אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיקסלים במקום נפט? סעודיה השקיעה 3.3 מיליארד דולר בחברות משחקים צילום: איי אף פי

פיקסלים במקום נפט? סעודיה השקיעה 3.3 מיליארד דולר בחברות משחקים

קרן ההשקעות הלאומית של המדינה, בהובלת הנסיך מוחמד בן סלמאן, רכשה ברבעון האחרון של 2020 אחזקות בשלוש מחברות הפצת ופיתוח המשחקים הגדולות בעולם: אקטיוויז'ן בליזארד, אלקטרוניק ארטס וטייק טו, הנסחרות כולן בנאסד"ק

21.02.2021, 11:07 | עמית קלינג
קרן ההשקעות הלאומית של סעודיה רכשה ברבעון האחרון של 2020 מניות בכ-3.3 מיליארד דולר בשלוש מחברות הפצת ופיתוח המשחקים הגדולות ביותר בעולם, כך פורסם בחמישי באל-ג'זירה. כעת, בבעלות הקרן כ-3.5% מאקטיוויז'ן-בליזארד, המפתחת בין היתר את סדרת משחקי היריות Call of Duty ואת משחק התפקידים המקוון World of Warcraft; כ-3.5% מ-Take Two, המוכרת בעיקר מסדרת GTA; ו-2.6% אחוז מ-EA, המוכרת בעיקר בשל סדרות משחקי ספורט ובהם פיפ"א. שלושתן חברות ציבוריות הנסחרות בנאסד"ק. זוהי אינה הרכישה הגדולה הראשונה של סעודיה בתחום: בנובמבר, עמותה שבראשה עומד נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן, הידוע בכינויו MBS, רכשה כשליש מחברת המשחקים היפנית SNK.

עוד מגיימריסט

בן סלמאן, יורש העצר של סעודיה ומי שנחשב לכוח המשמעותי ביותר בממלכה, התבטא בעבר על אהבתו למשחקי מחשב בהיותו, לדבריו, "בן הדור הראשון במדינה שגדל עם משחקים". להשקעה שלו בתעשיית הגיימינג יש כמה היבטים משמעותיים: ברמה המיידית, הם חלק מאסטרטגיה סעודית להפחתת התלות הכלכלית שלה בתעשיית הנפט – מהלך שבמסגרתו המדינה השקיעה גם בחברות טכנולוגיה כגון אובר. אבל יש לה גם משמעויות חברתיות ופוליטיות: בן סלמאן מוביל במדינה כמה רפורמות פרוגרסיביות – לפחות באמות מידה של מדינה כמו סעודיה – כגון מתן זכות נהיגה לנשים. אחד מפרויקטי הדגל שלו הוא קמפיין בשם Saudi Vision 2030, השואף בעת ובעונה אחת למשוך למדינה תיירות והשקעות זרות ובו זמנית לנקות בעיני העולם את התדמית שלה – בין היתר בשימת דגש רב על eSports (גיימינג תחרותי). ההשקעה הנוכחית משתלבת באסטרטגיה הזאת, במיוחד עם אקטיוויז'ן ו-EA.

GTA 5. גיבור סעודי בכותר הבא?, צילום: יח"צ GTA 5. גיבור סעודי בכותר הבא? | צילום: יח"צ GTA 5. גיבור סעודי בכותר הבא?, צילום: יח"צ

מוקדם לקבוע מה יהיו הצעדים הבאים של סעודיה בתחום הגיימינג, אבל סביר להניח שזו אינה ההשקעה האחרונה שלה בענף. חברת האחזקות הסעודית מסוגלת לאמץ גישה דומה לזו של חברת הענק הסינית טנסנט, שרכשה לאורך העשור האחרון שליטה ומניות במגוון רחב של חברות גיימינג, ומהווה שער כניסה כמעט בלעדי לקהל הסיני. השאלה היא אם בן סלמאן יסתפק בלספור את הדולרים שירוויח מצמיחת התעשייה או שמא הוא מתכוון לתעל אותה לצרכי תעמולה סמויה – וכיצד זה יתקבל בעולם.

בקיץ שעבר, בעקבות מחאת שחקנים, חברת Riot (שנמצאת בבעלות מלאה של טנסנט) נאלצה לסגת משותפות עם סעודיה, שרצתה לקדם את פרויקט "עיר העתיד" שלה, ניאום, באמצעות המשחק League of Legends. כך או כך, בין אם דרך הקרן הסעודית, דרך טנסנט וסין או דרך שחקנים פוטנציאליים אחרים שיכנסו לתחום בעתיד הקרוב, ברור כי הצמיחה הדרמטית של תעשיית המשחקים בשנים האחרונות סוללת את הדרך למושג חדש. אחרי ה"ספורטסוואשינג" וה"פינקוואשינג", הגיע תורו של ה"גיימוואשינג".

תגיות