אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המסלול הירוק של יו"ר ועד המכס לשכר מפוברק צילום: יהודה שגב

בלעדי לכלכליסט

המסלול הירוק של יו"ר ועד המכס לשכר מפוברק

רן סופר, יו"ר ועד מכס ומע"מ ברשות המסים, חשוד שדיווח תקופה ארוכה על שעות עבודה שלא ביצע. החקירה מתנהלת כבר 3 שנים, ובינתיים סופר מכהן כשופט בביה"ד למשמעת של עובדי המדינה

11.02.2021, 07:20 | עמיר קורץ

אחד התיקים החמורים בחשד לדיווחי נוכחות כוזבים של עובדי מדינה בכירים נמצא בימים אלה בחקירה של אגף חקירות משמעת בנציבות שרות המדינה, כך נודע לכלכליסט. במוקד: רן סופר, יו"ר ועד מכס ומע"מ ארצי ברשות המסים, המשמש כמנהל בכיר בתחום האכיפה בנתב"ג, ועדי שרפמן, מנהל תחום בכיר במערך הבודקים בנתב"ג.

קראו עוד בכלכליסט

המידע הראשוני על העבירות הועבר לרשות המסים ולנציבות שרות המדינה כבר לפני יותר משלוש שנים, בדצמבר 2017, על ידי גורם בנתב״ג.

למרות זאת החקירה עדיין לא הסתיימה, ובנוסף לכל אלה, החשוד המרכזי בתיק, סופר, ממשיך כל העת להיות בעל תפקיד שיפוטי בבית הדין למשמעת של עובדי המדינה – כנציג של ההסתדרות.

על פי החשדות שנחשפים כאן לראשונה, סופר ושרפמן החזיקו כרטיסי עובד איש של רעהו – הכרטיסים הכפולים הושגו, לפי החשד, על ידי הצהרה שלהם כי הכרטיסים נגנבו – והחתימו זה לזה כרטיס. כך, על פי החשד, הם רימו לכאורה במשך תקופה ממושכת את המדינה, דיווחו על שעות שלא ביצעו בפועל וגרפו לכיסם כספים בסכום המוערך בעשרות ואולי אף מאות אלפי שקלים.

חוקרי הנציבות אספו חומרים וראיות במשך חודשים ארוכים של חקירה סמויה ולפני כשלושה חודשים הפכה החקירה גלויה והשניים נחקרו באזהרה בנציבות. הם הכחישו את החשדות וניסו לספק הסברים לממצאים שהציגו בפניהם החוקרים.

לסופר, שנחשב לאחד האנשים החזקים ביותר במכס וברשות המסים (ואף כונה בעבר "השריף של המכס בנתב"ג"), מאושרות כ־80 שעות נוספות בחודש, כמות עצומה של שעות, שביצוע שלהן בפועל יכול להביא את משכורתו החודשית לעשרות אלפי שקלים. הוא חשוד כי דיווח דיווחי נוכחות כוזבים במגוון דרכים ושיטות נוספות כדי להעלות את שכרו שלא כדין.

רן סופר, יו"ר ועד מכס ומע"מ ברשות המסים, צילום: יהודה שגב רן סופר, יו"ר ועד מכס ומע"מ ברשות המסים | צילום: יהודה שגב רן סופר, יו"ר ועד מכס ומע"מ ברשות המסים, צילום: יהודה שגב

לדברי גורמים שנחשפו לחומרי החקירה, סופר נהג לדווח על שעות נוכחות רבות בעת שהוא לא נכח בעבודה אלא היה עסוק בעניינים אחרים פרטיים, כמו ביקור אצל חברים או משפחה, או עסוק בענייני הוועד.

לפי החשד, הוא נהג למלא ידנית שעות שלא ביצע בפועל, וגם חשוד כי נעדר מהעבודה לשעות ארוכות כמה פעמים בשבוע, תוך שהוא מדווח על נוכחות מלאה. החשד הוא כי מדובר בדפוס חוזר ושיטתי.

כפיר חן כפיר חן כפיר חן

"החשדות נגד סופר חמורים מאוד בהתחשב בהיקפים האדירים של הדיווחים הכוזבים ובכך שמדובר היה בשיטה שלפי החשד הוא נקט תקופה ממושכת", אומר גורם הבקיא בחקירה. "מדובר פה בגניבה ממעסיק לכל דבר. אלה עבירות שעובדי מדינה מפוטרים בגינן".

