אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העסקה נחתמה: אלטשולר שחם רוכש את פסגות מאייפקס תמורת 910 מיליון שקל צילום: אוראל כהן

העסקה נחתמה: אלטשולר שחם רוכש את פסגות מאייפקס תמורת 910 מיליון שקל

בית ההשקעות אלטשולר שחם צפוי להישאר עם פעילות הגמל והפנסיה של פסגות ולמכור את שאר הפעילויות לגופים אחרים בשוק ההון - תיתכן חלוקה של הרווחים ממכירת הפעילויות עם אייפקס, שיוצאת מההשקעה בהפסד של יותר מ-50%; לצדדים צפויה משוכה משמעותית - אישור העסקה ברשות התחרות

12.02.2021, 07:42 | עירית אבישר

אחרי כמה שבועות של משא ומתן, קרן אייפקס חתמה הלילה (בין חמישי לשישי) על הסכם למכירת בית ההשקעות פסגות לאלטשולר שחם בתמורה ל-910 מיליון שקל - כאשר אלטשולר שחם לא תיטול על עצמה את החוב של אייפקס בפסגות העומד על כמה מאות מיליוני שקלים. הצדדים נפגשו אתמול בשעות הערב, ולאחר שליבנו נושאים אחרונים, חתמו על ההסכם לקראת השעה 2:00 לפנות בוקר.

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת העסקה תרכוש זרוע הגמל והפנסיה הציבורית של אלטשולר שחם את בית ההשקעות. יחד עם זאת, ככל הנראה באלטשולר שחם ישאירו לעצמם רק את פעילות הגמל והפנסיה של פסגות המנהלת מעל ל-70 מיליארד שקל, ואת שאר הפעילויות (קרנות נאמנות, ניהול תיקים וחבר הבורסה) ימכרו לשחקנים אחרים בשוק ההון. עוד נקבע בין הצדדים כי אם הנכסים יימכרו מעל שווי מסוים, אז אלטשולר שחם תחלוק עם אייפקס באפסייד.

הסכם המכירה חושף: פסגות הפסיד 153 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2020 אלטשולר שחם גמל דיווחה הבוקר לבורסה על רכישת פסגות מקרן אייפקס בתמורה ל-910 מיליון שקל, לא כולל סוכנויות הביטוח שיימכרו בנפרד. מהדיווח עולה כי הצדדים יפעלו למכירת פסגות קרנות נאמנות ופסגות ניירות ערך, טרם השלמת העסקה. ההון העצמי של פסגות עומד על 1.3 מיליארד שקל עירית אבישרלכתבה המלאה

לאחר המיזוג ינהל אלטשולר שחם בתחום הגמל והפנסיה 240 מיליארד שקל, וסך נכסים יגיעו ל-270 מיליארד שקל. ישנם מספר גופים שמתעניינים ברכישת יתר הפעילויות של פסגות, בהם כלל ביטוח, אקסלנס ובית ההשקעות אי.בי.אי.

מחיר העסקה מאוד מאכזב עבור זהבית כהן, שעומדת בראש אייפקס. הקרן רכשה את בית ההשקעות לפני כעשר שנים בהשקעה מצטברת 2.5 מיליארד שקל. אייפקס אמנם משכה מפסגות כחצי מיליארד שקל בדיבידנדים, אך היא צפויה לצאת מההשקעה בהפסד של יותר מ-50%. קרן אייפקס ניסתה מזה מספר שנים למכור את פסגות בשווי גבוה יותר, ובסוף נאלצה להתפשר על המחיר.

זהבית כהן , צילום: רמי זרנגר זהבית כהן | צילום: רמי זרנגר זהבית כהן , צילום: רמי זרנגר

הרכישה טעונה את אישור רשות שוק ההון ורשות התחרות. לפי הערכות רשות שוק ההון נוטה לאשר את העסקה, היות שהיא עומדת במגבלות החוק שמאפשרות מיזוגים כל עוד נתח השוק של הגוף הממוזג בסך שוק החיסכון ארוך הטווח אינו מגיע ל-15%. כמו כן בעסקה זו יעברו נכסי פסגות לגוף חזק, יציב וצומח.

בה בעת, אישור רשות התחרות לעסקה אינו טריוויאלי: אלטשולר שחם הוא כבר היום הגוף הגדול ביותר בשוק הגמל, ובעסקה זו הוא למעשה רוכש את הגוף השני בגודלו בשוק, כך שהוא ינהל בשוק הגמל 200 מיליארד שקל. אישור העסקה עשוי אף להגיע לכנסת - יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ יעקב מרגי כבר שלח מכתב בנושא העסקה המתגבשת לרשות התחרות וכתב בו שהוא מוטרד מהגדלת הריכוזיות בשוק.

משוכה נוספת בדרך לאישור העסקה יהיה העובדים. בפסגות יש כיום 650 עובדים, מתוכם מעל ל-500 מאוגדים. היות שמדובר במיזוג לתוך גוף קיים, שהוא כבר בעל תשתיות בניהול הנכסים, הרי שככל הנראה חלק גדול מהעובדים יפוטרו. בוועד עובדי פסגות כבר נקטו בעיצומים על רקע המגעים לעסקה, ואף לשלב של שביתה. סביר כי העיצומים והמאבק יוחרפו בעקבות החתימה.

בית ההשקעות פסגות, המנהל כיום נכסים בהיקף של 165 מיליארד שקל היה בעבר בית ההשקעות הגדול בישראל, אך מעמדו דעך בשנים האחרונות. הדעיכה גם התבטאה בהחלפת ארבעה מנכ"לים בתקופה של עשר שנים. בשנת 2020 סבל פסגות מפדיונות של קרוב ל-10 מיליארד שקל בקרנות הנאמנות, ושל 5 מיליארד שקל בפעילות הגמל.

את אלטשולר שחם מייצגים עוה"ד אילנית לנדסמן יוגב, ניב סיוון ואוהד גראוב, ממשרד הרצוג פוקס נאמן.

את אייפקס ייצגו עורכי הדין דוני טולידנו, ניצן אברבוך ופיטר טיישב ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות'.

גילעד אלטשולר, צילום: אוראל כהן גילעד אלטשולר | צילום: אוראל כהן גילעד אלטשולר, צילום: אוראל כהן

תגיות