אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההשקעות היפניות בישראל גדלו ב-20% בשנת 2020 והסתכמו ב-1.1 מיליארד דולר צילום: שאטרסטוק

ההשקעות היפניות בישראל גדלו ב-20% בשנת 2020 והסתכמו ב-1.1 מיליארד דולר

יפן תופסת כיום נתח נכבד של 11.1% מכלל ההשקעות הזרות בהייטק הישראלי כשהשנה החולפת היתה שנת שיא ביחסים הכלכליים בין המדינות, בה בוצעו 51 השקעות יפניות. סך ההשקעות היפניות בישראל משנת 2000 הסתכמו ב-8.25 מיליארד דולר ובכ-308 השקעות

08.02.2021, 12:05 | מאיר אורבך
בשנת 2020 נמנו 51 השקעות יפניות בישראל בסך של כ-1.1 מיליארד דולר המהוות שיא השקעות יפניות במדינה, כך על פי מחקר שנערך על ידי אלחנן הראל וזיו טטרוק מחברת הייעוץ הראל-הרץ אינבסטמנט האוס.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בגידול של 20% בהיקף ההשקעות לעומת שנת 2019 (914 מיליון דולר) זאת למרות למרות שאשתקד בוצעו 67 השקעות יפניות, 19% יותר מאשר בשנה הנוכחית.

סך ההשקעות היפניות בישראל משנת 2000 הסתכם ב-8.25 מיליארד דולר שהתפרשו על פני 308 השקעות וכיום יפן תופסת נתח נכבד של 11.1% מכלל ההשקעות הזרות בהייטק הישראלי.

הגידול בהשקעות בין המדינות החל עוד בשנת 2015 לאחר חילופי הביקורים בין ראשי הממשלה דאז שינזו אבה ובנימין נתניהו, ובעקבות חתימה על הסכמי השקעות ושיתופי פעולה בתחום הביטחון, הסייבר והחקלאות.

מאפיין חשוב במיוחד הוא הגידול במעגל המשקיעים היפנים. עד לשנת 2015 עיקר ההשקעות בוצעו על ידי מספר מצומצם מאוד של חברות סחר וחברות תעשייתיות גדולות. בשלוש השנים האחרונות הצטרפו למעגל המשקיעים גם יצרני המכוניות, גופים פיננסים, חברות ביטוח וקרנות הון סיכון קטנות ובינוניות.

בשנה האחרונה חלה התפתחות משמעותית נוספת עם כניסתם של המשקיעים המוסדיים היפנים לישראל, ביניהם חברות ביטוח מובילות כמו סומפו (Sompo), טוקיו מרין (Tokio Marine) ובנקים כמו MUFG ו- MIZUHO שיזמו שותפויות עם מקביליהם בישראל ויזמו השקעות בקרנות הון סיכון ישראליות.

השקעות יפניות, צילום: שאטרסטוק השקעות יפניות | צילום: שאטרסטוק השקעות יפניות, צילום: שאטרסטוק

כיום פועלות בארץ 15 קרנות הון סיכון יפניות, כמו גם 22 גופי השקעה חדשים שהצטרפו למעגל המשקיעים לאחרונה, רובם משקיעים אסטרטגיים המחפשים טכנולוגיות חדשניות.

במקביל להשקעות היפניות, גדל גם מספר הנציגויות הקבועות של חברות יפניות בישראל. על פי נתוני חברת הראל-הרץ מספר הנציגויות הקבועות גדל בארבעת השנים האחרונות מ-15 לקרוב ל-90 חברות ונציגויות יפניות.

על אף הגידול הדרמטי בהשקעות, יש עדיין מעט מאוד רכישות שמבצעות כאן חברות יפניות. בשנה שעברה נעשתה רק רכישה אחת כזו: חברת הביו-פארמה EMENDO אשר נרכשה על ידי החברה היפנית AnGes.

תגיות