אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"גמרנו לחכות": סוחרים, מלונאים ומסעדנים הודיעו שיפתחו את עסקיהם בניגוד להנחיות צילום: סיון פרג', עמית שעל, תמי בר שי

"גמרנו לחכות": סוחרים, מלונאים ומסעדנים הודיעו שיפתחו את עסקיהם בניגוד להנחיות

במסיבת עיתונאים משותפת הודיעו נציגים מענף המסחר, חלק מענף הקניונים, מלונאים, מסעדנים, אמרגנים ועסקים עצמאיים כי יפתחו את העסקים החל מיום חמישי. מנכ"ל מליסרון: "אנחנו מציעים פתיחה זהירה ואיטית של המסחר, המטרה היא לעודד להתחסן"; נשיא התאחדות המלונות: "הפסדנו כבר 9 מיליארד שקל, אותנו משאירים סגורים ומצד שני שולחים את הישראלים לטוס לנופש ביוון"; השף אסף גרניט: "הממשלה לא לוקחת אחריות"

09.02.2021, 18:05 | אורנה יפת

"גמרנו לחכות". ענף המסחר, חלק מענף הקניונים, המלונאות, ענף התרבות, המסעדנים, האמרגנים ועסקים עצמאים הודיעו במסיבת עיתונאים שקיימו היום (ג'), כי יפתחו את העסקים, החל מיום חמישי.

לטענתם, צעד זה נועד לתמרץ את הציבור להתחסן, מהלך שהממשלה לא עושה בעצמה. לפי הודעתם, המסחר חוזר ביום חמישי, למעט קניוני עזריאלי וקניונים פרטיים אחרים שאינם מעודדים פתיחה בניגוד לחוק. למסעדנים ייקח זמן להתארגן, אך הם מתכוונים לפתוח בשבועיים הקרובים ובענף המלונות יחלו לפתוח גם כן כבר בשבוע הבא.

קראו עוד בכלכליסט

"התו הירוק זו לא המצאה שלנו", אמר אופיר שריד מנכ"ל קבוצת מליסרון. "משרד הבריאות החליט על תו ירוק לפני חודשים רבים כך שמה שאנחנו מגבשים כרגע נועד להעביר את הכלכלה לפסים ריאליים. אנחנו מציעים פתיחה זהירה ואטית של המסחר. היא לא קשורה לחינוך או לרמזור צהוב, כתום ואדום, אלא פתיחה רק לציבור שהתחסן. המטרה שלנו לעודד את החיסונים. יש ירידה משמעותית בכמות המתחסנים. מה ממשלת ישראל עושה כדי לעודד את החיסונים? כלום. אנחנו ממליצים כבר היום לאפשר לאנשים לעשות קניות במרכזים שכונתיים, להיכנס לקניונים, למלונות, למסעדות ולאולמות תרבות. זו פתיחה מאוד זהירה. זה צריך היה לקרות אתמול ומשום מה זה לא קורה מבחינת הממשלה ואנחנו רוצים לעשות את זה כבר היום".

טלי פרידמן, נציגת השווקים, אמרה במסיבת העיתונאים: "מבחינתנו יום חמישי הקרוב הוא יום חג. נתחיל בתהליך שישיב את המשק לתלם ואת הפעילות הכלכלית לחיים. לא יעלה על הדעת שמי שהתחסן ימשיך לחיות בשגרת קורונה רגילה. הגיע הזמן להחזיר את הכלכלה לשגרה".

בענף המלונאות הודיעו גם כן שיפתחו את המלונות כבר בשבוע הבא. נשיא התאחדות המלונות אמיר חייק מסר כי הענף סגור ממרץ והפסיד 8 מיליארד שקל הכנסות בשנה שעברה ועוד מיליארד שקל הכנסות השנה. "הממשלה מדברת איתנו, אבל אין תשובות או החלטות שיכולות לקדם את העניינים. פסח בפתח. לפתוח מלון זה לא לפתוח חנות. לוקח שבוע עד עשרה ימים לפתוח מלון והעלות של זה מאוד יקרה. אנחנו באי ודאות שפסח בפתח, ואנחנו שומעים אתמול את ראש הממשלה מדבר על הסכם עם יוון. רוצים לעשות לנו דובאי 2. אותנו משאירים סגורים ומצד שני שולחים את הישראלים לטוס לנופש ביוון. אז אנחנו מודיעים שנפתח מלונות כבר בשבוע הבא. איש כיאה בעיניו יעשה. המלונאים לא יכולים לחיות יותר ללא הכנסות. הוכחנו באיים הירוקים שאנחנו יודעים לפתוח בצורה זהירה".

