אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיחוד האירופי על מבצע החיסונים: טעינו, היינו אופטימיים מדי צילום: איי פי

דיווח שוטף

האיחוד האירופי על מבצע החיסונים: טעינו, היינו אופטימיים מדי

נציבת האיחוד, אורסולה פון דר ליין אמרה כי נעשו טעויות באסטרטגיית הרכישה ההמונית של החיסונים לקורונה, והבטיחה להפיק לקחים; סקר: "כשליש מהאמריקאים לא רוצים להתחסן"; דרום אפריקה תחסן צוותי רפואה בחיסוני "ג'ונסון אנד ג'ונסון" שטרם אושרו

10.02.2021, 18:46 | כלכליסט ו-ynet

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

18:45 - אירופה על מבצע החיסונים: טעינו, היינו אופטימיים מדי

נציבת האיחוד האירופי, אורסולה פון דר ליין, נאמה היום (ד') בפרלמנט האירופי והתייחסה לשגיאות שנעשו במבצע החיסונים ביבשת - שכרגע רחוק מאוד מהיעדים שהוצבו. פון דר ליין הודתה שהאיחוד האירופי הגיב באיחור, והיה אופטימי מדי ובעל ביטחון מופרז.

פון דר ליין, צילום: רויטרס פון דר ליין | צילום: רויטרס פון דר ליין, צילום: רויטרס

פון דר ליין הגנה על החלטת האיחוד לנהל מבצע חיסונים משותף. עם זאת היא הודתה שנעשו טעויות באסטרטגיית הרכישה ההמונית של החיסונים לקורונה ל-447 מיליון האזרחים ב-27 המדינות החברות. "אנחנו עדיין לא במקום שבו אנחנו רוצים להיות. איחרנו באישור (החיסונים). היינו אופטימיים מדי בנוגע לייצור ההמוני, וכנראה שהיינו בטוחים מדי בעצמנו שמה שהזמנו אכן יישלח בזמן. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו למה זה קרה".

אישור החיסונים באיחוד האירופי התעכב, ומבצע החיסונים שלו נפתח כשלושה שבועות אחרי שבריטניה - שכזכור פרשה מהאיחוד - החלה לחסן את אזרחיה והייתה הראשונה במערב לעשות זאת. פון דר ליין הבטיחה שהאיחוד יפיק לקחים, יקים רשת חדשה של ניסויים קליניים ויבצע את ההתאמות הדרושות כדי שתהליך אישור החיסונים יהיה מהיר יותר. "זה נכון שצריך להפיק לקחים מההליך שעברנו. ואנחנו כבר מפיקים אותם", אמרה הנציבה פון דר ליין בנאומה בפרלמנט האירופי. סוכנות התרופות של האיחוד אישרה עד כה שלושה חיסונים - של פייזר, מודרנה ואסטרזניקה. בנוסף נבחנים חיסונים אחרים.

למרות הביקורת הממושכת על התנהלות האיחוד האירופי, מבצע החיסונים נמצא בפיגור גדול בהשוואה לישראל, בריטניה וארה"ב. לפי הגרדיאן, מבין תושבי האיחוד קיבלו עד כה רק 4% מנה אחת לפחות של החיסון לקורונה, לעומת 66% בישראל, 19% בבריטניה ו-13% בארה"ב. עם זאת רבים באיחוד האירופי עדיין תומכים בהחלטה לנהל מבצע חיסונים משותף, במקום שכל מדינה תפתח במבצע חיסונים עצמאי. "זה היה הדבר הנכון לעשות", אמרה הנציבה פון דר ליין. בנאום בבריסל הנציבה הוסיפה שהיא לא יכולה לדמיין תרחיש שבו מדינות מבוססות ממהרות לרכוש חיסונים – ומדינות אחרות נשארות בידיים ריקות.

פון דר ליין מקווה שעד סוף הקיץ ש-70% מהאוכלוסייה הבוגרת באיחוד תהיה מחוסנת, ומאשימה בין השאר את חברות התרופות הגדולות באחריות לאיטיות של מבצע החיסונים: הזמנות רבות התעכבו בגלל תקלות במפעלי הייצור. "אנחנו מבינים לחלוטין שמתעוררים קשיים בייצור המוני של חיסונים, אבל אירופה השקיעה מראש מיליארדי יורו", אמרה.

