקבות מחלה או ניתוח; בטבריה, שבו חמש מחלקות ו־250 מיטות; ובמזרע, שבו שלוש מחלקות ויותר מ־100 מיטות. בבית חולים זה עמל שותפה עם הקיבוץ שבו שוכן בית האבות. כמו כן, עמל מספקת שירותי סיעוד בבתי המטופלים. בנוסף, החברה מספקת שירותים פסיכולוגיים ב־15 סניפים שבהם מועסקים 450 מטפלים. בעבר היא אף סיפקה שירותי מיצוי זכויות רפואיות לכ־3,500 לקוחות. החברה מספרת שירותים לכ־22 אלף מטופלים, וזאת באמצעות יותר מ־18 אלף עובדים, מרביתם עובדים סיעודיים (רבים מהם פיליפינים), אחיות, פיזיותרפיסטים ועובדים כלליים שמועסקים כמשגיחים בעשרות מוסדות טיפוליים, לא רק אלו שנמצאים בבעלות עמל, אלא גם בבעלות חברות אחרות.

עיקר ההכנסות של החברה הן מביטוח לאומי שמעביר את התשלומים עבור המטופלים שזכאים לכך. למעשה, חלק ניכר מההוצאות של ביטוח לאומי הן עבור תשלומים לשלוש חברות הסיעוד הגדולות. מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי ההכנסות של עמל ב־2020 צפויות להסתכם ב־1.17 מיליארד שקל. מדובר על צמיחה של כ־10% בהשוואה ל־2019, אז ההכנסות עמדו על מעט יותר ממיליארד שקל. גם שולי ה־EBITDA צמחו, אך בצורה משמעותית יותר. אם ב־2019 הם עמדו על 6.6% (כלומר, EBITDA של 67 מיליון שקל), הרי שב־2020 הם צפויים לעמוד על 9.2% - EBITDA של 108 מיליון שקל, קפיצה של 62%. ככל הנראה, מאחורי הקפיצה עומד שינוי רגולטורי שסייע לחברה להגדיל את הרווחיות שלה.

מנכ"ל דנאל אילן ישראלי. המכפיל גבוה משל עמל, צילום: Moment הפקות צילום מנכ"ל דנאל אילן ישראלי. המכפיל גבוה משל עמל | צילום: Moment הפקות צילום מנכ"ל דנאל אילן ישראלי. המכפיל גבוה משל עמל, צילום: Moment הפקות צילום

בהתאם, החברה צופה המשך צמיחה גם בעתיד (ראו תרשים), כשב־2025 היא צופה הכנסות של 1.9 מיליארד שקל ושולי EBITDA של 10.2% (כלומר, רווח תפעולי של כ־200 מיליון שקל). מדובר על כמעט הכפלה של ההכנסות בהשוואה ל־2019 ועל עלייה של 42% בהשוואה לצפי ההכנסות של 2020.

הרווח הנקי של עמל ב־2020 מוערך ב־70 מיליון שקל. כלומר, מכפיל הרווח המבוקש בעסקה עומד על 17. מדובר על מכפיל רווח נמוך משל המתחרה הציבורית דנאל, שנסחרת לפי מכפיל של 22 ולפי שווי שוק של 2.75 מיליארד שקל, זאת לאחר שהמניה שלה עלתה ב־70% במהלך 2020. הפער בין המכפיל של דנאל למכפיל המבוקש של עמל נעוץ, בין היתר, בכך שדנאל מחזיקה ברשותה גם רשת מרפאות עיניים וכן פעילויות נוספות. אולם הצמיחה שהציגה מניית דנאל, נותנת רוח גבית לשווי שגרוס מבקש מהרוכשים הפוטנציאליים.

מנכ"לית עמל דליה קורקין והארי גרוס, צילומים: אירית נחמני, צילום מסך: Youtube מנכ"לית עמל דליה קורקין והארי גרוס | צילומים: אירית נחמני, צילום מסך: Youtube מנכ"לית עמל דליה קורקין והארי גרוס, צילומים: אירית נחמני, צילום מסך: Youtube

כיום נמצאת על המדף גם רשת בתי האבות עד 120 שבבעלות חברת הביטוח הפניקס, שדורשת עבורה 1.3-1.6 מיליארד שקל, זאת לאחר שרכשה אותה תמורת 135 מיליון שקל בלבד.

הארי גרוס: איל נדל"ן ונדבן

גרוס, שעומד בראש חברת ג'י הולדינגס, עשה את הונו בעסקי הנדל"ן והוא מחזיק בנכסים בשווי מיליארדי דולרים בארה"ב. הוא ידוע בישראל בעיקר משום שהוא עומד בראש ארגון אימפקט שמגייס כספים מתורמים בארה"ב ופנמה, ומעניק מלגות לחיילים שהשתחררו מצה"ל.

תגיות