אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרמזור שמחלק את ישראל: כ-90% מתלמידי בתי הספר יישארו בזום צילום: רויטרס

הרמזור שמחלק את ישראל: כ-90% מתלמידי בתי הספר יישארו בזום

אחרי יותר מחודש, הגנים וכיתות א' עד ד' ייפתחו מחר - אבל במספר ערים ושכונות קטן. בת"א ילמדו בחלק מהשכונות בצפון העיר, אבל בדרומה כולם יישארו בבית. בירושלים - רק בשלושה אזורים תיפתח מערכת החינוך. בבתי הספר בארץ ילמדו 5 ימים בשבוע, בכיתות ג'-ד' - עד 20 תלמידים בקבוצה. איפה ילמדו, איפה לא - ואיך ניתן לקיים פעילות חינוכית גם בערים אדומות?

10.02.2021, 08:43 | סער הס, תמר טרבלסי חדד, ynet

הרמזור שמחלק את ישראל, וגם את חלק מהערים: מחר (יום חמישי), אחרי יותר מחודש בבית, יחזרו סוף-סוף הילדים לפעוטונים ולגנים, ותלמידי כיתות א'-ד' ישובו לכיתות. אבל זה יקרה במספר קטן של ערים, ובעוד כמה שכונות בודדות בערים הגדולות. הרוב הגדול של ילדי ישראל ימשיך ללמוד בזום, לפחות בשבוע הבא, פרט לאפשרות של לימודים בשטח פתוח ובקבוצות קטנות. למעשה, בדיקת ynet מעלה כי רק כעשירית מהתלמידים יחזרו לבתי הספר ללימודים רגילים. זו הרשימה המלאה של הערים והשכונות, לפי צבעי הרמזור.

 

קראו עוד בכלכליסט

על פי מתווה משרד הבריאות, שאושר בקבינט הקורונה, בגנים ובכיתות א'-ד' יחזרו ללמוד בערים שצבע הרמזור שלהן ירוק וצהוב. בנוסף, יתקיימו לימודים רגילים גם בערים כתומות שציון הרמזור שלהן אינו גבוה מ-6.5, וששיעור המחוסנים בהן בקרב בני 50 ומעלה גבוה מ-70%. בכל היישובים, גם האדומים, יותרו פעילויות חינוכיות בשטח פתוח של עד עשרה אנשים (כולל המורה).

במשרד הבריאות ציינו כי אותן ערים כתומות שעונות על הקריטריונים (בציון הרמזור ובשיעור המתחסנים) הן רמת גן, רעננה, נס ציונה, כרמיאל, קריית מוצקין, טירת כרמל וכפר יונה. גם היישובים רמת ישי וסביון נכללים ברשימה זו. משרד הבריאות כלל בה את מבשרת ציון, אבל ייתכן שמדובר בטעות – מאחר שלפי אתר המשרד ציון הרמזור של מבשרת ציון הוא 8.1.

 

בתל אביב, מתוך 15 אזורים, רק בשלושה ישובו ללמוד – רובע 1 מזרח (הכולל את אפקה, רמת אביב, רמת אביב ג' ונווה אביבים), רובע 2 מערב (הכולל את נאות אפקה, מעוז אביב, תל ברוך והדר יוסף) ורובע 4 שבמרכז העיר, המכונה "הצפון החדש". בכל שאר האזורים, ובכלל זאת כל דרום תל אביב ומזרח העיר, הילדים ימשיכו בזום.

 

בירושלים השכונות היחידות שצבען צהוב, ושבהן מערכת החינוך תחזור לפעול הן בית הכרם, רמת מוצא ובית צפאפא. בחיפה הגנים ובתי הספר ייפתחו רק בכרמל, רמות כרמל והאזור המכונה קריות-מפרץ חיפה, ויישארו סגורים בהדר, נווה שאנן ומערב חיפה. בבאר שבע ייפתחו הלימודים באזור 2 (מתוך שבעה אזורים) ובפתח תקווה – באזור 3 (מתוך תשעה) גם אשדוד, נתניה וראשון לציון חולקו לאזורים, אבל שם כל התלמידים יישארו בבתים בינתיים (פרט לקבוצות קטנות בשטח פתוח).

 

רשימת הערים הכתומות שציון הרמזור שלהן גבוה מ-6.5 או שלא עומדות במדד שיעור המתחסנים ארוכה מאוד. היא כוללת פרט לתל אביב, באר שבע, אשדוד, פתח תקווה, ראשון לציון, חיפה ונתניה (שחולקו כאמור לאזורים) גם את סכנין, מגדל העמק, קריית ים, גבעת שמואל, אום אל פחם, אשקלון, חולון, רחובות, טבריה, אור יהודה, אילת, קריית אתא, טמרה, ראש העין, אור עקיבא, קריית ביאליק, יקנעם עילית, נהריה, הוד השרון, נצרת, דימונה, מודיעין-מכבים-רעות, חדרה, שפרעם, עפולה ומעלות תרשיחא.

