אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם מהלך הביטקוין של טסלה שינה את כללי המשחק? צילום: איי אף פי, אם סי טי

דעה

האם מהלך הביטקוין של טסלה שינה את כללי המשחק?

האדם העשיר בעולם, אילון מאסק, הוביל את טסלה למהלך שצפוי להשפיע על רבים. כיצד, בהחלטה אחת, עשוי מאסק לשחק תפקיד חשוב בשינוי פני הכלכלה?

15.02.2021, 10:41 | בן סמוחה

בשבוע שעבר הודיעה טסלה לרשות ניירות ערך האמריקנית (ה-SEC) כי במהלך ינואר רכשה ביטקוין בשווי כולל של 1.5 מיליארד דולר, וכי היא צפויה לאפשר "החל מהעתיד הקרוב" תשלומים בביטקוין עבור מוצריה.המהלך, אשר צבר הד תקשורתי רב, הוביל לפריצת שיא כל הזמנים של המטבע הדיגיטלי המבוזר, שנסק מעל 25% מאז ההודעה ואף נסחר בשער שמתקרב לראשונה ל-50,000 דולר.

קראו עוד בכלכליסט

אך המהלך מסמן, לדעתי, את שינוי כללי המשחק בכלכלה העולמית בכלל, ובניהול רזרבות מזומנים בפרט.

פלירטוט בן מספר חודשים

 

אילון מאסק, מייסד ומנכ"ל טסלה והאדם העשיר בעולם, הוא דמות שנויה במחלוקת. מחד, מעריצי טסלה ומאסק מגדירים אותו כגאון הדור, ממציא המאה, וכמי שיתרום המון להתפתחות האנושות. קשה גם להתווכח איתם, לאור מעורבתו של מאסק בהקמתן ופיתוחן של חברות ענק שעיצבו מחדש את התעשייה שלהן - ביניהן ניתן למנות את פייפאל (PayPal), טסלה, SpaceX, ניורלינק (Neuralink) ואחרות.

מאידך, יש שטוענים כי מאסק הוא משפיען חסר אחריות שמנצל את הבמה הגדולה שהוא מקבל הן ברשתות החברתיות והן בתקשורת, על מנת לקדם חברות בהן הוא מעורב או השקעות בהן הוא מחזיק. למתנגדי מאסק יש אף תחמושת שמגבה אותם, שכן מאסק נקנס ע"י ה-SEC לאחר שצייץ על צעדים עתידיים שהוא צפוי לעשות בטסלה וכתוצאה השפיע על מחיר המניה והפר חוקי ניירות ערך.

בחודשיים האחרונים מאסק מעורר וויכוחים חדשים בין הצדדים, כשהפעם – ביטקוין נמצא במוקד. המיליארדר צייץ מספר פעמים בנושא ביטקוין בחשבון הטוויטר שלו. החל מממים (Memes) על כמה ביטקוין מגרה ומסיח את הדעת (כי הוא מושך), דרך הטרלה כי "ביטקוין הוא כמעט אותו בולשיט כמו כסף פיאט", ועד הצעד שהניע את שוק הביטקוין לעלייה של עשרות אחוזים – שינוי תיאור הפרופיל שלו ל-"#bitcoin" עם תוספת של משפט קצר ולעניין: "בדיעבד, זה היה בלתי נמנע".

אך הדיון שהוביל לשמועות וספקולציות רחבות במהלך חודש ינואר היה זה שהתקיים עם מנכ"ל מיקרוסטרטג'י, מייקל סיילור. הדיון החל לאחר שסיילור הגיב למאסק והציע לו להמיר אחוזים מרזרבות המזומנים של טסלה לביטקוין, כפי שעשה בעצמו עם 1.3 מיליארד דולר. מאסק התרשם ואמר כי לא ידע בכלל שניתן לבצע עסקאות בגדלים כאלה, וסיילור הזמין אותו להמשיך את הדיון בשיחה פרטית.

אילון מאסק על רקע ביטקוין, צילום: איי אף פי, אם סי טי אילון מאסק על רקע ביטקוין | צילום: איי אף פי, אם סי טי אילון מאסק על רקע ביטקוין, צילום: איי אף פי, אם סי טי

מיקרוסטרטג'י להזכירכם היא החברה אשר המירה לחלוטין את כל רזרבות המזומנים שלה לביטקוין ורכשה מעל 70,000 מטבעות ביטקוין. החברה, לטענת המנכ"ל, כבר אינה מודדת את הונה במונחי דולר – אלא היא עושה זאת במונחי ביטקוין בלבד. בהתאם לכך, היא מבצעת רכישות חודשיות של ביטקוין בסכום שתואם את הכנסותיה מתוכנת הבינה העסקית שהיא מוכרת לתאגידים.

מאז ביצעה את הרכישה הראשונה ביולי 2020, אגב, מניית החברה שנסחרת בנאסד"ק עלתה כ-1,000%.

האם זו רק ההתחלה?

 

הרכישה של טסלה מסתכמת ל-7.7% מסך כל רזרבות המזומנים של החברה, אשר ביצעה את הרכישה כדי להתאים את מדיניות ההשקעות שלה. היא מחפשת לאפשר יותר גמישות, גיוון ומקסום תשואות על רזרבות המזומנים אשר אינן דרושות בשגרה, כך לפי הדיווח לרשות לני"ע האמריקנית.

 

לטסלה יש כ-20 מיליארד דולר רזרבות מזומנים בלבד. אך נכון לאוגוסט 2020, רזרבות המזומנים של חברות הטק הגדולות שנסחרות בנאסד"ק עומדות על כמעט טריליון דולר. באופן לא מפתיע, גוגל, אפל, פייסבוק, מיקרוסופט ואמזון לבדן חולשות על חצי מהסכום.

