אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בבורסה מעוניינים שהבנקים יממשו את אחזקתם בה - ופונים לפיתרון יצירתי צילום: תומי הרפז

בבורסה מעוניינים שהבנקים יממשו את אחזקתם בה - ופונים לפיתרון יצירתי

לבנקים אין כל תמריץ לממש את אחזקותיהם (20%) במניית הבורסה לני"ע ומעדיפים להמשיך ליהנות מדיבידנדים ומעמדת כוח בהצבעות באסיפות בעלי המניות; על כן, הבורסה תגיש הצעה לרכוש את מניותיה מהבנקים לפי השווי שנקבע בחוק, כאשר כל מי שייענה לכך, יקבל במקביל הקצאה למניות בבורסה בדיסקאונט - מניות אלה יהיו מניות רגילות, וניתן יהיה לממשן לפי שווי השוק הרגיל של הבורסה

11.02.2021, 10:52 | עירית אבישר

הבורסה לני"ע בת"א בוחנת בימים אלה מהלך מורכב, שיאפשר לחברות הציבוריות (בעיקר לבנקים) לממש את יתרת מניותיהם במניית הבורסה במחיר השוק.

קראו עוד בכלכליסט

המהלך נועד לפתור את המצב הנוכחי בו הבנקים יכולים לפי החוק לקבל לידיהם תמורה המשקפת לבורסה שווי של עד 508 מיליון שקל, והתמורה העודפת מועברת לבורסה ומיועדת לצורך השקעות בעיקר בתחום הטכנולוגיה.

הבורסה לני"ע באחוזת בית, הבנקים עדיין מחזיקים ב-20% ממניית חברת הבורסה, צילום: בלומברג הבורסה לני"ע באחוזת בית, הבנקים עדיין מחזיקים ב-20% ממניית חברת הבורסה | צילום: בלומברג הבורסה לני"ע באחוזת בית, הבנקים עדיין מחזיקים ב-20% ממניית חברת הבורסה, צילום: בלומברג

כיום הבורסה נסחרת כיום לפי שווי של 1.7 מיליארד שקל, כך שהפער בין התמורה שיכולים לקבל חברי הבורסה על מניותיהם לעומת מחיר השוק משמעותית, ולכן הם לא מוכרים את מניותיהם.

במסגרת החוק לשינוי מבנה הבעלות של הבורסה משנת 2017 נקבע כי חברי הבורסה יוכלו לממש את החזקותיהם בחברה לפי שווי של עד 508 מיליון שקל. באותה תקופה הוערך השווי של הבורסה ב-400 מיליון שקל, ולכן זה נראה היה שווי סביר. מאז הפכה הבורסה לחברה ציבורית.

חברי הבורסה ובראשם הבנקים מימשו את מרבית המניות, ואולם עדיין נותרו קרוב ל-20% מהמניות שמוחזקות ע"י חברי בורסה. לפי הערכות מדובר בעיקר בבנק הפועלים, הבינלאומי ומזרחי טפחות שמחזיקים כל אחד קרוב ל-5% ממניות חברת הבורסה.

מאז שהפכה הבורסה לחברה ציבורית (מניית חברת הבורסה נסחרת באחוזת בית) היא נהנית ממונטום חיובי, הנובע מעלייה בהיקפי הפעילות בה, הן מבחינת מספר החברות המבקשות להנפיק עצמן, והן מעלייה במחזורי המסחר (חברת הבורסה מרוויחה מעמלות), שנגרמה בעקבות משבר הקורונה.

כתוצאה מכך מניית הבורסה טיפסה בשנה האחרונה ב-30%. לבנקים אין כל תמריץ לממש את אחזקותיהם לאור המגבלה בחוק, שכן בעוד מניותיהם בבורסה שווים כיום 330 מיליון שקל, הם יכולים לקבל תמורתן רק 102 מיליון שקל. הם מעדיפים להישאר עם המניות, ולהמשיך ליהנות מדיבידנדים ומכוח לא מבוטל בהצבעות באסיפות בעלי המניות של הבורסה.

אלא שאין זה בריא שקרוב ל-20% ממניות חברה ציבורית מוחזקת ע"י משקיעים שאין להם תמריץ לכך שהחברה תצמח ושוויה יעלה, בוודאי כאשר מדובר במשקיעים שיש להם מערכת יחסים עם הבורסה (הבנקים הם גם חברי בורסה, וגם מניותיהם נסחרות בבורסה).

לכן בבורסה, בניהולו של איתי בן זאב, חיפשו פתרון יצירתי למצב, שהוצג אתמול לדירקטוריון הבורסה. לפי ההצעה הבורסה תגיש הצעת רכש לרכוש את מניות הבורסה מחבריה לפי השווי שנקבע בחוק (508 מיליון שקל), כאשר כל מי שייענה לכך יקבל במקביל הקצאה למניות בבורסה בדיסקאונט מסוים.

מניות אלה יהיו מניות רגילות, כלומר חבר הבורסה יוכל לממש אותם לפי שווי השוק הרגיל של הבורסה. יחד עם זאת, היות ובהקצאת מניות הן חסומות לתקופה מסוימת, חשוף חבר הבורסה לשינויים במחיר המניה. טרם נקבע מה יהיה הדיסקאונט בהקצאה, אולם לפי הערכות הכוונה היא לדיסקאונט באזור ה-10%-25%, כפי שהתבצע באחרונה בהקצאות מניות שראינו בשוק.

במהלך שכזה אם יאושר, ואם יהיה לו ביקוש מצד הבנקים, יוצרת הבורסה מצב בו לכל בעלי מניותיה יש אינטרס זהה בעלייה בשוויה. מבחינה חשבונאית המהלך הזה יגרום לירידה ביתרת העודפים של הבורסה, אך במקביל יגדיל את ההון העצמי ויתרת המזומנים שלה.

כמו כן, ייתכן וחלק מהבנקים עשויים לנצל את המהלך ולמכור את החזקותיהם בבורסה, לאחר שהמניות שיקבלו ישתחררו מחסימה, כך שנזילות מניותיה תשתפר. עדיין אין ודאות שהמהלך ייצא לפועל, אך דירקטוריון הבורסה הנחה להמשיך ולבחון את היתכנות המהלך.

תגיות