אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם הקורונה תצליח להביא את עובדי ההייטק לדרום? צילום: ניר אנטמן

האם הקורונה תצליח להביא את עובדי ההייטק לדרום?

כאשר עבודה מהבית הופכת להיות מקובלת יותר גם הזדמנויות התעסוקה הופכות פחות תלויות מיקום גיאוגרפי. רועי צוובנר, מנכ"ל פארק ההייטק גב-ים נגב חושב שהקורונה מהווה דווקא הזדמנות להעביר יותר חברות הייטק לנגב וליצור מקומות עבודה

17.02.2021, 11:04 | מעין מנלה
עולם העבודה השתנה בעקבות הקורונה, חלק מהחברות עברו למודל היברידי או לעבודה מהבית באופן קבוע. כתוצאה מכך, המרחק של מקום המגורים מהמשרד הפך להיות פחות רלוונטי. כבר שנים מדברים על הפוטנציאל בפריפריה ועדיין נכון להיום, בעוד מדד הסיכוי למצוא עבודה בכל הארץ עומד על 60%, אבל הסיכוי למצוא עבודה באיזור הדרום הוא חצי מזה – 30%. הסיבה היא לא יותר מחפשי עבודה אלא היצע משרות נמוך. האם דווקא עכשיו, בעקבות המשבר, יצליחו חברות ההייטק למשוך את העובדים מהמרכז, האם יהיו עוד מעסיקים שיחליטו להעתיק את משרדיהם לדרום?

קראו עוד בכלכליסט

בארבע השנים האחרונות הרבה מאוד חברות גדולות בחרו להקים מרכזי פיתוח בנגב, WIX, DELL אלביט מערכות, מרכז הסייבר הלאומי, רפאל ועוד. השכר בחברות ההייטק הגדולות זהה לעובדים בדרום ובמרכז ועלויות המחיה נמוכות יותר, לכן, כלכלית זה עשוי להשתלם לאנשי ההייטק שמעוניינים בכך לעשות רילוקיישן לדרום. לאחרונה, השיק פארק ההייטק גב-ים נגב פלטפורמה לסיוע באיתור משרות בענף ההייטק באיזור הדרום בשם JoBox כדי לסייע לתושבים או למי ששוקל להעתיק את מקום מגוריו לנגב למצוא הזדמנויות תעסוקה.

"כל חברות ההיי-טק והסטארטאפים בפארק מושפעים מהמשבר, כמו גם במקומות אחרים. חלק מהחברות חוו ירידה בהיקף הפעילות וכתוצאה מכך צמצמו את כח האדם שלהן ואחרות, כמו Wix שפועלת בפארק דווקא נהנו מצמיחה בשירותים הדיגיטליים ברחבי העולם. יש לא מעט חברות בפארק שממשיכות לגייס עובדים. אתר המשרות שהקמנו בתקופה האחרונה עוזר מאוד לחברות להגיע ולגייס עובדים מוכשרים. אין ספק שהתעסוקה בדרום נפגעה, אבל זה מחדד את החשיבות של פארק ההייטק בדרום שפועל להמשיך לצמוח גם בתקופת משבר הקורונה", אומר רועי צוובנר, מנכ"ל גב-ים נגב.

אורי ברקן, מנכ"ל סגמאביט מקבוצת אלביט מערכות עשה בעצמו רילוקיישן לנגב לפני כחמש שנים כאשר מונה למנכ"ל החברה "אני גדלתי ברמת אביב ואשתי אמנם דרומית במקור אבל רוב חייה הבוגרים התגוררה במרכז. שלוש שנים קודם לכן עוד קנינו דירה במרכז. אבל היה לנו ברור שאם אני מתמנה למנכ"ל אנחנו עוברים לבאר שבע. היה לי חשוב לחוות את החוויות עם האנשים שלנו ולא לנהל מרחוק בטלפון או מהרכבת. זה גם עניין של דוגמה אישית – הרי אני מקווה שרוב העובדים שלי יעדיפו לגור פה. אז עשינו רילוקיישן. זה בדיוק מה שזה – רילוקיישן", הוא אומר.