לאור המדיניות המוניטרית חסרת התקדים שננקטת ע"י בנקים מרכזיים, הריבית הריאלית השלילית אשר גורמת למזומנים לאבד מערכם, ואחוזי גדילת הגירעונות הממשלתיים – יהיה זה חוסר אחריות מצד התאגידים הללו שלא לבחון מחדש את האופן שבו הם בוחנים את רזרבות המזומנים שלהם. סיילור הגדיר זאת מצוין בריאיון ל-CNBC: "הרגשתי שהדולרים שהחברה מחזיקה הם כקוביית קרח נמסה".

"ביטקוין לתאגידים" 

 

הצטרפותם של שחקנים גדולים נוספים למשחק מקלה אף יותר על הכניסה לתחום ועל שינוי התפיסה כלפי ביטקוין. מאסטרקארד הודיעה כי תאפשר לבעלי עסקים לקבל תשלומים במטבעות דיגיטליים עוד השנה, בנק ההשקעות מורגן סטנלי בוחן הקצאת הון מתוך 150 מיליארד הדולר שהוא מנהל לביטקוין, הבנק הוותיק ביותר בארה"ב – BNY מלון – הודיע על הקמת שירותים פיננסיים לביטקוין ומטבעות דיגיטליים, ומסתמן כי גם דויטשה בנק בדרך לשם.

אך מה שחמק מתחת לרדאר היה האירוע שארגנה מיקרוסטרטג'י בתחילת החודש. החברה אירחה כנס ווירטואלי חינמי בשם Bitcoin for Corporations ובו פירטה מא' עד ת' את מהלכיה. היא אף השאירה את התכנים פתוחים לכולם עד לרגע זה.

ההרצאה הראשונה עסקה באסטרטגיית המאקרו שלה כלפי ביטקוין, ובה שיתפה את מסקנותיה מהמחקר על עתידו של המטבע הדיגיטלי המבוזר. בהרצאה השניה פירטה את האסטרטגיה הארגונית להקצאת הון, לפיה הפסיקה למדוד את הון החברה במונחי דולר. בהרצאות הנותרות חשפה את אופי התנהלותה החשבונאית והחוקית, על מנת שאחרים יוכלו לחקות. לבסוף, אירחה מומחים ונותני שירותים מובילים מהתעשייה כדי שיציגו את השירותים שהם מציעים. בין השמות שהציגו היו בורסת קוינבייס האמריקנית שעומדת להנפיק בנאסד"ק, מנהלת הנכסים פידליטי, קרן הנאמנות גרייסקייל (Grayscale), מנהלת הנכסים NYDIG, ובנק הקריפטו מוויומינג Kraken.

מטבעות קריפטו מטבעות קריפטו מטבעות קריפטו

מדוע זה כה חשוב? ובכן ראשית, על פי מיקרוסטרטג'י השתתפו כ-8,200 נציגים מ-6,917 תאגידים, חברות פרטיות, קרנות משפחתיות, בנקי השקעות ועוד. שנית, החומרים ששיתפה מיקרוסטרטג'י נאמדים בעלויות של מיליוני דולרים בשווי ייעוץ שכל חברה הייתה נאלצת לשלם עבור עצמה. לבסוף, הכנס מגיע בתקופה החמה ביותר של המטבע המבוזר אשר זוכה לראשונה לבמה ציבורית רחבה לצד הסיבות שבעקבותן נוצר, ולא בגלל "הרעש שמסביב".

לסיכום, טסלה ואילון מאסק, לצד הפרנזי הספקולטיבי סביב מניית GameStop ומלחמת ה-WallStreetBets ב-"אליטות" של וול סטריט, סיפקו במה עולמית מתמשכת לביטקוין בקונטקסט הנכון, והשפיעו לחיוב על אפקט הרשת ואימוץ המטבע. השמועות בטוויטר כבר מתפשטות על החברות הבאות שיתאימו עצמן לעולם מוניטרי חדש, ומסתמן כי הביקורת הנדרשת על בנקים מרכזיים ומדיניותן מתחילה להגיע ליותר אנשים.

הכותב הוא מומחה לביטקוין ומטבעות דיגיטליים, מייסד CryptoJungle, ממייסדי עמותת Blockchain B7 ויועץ לחברות. הכותב מחזיק ביטקוין.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הביטקויין ימשיך לעלות...
הביטקויין יעלה ויעלה ובסופו של דבר יגיע כל הדרך עד לערכו האמיתי שזה משהו שקורב ל- אפס דולרים... תשלום בביטקויין הוא הדרך הכי בזבזנית לביצוע תשלום... האנרגיה המטורפת שצורך המטבע הזה הופכת אותו למאוד לא יעיל. בנוסף ביטקויין לא משלם לאף אחד ריבית (נהפוך הוא) ורוב האנרגיה לפעילות של המטבע מקורה ברוסיה בלארוס וסין... אם שלושת המדינות הללו יחליטו להפיל את הביטקויין, ערכו של המטבע הזה פשוט לא יהיה קיים...
יואל  |  28.02.21
1.
הביטקוין ינצח
צודק. הבנקים המרכזיים עוד ינסו להכשיל את הביטקוין, אבל צפויים להיכשל כי אין גוף מרכזי שניתן להגביל את פעולותיו. האשמה כולה שלהם. באטימות ויוהרה הם מדפיסים מטבעות פיאט ויוצרים במו ידיהם חוסר אמון בדולר, באירו בין היפני ובפרנק השוויצרי. גם בשקל. עצה לבנק ישראל - השקע את כספנו שביתרות בסחורות מניות וביטקוין. עזוב אגחים בתשואות אפסיות.
כלכלן  |  15.02.21