נקודה אבסורדית לא פחות בסיפור הזה היא שסופר משמש כלא אחר מנציג ההסתדרות בבית הדין למשמעת של עובדי המדינה, שפועל תחת הנציבות, אותו גוף שבו הוא נחקר כיום, וכי למרות החקירה נגדו, שהפכה גלויה לפני כשלושה חודשים, סופר לא הורחק מבית הדין למשמעת.

מתוקף תפקיד זה, סופר משמש כמה שמוגדר "מותב" כשבפועל מדובר בשופט לכל דבר בבית הדין שבידיו סמכויות שיפוט מלאות, כולל הרשעה וענישה של עובדי מדינה סוררים העומדים לדין בעבירות כמו אלה שבהן הוא עצמו חשוד.

"ניסיון לקבור את התיק"

כבר לפני יותר משלוש שנים הגיעה תלונה אנונימית מפורטת בנושא לידי רשות המסים והנציבות. בין השאר, היא כללה פרטים על האופן שבו סופר לכאורה מדווח על עשרות שעות שלא ביצע בחודש, ובנוסף משתמש ברכב המשרד כרכב צמוד ופרטי למטרות שאינן עבודה (למשל, לטובת פעילותו בוועד ופעולות פרטיות), אף שהוא מקבל במשכורתו אחזקת רכב.

בין השאר נכתב בתלונה, כי סופר לא מחתים כרטיס כשהוא מגיע מאוחר או יוצא מוקדם אלא ממלא לאחר מכן את הדיווח בכזב באופן ידני, ונמסרו פרטים על האופן שבו סופר ושרפמן מחתימים זה לזה את כרטיסי העובד – כאשר, לפי הנטען, שרפמן נהג להחתים עבור שניהם בשעות הבוקר וסופר החתים עבור שניהם בשעות אחה"צ או הערב, כשהיה מגיע מאוחר מביתו.

"בשיטה זו גנבו וגונבים במשך שנים את קופת המדינה במאות אלפי שקלים ששולמו להם לאחר שרימו בשעות הנוכחות", נכתב בתלונה.

עוד נטען כי מכיוון שבניין המכס מרושת במצלמות, יש סרטונים שיכולים להוכיח את הדברים.

לדברי רשות המסים, כבר בינואר 2018 לאחר שקיבלו את התלונה האנונימית על אודות סופר ושרפמן, ובעיקר בשל רגישות נשוא התלונה – מכיוון שסופר משמש כיו"ר ועד ארצי – "הורה כפיר חן, ראש מינהל משאבים והון אנושי דאז (וכיום ראש מינהל המכס, ע"ק), להעביר את הפנייה באופן מיידי לטיפול ובדיקה בנציבות שירות המדינה, ואכן, התלונה הועברה לבדיקת הנציבות בתוך ימים ספורים מקבלתה".

שנה לאחר מכן, בפברואר 2019, אומרים ברשות המסים, הגיע לידי יחידת הביטחון ברשות מידע נוסף בנושא ממקור אחר. לדברי הרשות, "אגף הביטחון ביצע בדיקות ראשוניות במטרה להעשיר את המידע לפני העברתו לנציבות, וכחודש לאחר מכן החומרים שנאספו הועברו לנציבות וצורפו לתיק החקירה המקורי אשר בטיפול אגף החקירות בנציבות".

ברשות דוחים כל טענה כי בדיקה זו היתה ניסיון לכאורה לסגור דברים "בתוך הבית", ומבהירים כי "יחידת הביטחון סייעה על פי הצורך לביצוע חקירת הנציבות בהתאם לבקשות שהגיעו מעת לעת". עוד מדגישים כי "מנהל רשות המסים ערן יעקב לא היה מעורב בשום שלב בטיפול בתלונה, למעט עדכון כי התקבלה והועברה לטיפול הנציבות".

מימין יו"ר הסתדרות עובדי המדינה אריאל יעקבי ומנהל רשות המסים ערן יעקב, צילומים: עמי שעל, אוהד צויגנברג מימין יו"ר הסתדרות עובדי המדינה אריאל יעקבי ומנהל רשות המסים ערן יעקב | צילומים: עמי שעל, אוהד צויגנברג מימין יו"ר הסתדרות עובדי המדינה אריאל יעקבי ומנהל רשות המסים ערן יעקב, צילומים: עמי שעל, אוהד צויגנברג

אולם, הזמן הרב שחלף מבלי שננקטה כל פעולה נגד השניים, השאיר את אותם גורמים שנחשפו למעשים החמורים לכאורה ואזרו עוז להתלונן עם תחושה שהטיפול בתלונה ממוסמס וכי ישנם ניסיונות "לקבור" את התיק.