16:15 - סקר: "כשליש מהאמריקאים לא רוצים להתחסן"

כשליש מהאמריקאים לא רוצים להתחסן נגד קורונה, כך עולה מסקר שערכה סוכנות הידיעות AP. הסקר שנערך על ידי המרכז המחקר לענייני ציבור מצא כי בעוד 67% מהאמריקאים מתכננים להתחסן או שכבר עשו זאת, 15% בטוחים שלא יתחסנו ו-17% נוספים סבורים כי לא יקבלו את הזריקה. רבים הביעו ספקות בנוגע לבטיחות ויעילות החיסון, למרות מיעוט בתופעות לוואי חמורות. ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה של הבית הלבן למחלות זיהומיות, העריך כי בין 70% ל-85% מאוכלוסיית ארה"ב צריכה להתחסן כדי להגיע לחסינות עדר.

11:50 - דרום אפריקה תחסן את צוותי הרפואה בחיסוני "ג'ונסון אנד ג'ונסון", שטרם אושרו

דרום אפריקה תחל לחסן את צוותי הרפואה במדינה בשבוע הבא בחיסון של חברת "ג'ונסון אנד ג'ונסון" (J&J) שטרם אושר לשימוש. בשבוע שעבר החברה הודיעה כי הגישה בקשה לאישור חירום לשימוש בחיסון למנהל התרופות והמזון האמריקני, ה-FDA. בסוף חודש ינואר פרסמה J&J כי החיסון שלה יעיל ב-66% במניעת מחלה כתוצאה מהנגיף, בהתבסס על ניסוי עולמי שערכה. החיסון אינו דורש הקפאה בשינועו, וכאמור, ניתן במנה אחת - בניגוד לחיסונים של חברת פייזר וחברת מודרנה. ה-FDA הודיע כי ידון בבקשה של ג'ונסון אנד ג'ונסון ב-26 בפברואר.

מודדים חום בדרום אפריקה, צילום: AP מודדים חום בדרום אפריקה | צילום: AP מודדים חום בדרום אפריקה, צילום: AP

11:30 - שיקגו: המורים הצביעו בעד תוכנית שתאפשר למערכת החינוך לחזור ללמידה

מורי ומורות העיר שיקגו הצביעו בעד אישור תוכנית בטיחות זמנית נגד נגיף הקורונה, שתאפשר למערכת החינוך הציבורית השלישית בגודלה בארה"ב להחזיר בהדרגה למידה פרונטלית בבתי הספר, שסגורים בפני התלמידים כבר כמעט שנה. 67% מחברי איגוד המורים של שיקגו הצביעו אתמול בעד התכנית, שמתווה אמצעי בטיחות נגד התפשטות הנגיף. ההצבעה התקיימה לאחר שבית הנבחרים בן 600 החברים של האיגוד הסכים ביום שני לאפשר את ההצבעה של 28,000 חברי האיגוד.

11:00 - דרום קוריאה מאשרת את השימוש בחיסון של אסטרהזניקה

דרום קוריאה אמרה היום שתאשר לראשונה את השימוש בחיסון של אסטרזנקה, ותאפשר להשתמש בו כדי לחסן בני 65 ומעלה, למרות אזהרת מומחי בריאות מהחוסר במידע לגבי יעילותו בקרב בני הגיל השלישי. הרגולטור יעניק לחיסון אישור לשימוש חירום, בתנאי שהחברה תעביר לידיו תוצאות קליניות מלאות של הניסוי שערכה, כך מסרה החברה.

10:30 - מודרנה תספק את החיסון שלה לקורונה לממשלות טאיוואן וקולומביה

יצרנית התרופות האמריקנית מודרנה תספק את החיסון שלה נגד נגיף הקורונה לממשלות טאיוואן וקולומביה, 5 מיליון מנות לראשונה, ו-10 מיליון לאחרונה, כך מסרה החברה. החיסון של מודרנה טרם קיבל אישור בשתי המדינות, ולדברי החברה היא תעבוד עם הרגולטורים שלהן כדי להשיג את האישורים הנחוצים. מסירת החיסונים של מודרנה למדינות האלה צפויה להתחיל באמצע 2021.

10:20 - רוסיה: יותר מ-4 מיליון נמצאו חיוביים לקורונה מפרוץ המגפה

הרשויות ברוסיה הודיעו כי נחצה רף 4 מיליון הנדבקים בקורונה. מפרוץ המגפה נמצאו חיוביים לנגיף 4,012,710 בני אדם - כ-15 אלף מתוכם ביממה האחרונה. מתוך כלל הנשאים מתו 78,134 בני אדם מסיבוכי הנגיף - 536 מהם ב-24 השעות האחרונות. 

8:30 - גרמניה: 2.3 מיליון חולים מפרוץ המגפה, 813 מתים ביממה האחרונה

הרשויות בגרמניה עדכנו כי ביממה האחרונה 8,072 בני אדם נמצאו חיוביים לקורונה, בכך עלה מניין נשאי הקורונה במדינה מפרוץ המגפה ל-2.3 מיליון איש סך הכל. מתוך אותם נשאים מתו 62,969 חולים, 813 מהם ביממה האחרונה.