הוא עבר אז עם שלושה ילדים שהיו בכיתה ה', כיתה ב' וגן טרום חובה. "הילדים השתלבו היטב בבתי הספר ובמסגרות אחרי הצהריים. אישתי היא עצמאית, מתרגמת וכותבת, כך שאת העבודה שלה היא יכולה לעשות מכל מקום וגם היא מצאה תוך זמן קצר את הסביבה החברתית שהייתה זקוקה לה", הוא מספר.

האם הקורונה שינתה משהו בשיקולי הרילוקיישן של עובדי הייטק? האם מקום המגורים מהווה עדיין שיקול עבור עובדי הייטק מהמרכז ששוקלים לעבור לדרום?

"אני חושב שאיזון הבית-עבודה יטה יותר לצד הבית והמשפחה בשנתיים הקרובות לפחות. כיוון שכאן בדרום איכות החיים גבוה יותר מבחינת שלווה ורמות לחץ נמוכות משמעותית מאשר במרכז אנחנו נראה אנשים שהבינו שחיים רק פעם אחת ולכן ראוי לחשוב היטב איך רוצים להעביר את החיים הללו. מעבר לכך נראה לצערנו שהדברים שהיוו את עיקר המשיכה במרכז הארץ כמו אפשרויות הבילוי והתרבות, מסעדות איכותיות ועוד - מתחילים כעת לקבל ביטוי אחר בשל הקורונה. בשנים הקרובות אנחנו נראה חוויות יותר אינטימיות כמו טיולים בטבע ובילוי משותף בשטחים פתוחים, את כל אלו ניתן למצוא בדרום בשפע", אומר צוובנר.

פארק ההייטק גב ים נגב, צילום: באדיבות אוניברסיטת בן גוריון פארק ההייטק גב ים נגב | צילום: באדיבות אוניברסיטת בן גוריון פארק ההייטק גב ים נגב, צילום: באדיבות אוניברסיטת בן גוריון

האם מי שיעבור עכשיו לדרום תהיה לו תעסוקה עכשיו וגם אחרי המשבר?

"ישנן עשרות משרות פתוחות בכל רגע נתון בחברות ההייטק המובילות בעולם הפועלות בפארק. לגבי אחרי הקורונה, כולם יודעים למי ניתנה הנבואה. אבל מצד שני, צריכים להיות אופטימיים ולהאמין. בחודשי הקורונה, האקסיסטם של הפארק רק התעצם. בתור פארק נתנו לפני המשבר תמיכה לחברות ובמהלך המשבר עוד הגברנו אותה, בכל הנוגע לסיוע לוגיסטי, גיוסי עובדים ועוד. לכן כשאני רואה את ההתפתחות של החברות בפארק, ההרגשה שלי היא שלא רק שתהיה תעסוקה, אלא קצב גיוס העובדים יגדל והזדמנויות חדשות נפתחות כל הזמן".

מה ההשפעה של העבודה מהבית על התעסוקה בדרום, על חברות ההייטק?

"לא מזמן קיימנו פגישת זום עם 30 מנהלי חברות בפארק. רובם המוחלט כבר עובד מהמשרדים. לגבי העובדים חלקם עדיין עובדים מהבית, במיוחד אלו שעובדים בחברות אמריקאיות. אין ספק שיש השפעה ושהפארק פחות מלא מאשר לפני הקורונה אבל לאחרונה רואים יותר ויותר אנשים שאומרים שהם מיצו ורוצים לחזור למשרדים. בנגב, אנחנו כל הזמן מתחרים על העובדים שבמרכז, במיוחד על סטודנטים שבוחרים בעבודה הראשונה שלהם. אבל יש יתרונות, למשל העובדה שהפארק נמצא בבאר שבע בסמוך גם לאוניברסיטת בן-גוריון הוא יתרון לשילוב בין עבודה ולימודים, האוניברסיטה סמוכה לפארק. לעובדים שמסתכלים לטווח ארוך אני אומר שאחרי שמקימים משפחה וילדים, ניתן לבחור במגורים נוחים ומרחק ההגעה לעבודה הוא קצר יותר, אז היתרון נשמר".

תגיות