ולראיה, החקירה נתקעה ונמרחה שנים, ועד היום התיק טרם עבר ליחידת התביעות בנציבות, שהיא זו האמונה על הגשת הקובלנות נגד עובדי המדינה לבית הדין למשמעת. אותם גורמים מביעים גם פליאה על כך שסופר ושרפמן ממשיכים כרגיל בעבודתם על אף החשדות החמורים נגדם, וסופר אף לא הושעה מתפקידו כנציג ההסתדרות בבית הדין למשמעת אף שכבר נחקר באזהרה כחשוד לפני כשלושה חודשים.

ראיות פיזיות ומצולמות

גורמים בנציבות המצויים בתוככי החקירה אומרים כי החקירה עודנה מתנהלת. זו כללה פעולות סמויות רבות שנערכו במשך חודשים ארוכים, ובין השאר נערכו מעקבים אחר החשודים ונאספו ראיות פיזיות ומצולמות שאיששו לכאורה את המידע המודיעיני הראשוני וביססו את החשדות על אודות דיווחים כוזבים וקבלת כספים במרמה.

בזמן שהחקירה הסמויה התנהלה, סופר ישב בהרכב השופטים בבית הדין למשמעת של הנציבות. כך, למשל, בנובמבר 2018 הוא ישב לצד אב בית הדין בהרכב שנתן גזר דין והטיל סנקציות חמורות על עובד משרד החקלאות שהורשע בשימוש אסור במאגרי מידע. לדברי גורמים המעורבים בחקירה, כל עוד זו היתה בשלב הסמוי לא ניתן היה לעשות דבר ולמנוע מסופר לשבת בבית הדין. אולם, גם לאחר שהחקירה עברה לשלב הגלוי וסופר זומן לחקירה, הוא לא הוזז מתפקידו כנציג ההסתדרות בבית הדין למשמעת.

יו"ר הסתדרות עובדי המדינה אריאל יעקבי טוען שהוא כלל לא עודכן על החשדות נגד סופר. "אני למד על דבר החקירה נגד רן סופר מפנייתך, ולא הועבר אליי מידע בנוגע לזה", מסר בתגובה, "בכוונתי לפנות לנציבות ולבקש הבהרות מדוע מידע חסוי כגון זה דולף ומגיע לפתחי באופן כזה. אני רוצה להאמין שמהחקירה הזאת לא יעלה דבר".

לדבריו, "רן סופר הוא איש איגוד מקצועי ישר דרך, שממלא תפקיד חשוב במקום עבודתו ובפעילות לטובת העבודה המאורגנת. במידת הצורך נשמע את הצד שלו בסוגיה, ואני בטוח שהוא ייצא על הצד הטוב ביותר".

רשות המסים, צילום: אלכס קומולויסקי רשות המסים | צילום: אלכס קומולויסקי רשות המסים, צילום: אלכס קומולויסקי

"ניסיון לחתור תחתיו"

מרשות המסים נמסר בתגובה כי "לאור העובדה שהבדיקה מתנהלת בנציבות שירות המדינה, כל שאלה ביחס לניהולה, ממצאיה או השלכותיה יש להפנות לנציבות".

מנציבות שרות המדינה נמסר: "אגף חקירות משמעת אינו נוהג למסור מידע על אודות חקירות משמעת המנוהלות באגף. יצוין כי בשעה שמתנהלת חקירת משמעת נגד חבר מותב בבית הדין למשמעת, חזקה על אב בית הדין שלא ימנה את אותו עובד להרכב. נציין כי על פי בדיקה שנעשתה ברישומי בית הדין, סופר לא ישב בהרכב מאז שנת 2018". עו"ד אילה הוניגמן, המייצגת את סופר, מסרה בתגובה: "חקירה זו כל תכליתה ניסיון לפגוע ביו"ר ועד חזק ובעל השפעה. מדובר בתלונות שווא מצד עובדים אשר מנסים לחתור תחת סופר. אין לסופר ספק כי ההר יוליד עכבר".

עו"ד קובי סודרי, המייצג את שרפמן, מסר בתגובה: "עדי שרפמן נחקר, שיתף פעולה באופן מלא בחקירה, נתן תשובות לכל השאלות, ולדעתנו התיק הזה ייסגר. בכל מה שנוגע אליו, אין עבירה משום סוג שהוא ולחשדות אין בסיס".

תגיות