 

 

חיסון לקורונה בגרמניה, צילום: אי.אף.פי חיסון לקורונה בגרמניה | צילום: אי.אף.פי חיסון לקורונה בגרמניה, צילום: אי.אף.פי

 

 

 

8:20 - מקסיקו: יותר מ-168 אלף מתו מקורונה מפרוץ המגפה

 

הרשויות במקסיקו מסרו כי ביממה האחרונה אובחנו עוד 10,738 נדבקים בנגיף הקורונה. 1,701 חולי קורונה מתו במקסיקו ביממה האחרונה, מה שמביא את מספר המתים הכולל שם מפרוץ המגפה ליותר מ-168 אלף. מספר הנדבקים שם עומד על קרוב למיליון ו-950 אלף.

 

 

8:00 - ברזיל: 1,350 מתו מקורונה ביממה האחרונה

 

הרשויות בברזיל מסרו כי ביממה האחרונה מתו במדינה 1,350 בני אדם שנדבקו בנגיף הקורונה. במקביל, אובחנו עוד 51,486 נדבקים חדשים בנגיף. מספר המתים בברזיל מפרוץ המגפה עומד על יותר מ-233 אלף. מספר הנדבקים שם גבוה מ-9 מיליון וחצי. בחודש שעבר אישרה ברזיל את השימוש בחיסונים של סינובאק הסינית ושל אסטרהזניקה הבריטית.

הלוויה בברזיל, צילום: אי אף פי הלוויה בברזיל | צילום: אי אף פי הלוויה בברזיל, צילום: אי אף פי

7:00 - התפרצות קשה של וריאנט באוסטריה, סגר על אתונה

 

עוד מדינות באירופה נאלצות להודות הערב (יום ג') כי הן נערכות להטיל הגבלות נוספות על תושביהן בשל התפשטות נגיף הקורונה, על הווריאנטים השונים שלו. שעה קלה אחרי שאוסטריה הודיעה כי היא מטילה סגר מעשי על מחוז טירול ותדרוש מכל היוצאים ממנו להציג תוצאות בדיקה שלילית מהיומיים האחרונים, הודיעה יוון על הטלת סגר מלא על הבירה אתונה.

 

באוסטריה, שרק אתמול הסירה שורה של הגבלות ופתחה מספרות ובתי עסק אחרים שהוגדרו עד כה לא חיוניים, מודאגים מאוד מהתפרצות חמורה של הווריאנט הדרום אפריקני במחוז טירול. עד כה התגלו שם 293 נדבקים בווריאנט, ו-129 מהם עדיין מוגדרים כנשאים. זו ההתפרצות החמורה ביותר של הווריאנט באיחוד האירופי. כעת אוסטריה לא רק מתכוונת לדרוש מהיוצאים מהמחוז להוכיח שהם אינם נשאים של הנגיף, היא גם קוראת לתושביה להימנע מנסיעה למחוז אלא אם אין להם ברירה.

 

הגילוי של הווריאנט הדרום אפריקני כעת בטירול מטריד מאוד את האוסטרים, משום שמחקר שפורסם בימים האחרונים מלמד כי החיסון של חברת "אסטרה-זניקה" – חיסון שעליו מתבססת במידה רבה תוכנית החיסונים של אוסטריה והאיחוד האירופי – יעיל נגד הווריאנט הזה פחות מאשר נגד וריאנטים אחרים. 

 

ביוון נאלץ הערב ראש הממשלה קיריאקוס מיצוטקיס להכריז על סגר מלא בבירה אתונה כדי להתמודד עם העלייה הגדולה במספר הנדבקים שם בשבועות האחרונים. כמחצית מאוכלוסיית יוון, המונה כ-11 מיליון איש, גרה באתונה, וההגבלות החדשות שם יכללו סגירה של כל החנויות הלא חיוניות וכל בתי הספר החל מ-11 בפברואר עד לסוף החודש.

 

 

7:00 - בריטניה: זוהו שני וריאנטים חדשים של קורונה

 

בצל החשש מווריאנטים, הערב הודיעו מומחים בבריטניה כי באנגליה זוהו שני וריאנטים חדשים של הנגיף שמעוררים דאגה, ושיש דמיון מסוים בינם לבין הווריאנטים הדרום אפריקני והברזילאי. אחד מהם זוהה בבריסטול ומוגדר כעת "וריאנט מדאיג" ואחר זוהה בליברפול ומגדר "וריאנט תחת חקירה". בסך הכול זיהו שירותי בריאות הציבור באנגליה 76 נדבקים בווריאנטים החדשים, אבל הם בטוחים שהחיסונים יהיו יעילים נגדם.

תגיות