בלעדי לכלכליסט
אקונרג'י נערכת להנפקה בת"א לפי שווי של 2 מיליארד שקל
חברת האנרגיה הירוקה של אייל פודהורצר ויואב שפירא תנסה לגייס 400-300 מיליון שקל. חברת החיתום אוריון צפויה להוביל את ההנפקה. לאקונרג'י צבר הזמנות בהספק של 4 ג'יגה־ואט והיא פעילה בחמש מדינות באירופה ומעסיקה 35 עובדים ביבשת
חברת האנרגיה הירוקה הישראלית אקונרג'י (Econergy), בשליטתם של אייל פודהורצר ויואב שפירא, נערכת להנפקה בבורסה בתל אביב לפי שווי של 2 מיליארד שקל.
קראו עוד בכלכליסט
לכלכליסט נודע כי חברת החיתום אוריון צפויה להוביל את ההנפקה, בה תנסה החברה לגייס 300‑400 מיליון שקל. מהחברה לא נמסרה תגובה.
אקונרג'י, שהמטה שלה ממוקם במילאנו, פעילה כיום בחמש מדינות: איטליה, בה עיקר הפעילות שלה, אנגליה, ספרד, פולין ורומניה. הספק צבר הפרויקטים שלה הינו כ־4 ג'יגה ואט, היא מעסיקה כ־35 עובדים באירופה ונחשבת לאחת החברות היזמיות הבולטות ביבשת. אקונרג'י מנסה לרכוב על גל ההנפקות והזינוק בשוויים של חברות האנרגיה המתחדשת.
האחרונה שבהן היא חברת סולאיר, שבשבוע שעבר השלימה הנפקה ראשונית והחלה להיסחר לפי שווי של כ־600 מיליון שקל אחרי הכסף ולאחר שגייסה 132 מיליון שקל. חברות אחרות שהנפיקו הן דוראל ונופר, שכבר נסחרות בשווי של 2.5 מיליארד שקל ומצטרפות לאנרג'גס ואנלייט הותיקות שפועלות גם הן בתחום האנרגיה הפוטו־וולטאי.
השוק העיקרי של החברה: איטליה, עם 50 פרויקטים
אקונרג'י הוקמה ב־2008 בידי פודהורצר ושפירא. פודהורצר הוא בנו של משה פודהורצר, חתנו של מייסד חברת המשקאות טמפו, משה בורנשטיין. פודהורצר האב מכר את מניותיו בטמפו (44%) בשנת 2005 לחברה המרכזית למשקאות (קוקה־קולה). שפירא היה המנכ"ל של חברת התוכנה אשבל, וקודם לכן בכיר בחברת כתר פלסטיק.
כיום יש לחברה 50 פרויקטים ברחבי איטליה, בשווי של מעל 400 מיליון יורו, שההספק הכולל שלהם הוא 90 מגה־ואט. החברה מחזיקה ב־30 פרויקטים פוטו־וולטאיים (PV) בפוליה, פיימונטה, לאציו, סרדיניה וטוסקנה, אשר פעלו ומחוברים לרשת במשך 6 שנים בממוצע. היא גם מנהלת את הפרויקטים, שרובם בבעלות חלקית שלה.
ביולי האחרון הקימה החברה שותפות חדשה, שבה חברה לבנק ההשקעות השוויצרי UBS ולקרן התשתיות הצרפתית רגרין אינווסט (Rgreen Invest), לפיתוח פורטפוליו של נכסי אנרגיה מתחדשת שעתיד להיות אחד הגדולים באיטליה.
הבנק השוייצרי השקיע בשותפות 150 מיליון יורו, באמצעות קרן התשתיות שלו UBS־AM, ורגרין אינווסט ‑ שותפה אסטרטגית של הקרן של UBS ‑ השקיעה גם היא 150 מיליון יורו. אקונרג'י תהיה בעלת אחזקות מיעוט בהון של השותפות, אך תנהל אותה בפועל ב־100%.
הכסף שגוייס בשותפות ישמש להשלמת ההקמה של 103 שדות סולאריים פוטו־וולטאיים ושתי טורבינות רוח בהספק כולל של 1.1 ג'יגה־ואט. אקונרג'י תנהל את ההקמה ותתפעל את הנכסים לאחר הקמתם. השלמת הפרויקטים צפויה בתוך שלוש שנים, ועלות ההקמה הכוללת מוערכת ב־700‑600 מיליון יורו. הכסף ישמש את השותפות גם לרכישת פורטפוליו של שדות סולאריים מאקונרג'י ‑ שדות שמייצרים 14.4 מגה־ואט, וארבעה מתקני ביו־גז.
במסגרת העסקה תקבל השותפות אופציה לרכוש מאקונרג'י בהמשך שדות סולאריים נוספים, בהספק של 22 מגה־ואט. בכל מקרה, אקונרג'י תמשיך לנהל ולתפעל את הפורטפוליו שהשותפות תרכוש.
כמו כן, במסגרת ההסכם מתחייב UBS להשקיע בתחום האנרגיה המתחדשת באיטליה רק באמצעות השותפות החדשה. ב־2016 רכשה אקונרג'י פורטפוליו של 30 שדות סולאריים בהספק של כ־35 מגה־ואט מידי מי שהיו שותפיה הישראליים לפורטפוליו ‑ הקרנות נוי והליוס וחברת האנרגיה אנלייט ‑ תמורת 125 מיליון יורו. בסוף 2018 מכרה אקונרג'י את הפורטפוליו לקרן EF Solar, שהיא אחת מקרנות ההשקעה הגדולות באיטליה. אקונרג'י מכרה את הפורטפוליו ברווח לאחר שהשלימה הליך של מימון מחדש והשבחה שלו.
חברות האנרגיה המתחדשת ‑ רבע מהחדשות בבורסה
כאמור, 2020 היתה שנת שיא בהנפקות בבורסה, כשגם 2021 החלה בסערה גדולה. חברות האנרגיה המתחדשת (הירוקה) הפכו לטרנד לוהט בבורסת ת"א, עם עליות חדות במניותיהן וזרם של הנפקות חדשות של חברות הפועלות בתחום. החברות נהנות מהדרישה העולמית הגוברת להפחתה דרמטית בשימוש בדלקים מזהמים ומעבר לאנרגיות נקיות (סולאר, רוח ועוד) והטבות רגולטוריות. תחום האנרגיה המסורתית קרס לעומת זאת, יחד עם מחירי הנפט, שמתאושש בחודשים האחרונים, לאור הרגיעה במשבר הקורונה. גם הנטיה של ממשל הנשיא החדש בארצות הברית, ג'ו ביידן, להיטיב עם התחום, הובילה לזינקו במניות המגזר.
יותר מרבע מהחברות שהצטרפו לבורסה ב־2020 הן מתחום האנרגיה המתחדשת, עם גיוסים של 1.6 מיליארד שקל. הגיוס הגדול ביותר היה של נופר, 600 מיליון שקל, אבל גם דוראל ומשק אנרגיה שגייסו בשוויים של 500 ו־300 מיליון שקל בהתאמה, רשמו עליות של מאות אחוזים בשווי. גם חברות המשיקות לתחום הסולארי, כמו אקופיה ובלייד ריינג'ר, מתחום ניקוי הפאנלים, הנפיקו בהצלחה ורשמו עליות בשווי.