ליאור רביב, מנכ"ל מלונות ישרוטל הוסיף גם הוא כי יפתח את המלונות הראשונים בקונספט של צימרים כבר ביום ראשון הקרוב. "אנחנו עם 5,200 עובדים שיושבים בבית כבר שנה ואנחנו עומדים לפתוח. כשאין מנהיגות ודוגמה אישית ואין ניהול אז כל אחד עושה דין לעצמו. אז נפתח. אין איים ירוקים, אין דרך פעולה, אין כלום. אז נפעל כמו שאנחנו יודעים לפעול".

מנכ"ל ישרוטל ליאור רביב, צילום: טל אזולאי מנכ"ל ישרוטל ליאור רביב | צילום: טל אזולאי מנכ"ל ישרוטל ליאור רביב, צילום: טל אזולאי

גם השפים המובילים אסף גרניט וחיים כהן הודיעו כי המסעדות נערכות לפתיחה, אם כי בענף המסעדנות יש למרבית המסעדנים קושי כלכלי לפתוח מחדש. "יש זחיחות מדהימה באוצר שהם מרגישים שנתנו ונתנו", אמר חיים כהן. "המסעדנים לא יכולים יותר. המסעדה לא תיפתח ביום חמישי. המסעדנים זקוקים להתנעה. 10,000 עסקים מדווחים על קושי בפתיחה. אם מישהו היה נותן אופק, מתווה, שהיינו יודעים מה קורה מחר... אבל אין כלום. יש תוהו בבוהו ואנחנו רוצים לעשות בו סדר".

מימין: השף אסף גרניט, נשיא התאחדות המלונות אמיר חייק, מנכ"ל קבוצת מליסרון אופיר שריד, צילום: סיון פרג מימין: השף אסף גרניט, נשיא התאחדות המלונות אמיר חייק, מנכ"ל קבוצת מליסרון אופיר שריד | צילום: סיון פרג', עמית שעל, תמי בר שי מימין: השף אסף גרניט, נשיא התאחדות המלונות אמיר חייק, מנכ"ל קבוצת מליסרון אופיר שריד, צילום: סיון פרג

"ברור שמסעדה לא יכולה להחליט היום שהיא פותחת ולפתוח מחר", מוסיף אסף גרניט. "צריך להוציא כסף שאין אותו ואנחנו לא מקבלים אותו. הבנקים לא ששים לתמוך בנו ורוב המסעדנים הקטנים צריכים פוש כדי להתניע את הפתיחה. אנחנו בסיטואציה של בת יענה. כל יום נתון אנחנו דואגים לבריאות של כל אחד מהסועדים שלנו. עכשיו אנחנו רוצים לקחת אחריות על הסועדים שלנו כי הממשלה לא לוקחת אחריות. אנחנו עושים את הצעד הזה כדי לקחת אחריות על הסועדים שלנו".

יוני פיינגולד, יו"ר איגוד האמרגנים אמר כי גם בענף התרבות נדרש צורך להתארגנות. "אנחנו צריכים טווח זמן ויש חוסר ידע מה קורה, זו המחלה הגדולה ביותר של כל המשבר הזה. אנחנו מראשון למרץ כבר לא פועלים. אני מדבר על אפס פעילות. והדברים האלה הורידו תעשייה שלמה של תרבות ואירועים על הברכיים. יש פה חברים בתעשייה שנתמכים בגופים שהקמנו לתמיכה נפשית וכלכלית. אנחנו מצטרפים למתווה של התאגדות המסחר. בחודשיים-שלושה אחרונים ידעו לצעוק מירושלים 'תתחסנו' כדי לאפשר שגרה ולאפשר למאות אלפי עוסקים להבריא כלכלית ונפשית. אי אפשר רק מילים. תאפשרו לאירועים והמופעים לחזור לפעילות. בתחום שלנו יש 200 אלף איש מובטלים כבר שנה והם רוצים לחזור לפעול גם כמזור לנפש. שבוע הבא נתכנס כל אנשי התעשייה, התרבות והאירועים להניע את המהלך".

רמי בז'ה, יו"ר פורום העצמאים הביע אף הוא תמיכה מלאה בפתיחת העסקים. "הבנו שבירושלים זה פוליטיקה ממש. מתחסנים, מחלימים ומציגים בדיקות מהירות, נותנים לנו מספיק קהל עבור העסקים הקטנים והבינוניים".

"כל התוכנית נועדה לתמרץ אנשים ללכת להתחסן", אמר שחר תורג'מן, יו"ר התאחדות רשתות המסחר. "המתווה שלנו לא מושלם אבל הוא טוב יותר ממה שהממשלה לא מציגה. אנחנו מייצרים תמריץ משמעותי לחיסון. יש מסה קריטית שאפשר לעזור לה לחזור לחיים. במתווה התו הירוק כל מי שהתחסן יוכל לקבל שירות במסחר ולהיכנס לחדרי כושר ולאולמות תרבות. אנחנו מזהירים את ממשלת ישראל מאכיפה בררנית".

שחר תורג שחר תורג'מן | צילום: אוראל כהן שחר תורג

תגיות