 

הערים הצהובות בישראל, שבהן ניתן יהיה ללמוד בגנים ובחלק מהשכבות בבתי הספר הן גבעתיים, נשר, רהט, טירה, רמת השרון, הרצליה, יהוד, כפר סבא, קריית אונו ונוף הגליל. בישראל אין כרגע כלל ערים ירוקות. ערים אדומות, כמובן, יש לא מעט - ובהן ימשיכו ללמוד רק בזום, הן בגנים והן בבתי הספר, פרט ללמידה בשטח פתוח בקבוצות של עד תשעה תלמידים ומורה.

בדיקת ynet מעלה כי הרוב הגדול של התלמידים יישארו בבית גם מחר. לפי משרד הבריאות, ביישובים הירוקים והצהובים גרים 22.5% מתושבי ישראל. כ-450 אלף מתגוררים בערים "הכתומות הגבוליות", ומעט פחות מכך בשכונות בערים הגדולות שבהן יורשו להתקיים לימודים. המשמעות: ביישובים ובשכונות שבהם ניתן יהיה ללמוד בגנים ובבתי הספר מתגוררים רק כ-30% מהתושבים בארץ. אבל רק ארבע שכבות (א'-ד') מתוך 12 יחזרו לבתי הספר, ולכן רק כעשירית מהתלמידים ישובו מחר לבתי הספר ללימודים (כמעט) רגילים. היתר ימשיכו בזום, פרט לאפשרות של למידה בקבוצות קטנות בשטח פתוח.

בכל מקרה, צבע הרמזור הקובע הוא של המוסד החינוכי - ולא של כתובת התלמידים. ולכן תלמידים שגרים בערים או בשכונות אדומות יוכלו להגיע לגנים ולבתי ספר באזורים שבהם התחלואה נמוכה יותר. בהחלטתו אישר הקבינט בנוסף כי יינתן תעדוף לביצוע תכנית "מגן חינוך" (בדיקות בקרב תלמידי בית הספר) עבור ערים כתומות גבוליות, שציון הרמזור שלהן אינו גבוה מ-6.5. 

לימודים בעידן הקורונה, צילום: אלכס קולומויסקי לימודים בעידן הקורונה | צילום: אלכס קולומויסקי לימודים בעידן הקורונה, צילום: אלכס קולומויסקי

על פי ההחלטה, הפעימה השנייה של החזרה ללימודים אמורה להתרחש ב-23 בפברואר, יומיים בלבד לפני היציאה לחופשת פורים. אז, אם תהיה עמידה במדדי התחלואה וההתחסנות השונים, יחזרו גם כיתות ה'-ו' ושכבות י"א-י"ב בערים ירוקות וצהובות, וכן ביישובים כתומים שציון הרמזור שלהן קטן מ-6.5 וששיעור המתחסנים בני 50+ גבוה מ-70%.

הפעימה השלישית צפויה להתקיים ב-9 במרץ, שבועיים לפני הבחירות ועשרה ימים לפני היציאה לחופשת פסח. אז, לפי התכנון והעמידה במדדים, יחזרו יתר השכבות (כיתות ז' עד י') בערים ירוקות וצהובות, וכן בערים כתומות גבוליות.

9 תלמידים ומורה בחוץ: גם ביישובים אדומים

 

המתווה שאישר קבינט הקורונה קובע כי בגני הילדים ילמדו באזורים ירוקים, צהובים ובחלק מהאזורים הכתומים, כפי שצוין לעיל, במשך שישה ימים בשבוע, בהתאם למערכת השעות. הצהרונים יפעלו חמישה ימים בשבוע, בצוותים קבועים ובקבוצות קבועות. (שלוש כיתות גן לכל היותר ועד 28 תלמידים בקבוצה).

בכיתות א'-ב' באותם היישובים, הלמידה תתקיים בכיתות מלאות לאורך חמישה ימים בשבוע למשך חמש שעות ביום. הצהרונים בכיתות א'-ב' יפעלו חמישה ימים בשבוע, בקבוצות קבועות ובצוותים קבועים. כיתות ג'-ד' ילמדו גם כן במשך חמישה ימים בשבוע ולאורך חמש שעות ביום, אולם בקבוצות קבועות קטנות של עד 20 תלמידים בקבוצה. בכיתות ה'-יב', הלימודים ימשיכו להתקיים במתכונת של למידה מרחוק לפחות עד 23 בפברואר.

המתווה שאישר הקבינט מתיר לקיים מפגשים בשטח פתוח של עד תשעה תלמידים ומורה בכל קבוצות הגיל ובכל האזורים, גם באלה האדומים. בחינות הבגרות, המתכונות, בחינות ההסמכה והמיונים למוסדות חינוך, כך נמסר ממשרד החינוך, יתקיימו בכלל האזורים בהתאם למתווה הבחינות שפרסם המשרד.

בכל הנוגע למעבר בין קבוצות לימוד ביישובים ירוקים, צהובים וכתומים, נמסר ממשרד החינוך כי בכיתות א'-ב' יוכל מורה ללמד תוך מעבר בין שלוש קבוצות אורגניות לכל יותר, ובכיתות ג'-ד' יוכל מורה ללמד תוך מעבר בין ארבע קבוצות אורגניות לכל היותר.

תגיות